Witam,
przymierzam się do zakupu pierwszej szosówki. Nie chciałbym na razie inwestować większych pieniędzy, chcę zobaczyć czy złapie bakcyla szosowego. Padło na Tribana, zachęca cena nowego roweru, gwarancja na ramę itp itd.
Oczywiście jako świeżak przekopałem różne fora, wyliczyłem wszystko ładnie kalkulatorem. Dla mojego wzrostu 181cm wychodzi rama pomiędzy 54-55cm z rurą poziomą 55,9-56,3cm dla competitive.
Prawie, wszystko pięknie i ładnie tylko teraz nasuwa się pytanie.
Czy doszukał się ktoś geometrii ram dla Tribanów?
Czy rozmiar roweru np. 57 to 57cm rury poziomej mierzone horyzontalnie?
Nigdzie nie udało mi się znaleźć konkretnych informacji na ten temat i potwierdzenia.
Kalkulator z Decathlonu pokazuje, że 57 jest to rozmiar roweru dla mnie - rower sugerowany jest dla osób o wzroście 175-183cm więc mieszczę się za środkiem ichniejszej skali.
Patrząc na wynik kalkulatora dla wzrostu 175cm, zaczynam podejrzewać, że rozmiar 57 może mieć bliżej nieokreśloną długość rury poziomej <57cm.
;-)
Jedyne co znalazłem na ten temat to nieoficjalną tabelkę rozmiarów robioną przez osobę, która kupowała rower on-line a wygląda to tak :
Źródło :
http://www.bikeradar...9238&p=18284427
Dlatego pytanie i prośba do osób posiadających Tribany 300/500, czy moglibyście pomierzyć swoje ramy i podać rzeczywiste wymiary rur (effective top tube length) dla rowerów w rozmiarach np. 51, 54, 57, 60?