Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaki Suport Do Korby Hollowtech

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 jarkko

jarkko
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 02 październik 2014 - 15:50

Witam jestem zdecydowany na kupno tej korby http://ctbike.pl/shi...sowa-2x9rz.html i tu nasówa się pytanie jaki supot bo czytając opinie na temat tego typu suportów widzę że są ciut słabawe

1. Czy np suport dura ace będzie mieć lepsze (patrz wytrzymalsze łożyska) niż tiagra bo ceną różnią się tylko o 50zł

2. Jeżeli nie shimano to jaka firma w cenie do 150zł za suport wiem że ogulno dostępne są tokeny i accenty ale wydaje mi się że są tylko o tyle lepsze że mają standardowe łożyska 7mm które ewentualnie da się wymienić

3.Ile wytrzymują wam takie supoty w jeżdzie szosowej np dura ace

4.Czy suport dura ace będzie pasował do tej korby sora

5.Czy po prostu trzeba się pogodzić z tak słabą żywotnością przesiadając się na hollowtech?

Z góry dziękuję za odpowiedzi szczególnie wszystkim forumowiczom którzy ujeżdzją już takie suporty co polecacie?

#2 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 02 październik 2014 - 16:21

Tak ku przestrodze - ja też się naczytałem o słabej żywotności supportów hollowtech, więc kiedy ostatnio miałem problemy z trzeszczeniem w tych okolicach, najpierw próbowałem czyszczenia, później zakupiłem nowy support i wymieniłem. Okazało się później, że to nie suport trzeszczał, a pedały :).

Szczerze mówiąc, nie jest tak źle - SM-BB6700 kosztuje równowartość 60PLN. Niezbyt droga część, wytrzymuje sporo dłużej niż np. kosztujący więcej łańcuch, nie rozumiem więc do końca całej tej złej sławy suportów Shimano. Ale może ja miałem akurat szczęście.

#3 jarkko

jarkko
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 02 październik 2014 - 18:51

Może faktycznie nie kombinować tylko pujść właśnie w ultegre lub dura ace. Proszę o kolejne opinie o suportach hollowtech

#4 daVe_bike

daVe_bike
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 02 październik 2014 - 19:04

Może i nie do końca na temat bo nie dotyczy szosy, ale w MTB na suporcie SM-BB70 zrobiłem już prawie 11 tys. km wiele razy w błocie i kurzu. Do tej pory raz rozkręcałem w celu przeczyszczenia i przesmarowania. Kręci się nadal i nawet nie skrzypi :) Więc mimo obiegowej opini mogę śmiało powiedzieć, że ht2 daje radę.

u1667v3.gif

#5 jarkko

jarkko
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 02 październik 2014 - 19:14

Acha czyli xt daje radę widać może wyższe grupy jak na razie bez zastrzeżeń. A czy można łaczyć np korby szosowe z suportami mtb?

#6 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 02 październik 2014 - 21:41

Tiagra też daje radę. Na poprzedniej bez rozbierania ok 20 tys. pozdr

#7 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 03 październik 2014 - 07:08

Ja od siebie bardzo polecam suport Race Face który jak najbardziej jest kompatybilny z shimano, mam go ponad 7 tyś, kręci się jak nowy a kosztował 70zł. No i gdzieś na forum była mowa że nie trzeba kombinować z przerabianiem go na zwykłe łożyska ze sklepu.

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 październik 2014 - 07:34

Race Face do szosy?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#9 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 03 październik 2014 - 08:32

A to źle? 

#10 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 październik 2014 - 08:43

Nie wiem. Race Face'a kojarzę z MTB, a suporty MTB i szosowe nie są kompatybilne. Stąd moje pytanie, czy testowałeś RF na szosie, czy chciałbyś przenieść doświadczenia z MTB na szosę bez bezpośrednich testów.

rowerplus-logo-2.png

#11 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 03 październik 2014 - 11:44

suporty MTB i szosowe nie są kompatybilne.

Prosiłbym o doprecyzowanie, bo coś mi tu nie gra. Accentowski wkład suportu pakowałem i do MTB i do przełajówki i wszystko grało. No wiem, przełajówka to nie szosa, ale producent też nie rozgranicza suportów do szosy i MTB. HT2 to HT2, wydawało mi się, że to jest standard...

#12 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 październik 2014 - 12:26

To jest standard i nie jest standard.

Średnica osi w obu przypadkach jest ta sama (24 mm), ale głebokość misek HT2 szosowych i MTB jest różna - szosowe są o milimetr głębsze (najprościej mówiąc: kończą się o 1 mm dalej od ramy).

Shimano bardzo wyraźnie rozgranicza modele suportów dla MTB oraz szosy. W praktyce można ją zniwelować poprzez użycie dwóch podkładek o grubości 1 mm, ale nie możemy mówić, że suporty są całkowicie kompatybilne, skoro de facto wymagają użycia adaptera, który w mało którym zestawie w ogóle się znajduje.

rowerplus-logo-2.png

#13 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 04 październik 2014 - 08:27

Juz rozumiem o co Ci chodzi, ale ie przenoszę doświadczeń z MTB, tylko jeżdze na szosie z suportem RF, jak najbardziej założony bez jakichkolwiek podkładek do korb 5700 pasuje bez problemu.

#14 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 04 październik 2014 - 09:49

Prawdopodopodobnie os korby wystaje bardziej z lewej strony niz zamontowana w suporcie szosowym Shimano - chyba ze suporty RF maja szersze miski od S.

Suporty mtb z miskami zewnetrznymi sa przystosowane do muf 68 (z dystansami) lub 73 mm (bez dystansow).

Zakladajac suport mtb do ramy szosowej musisz zamontowac podkladki dystansowe plus skompensowac brakujaca szerokosc miski szosowej za pomoca kolejnych podkladek - kolnierz suportow Shimano jest krotki - ilosc gwintu moze byc ciut mala.

Moim zdaniem kombinowanie nie jest tego warte.

#15 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 04 październik 2014 - 11:16

To ja chyba wieczorem wstawie foto bo u mnie nic nie jest przesunięte wszystko łapie dobrze, ten plastik z bolcem w lewej korbie trafia idealnie w otwór na osi wiec wszystko jest jak być powinno.

#16 pies

pies
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 15:01

Czy ktoś ma doświadczenia z suportami Tange? Kojarzę tę firmę z oldschoolowymi sterami i suportami do klasycznych szos. Nie wiedziałem, że robią miski do HT II.

http://allegro.pl/su...4869394481.html

#17 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 grudzień 2014 - 15:18

Nie wiem, z czego musiałyby być wykonane, żeby były warte tej ceny.

rowerplus-logo-2.png

#18 pies

pies
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 11 grudzień 2014 - 16:42

Biorąc pod uwagę niską żywotność suportów Shimano, te 239 zł to może nie być tak dużo. Ja wolałbym zapłacić dwa razy więcej za spokój na dłużej. Z tego co wiem wszystkie produkty Tange są produkowane w Japonii, więc powinny być spoko jakości.

#19 rybka

rybka
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 12 grudzień 2014 - 09:04

Biorąc pod uwagę niską żywotność suportów Shimano, te 239 zł to może nie być tak dużo. Ja wolałbym zapłacić dwa razy więcej za spokój na dłużej. Z tego co wiem wszystkie produkty Tange są produkowane w Japonii, więc powinny być spoko jakości.

A daj spokój ja mam jakiś najtańszy suport chyba 50 zł za niego dałem zrobił ok. 10 tys. i nic się nie dzieje - za 239 zł to można kupić korbę sora razem z suportem :-)  ale możesz sobie zapłacić 5 razy więcej jak chcesz mieć "Japońskie" 

Dodaj odpowiedź