Skocz do zawartości

Zdjęcie

Scott Speedster 20 2015 Shimano 105 5800

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#21 Pywned

Pywned
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 18 marzec 2016 - 16:02

Speedster rozmiar M na 2015 głowka 156mm, defy 165mm, canyon 180. Speedster ma pozycje pomiędzy wyścigową, endurace, pisali tak w bikeboardzie oraz na innych eng portalach. Ógólnie teraz zwracam większą uwagę na stack i reach. Dziele jedno przez drugie. Jak wychodzi ~1,45 rower ma geo wyścigową, ~1,55 rower endurace. 

Co do prowadzenie linek zgodzę sie z Tobą. W speedsterze oczu nie drażni tak ten slopping ;]. 

Mam jeszcze 1 pytanko, założyłeś 25mm opony jak z miejscem z przodu przy widelcu. W rowerowym mówili facet, że do niego wejdzie 28mm, ale jakoś mi się wierzyć nie chcę jak patrzę teraz kiedy mam założone 23mm kendy i mało co miejsca zostało. Z tym defy było z tym lepiej, że tam 28mm sie zmieści jak nie większa. 

#22 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 18 marzec 2016 - 17:03

25c Conti GP4000S2 nie wejdzie na przód. Będzie ocierać lub na styk przy niższym ciśnieniu i zabawie z zamykaczem. Przerabiałem temat, znam taki sam przypadek ze Speedstera 30. Za to wersja 23c wchodzi idealnie i ma realnie 25mm - obręcz jest dość szeroka 17C.

#23 przmor

przmor
  • Użytkownik
  • 500 postów

Napisano 18 marzec 2016 - 20:42

Gdzie i za ile taka rame znalazles?

#24 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 18 marzec 2016 - 20:45

Tak szczerze to straszne jak marketing potrafi namieszać w głowie. Żeby milimetr gumy z każdej strony opony skłaniał do sprzedaży roweru.

Słowem, załóż 23 i jeździj. Różnica jest na papierze i w głowach ludzi podatnych na autosugestię.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#25 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 18 marzec 2016 - 20:52

Ok.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#26 przmor

przmor
  • Użytkownik
  • 500 postów

Napisano 18 marzec 2016 - 20:54

Ale porownywales identyczny model opony ale o roznej szerokosci, tym samym cisnieniu, na tym samym rowerze, w tym samym ubraniu, na tej samej trasie?

#27 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 marzec 2016 - 21:44

Za tyle lub trochę więcej można kupić cały rower na 105 :/

#28 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 18 marzec 2016 - 21:45

Akwafan, dnia 18 Marz 2016 - 19:24, napisał:

... Jestem tak przybity, że szkoda gadać, kupiłem rower 4 dni temu i jeszcze się nawet nim nie przejechałem, a muszę go sprzedać, bo na oponach 23 mm nie będę jeździł po tych dziurawych drogach, zwłaszcza, że jeżdżę wyłącznie rekreacyjnie...

Dobre, dobre … czegoś takiego jeszcze nie słyszałem. Myślę, że warte jakiejś kolarskiej nagrody specjalnej , tylko jeszcze nie wiem jakiej ?

Każda wymówka, żeby nie wsiąść na rower jest dobra hahahahahahahahahahahaha.

Ale nie martw się, nie jesteś osamotniony w swoim podejściu, mam wrażenie, że jakby zniknął internet, to część osób też nie wsiadła by na rower, bo jak to ? po co iść na rower skoro nie będzie tego na stravie, endomondo, fb, itp ? HAhahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahhaha

Dobre, ubawiłem się - bez złośliwości :)

#29 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 18 marzec 2016 - 22:50

Ja tam tak radykalnie nie podchodziłem, oponę sprzedałem (tył wejdzie i 28 spokojnie) i jeżdżę na 25+23 - obie conti więc realnie +2mm szerokości. Grunt to zmienić te fabryczne kendy kriterium - ciężkie, słaby komfort i przyczepność (a zaczynałem na nich z wagą ok 93kg)

#30 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 18 marzec 2016 - 23:15

Podejrzewam, że w modelach '15 nie dostosowali widelca karbonowego do wymogów fabrycznej obręczy 17C, na której ludzie wsadzą szersze gumy. Wg tabelek na taką obręcz powinno być 25c i wzwyż, a z fabryki rower wychodzi na oponach 23c. Model 2016 ma już opony 25c więc pewnie widelec przekontruowali (nie dane mi było organoleptycznie sprawdzić bo nie mieli w sklepie speedstera na ten rok, tylko addicty, foile i solace).

#31 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 18 marzec 2016 - 23:17

Akwafan, dnia 18 Marz 2016 - 21:27, napisał:

Kolego, na rower wsiadłem po raz pierwszy 17 maja 2014 roku, a więc za dwa miesiące będzie 2 lata. Gdy zacząłem „jeździć”, to ważyłem 107 kg, przy wzroście 187 cm. Dzisiaj ważę 81 kg, a więc schudłem 26 kg. Na początku nie potrafiłem przejechać nawet 5 km, bo jeżdżę w bardzo trudnym górzystym terenie (m.in. trasa tegorocznych Mistrzostw Polski). W ciągu tych 22 miesięcy przejechałem 13 000 km. Od roku nie jeżdżę mniej niż po 60-75 km. Nie jest rzadkością, że robię po tych górach trasy 100-120 km. Kilka dni temu przejechałem 89 km bez schodzenia z roweru. 31 lipca 2015 roku wraz z kolega na crossie przejechałem 175 km, a w tym był m.in. podjazd pod Hotel Gołębiewski w Karpaczu, podjazd pod Przełęcz Okraj i zjazd do Trutnova w Czechach, a potem kolejne podjazdy w drodze powrotnej do Wałbrzycha. A więc proszę Cię, nie obrażaj mnie słowami, że szukam wymówki, aby nie wsiąść na rower, bo z roweru to trudno mnie raczej ściągnąć. Dodam, że nie mam specjalnej nogi do roweru, ale mam ogromną pasję i wytrzymałość, a przede wszystkim mam 49 lat i osiągnąłem lepszą kondycję niż w młodości, co jest moim ogromnym sukcesem. Po prostu się w to wkręciłem.

Co do roweru, to kupiłem go 4 dni temu i jeszcze nim nie jeździłem, bo mam inną nową szosę, którą chcę dać synowi. Nowy rower odwróciłem, zdjąłem koła i zaniosłem do wymiany nypli szprych, a w międzyczasie oczekiwałem też na nowe opony. Dzisiaj odebrałem zarówno koła jak i opony, a następnie doznałem szoku, że nie wszystko mi pasuje tak, jak sobie to wymarzyłem. Nowy zakup uznałem za nieudany i chcę coś z tym zrobić, oczywiście ze stratą, bo w obecnej sytuacji nie mam zbyt dużego pola manewru. Pozostaje mi więc: jeździć wyłącznie na oponach 23 mm czego nie chcę, sprzedać nowy rower i być stratnym około 1750 zł, lub kupić nową ramę i przełożyć komponenty. Jak myślisz kolego, mam do tego prawo, czy nie? W sumie to niepotrzebnie o tym napisałem, ale po prostu się wkurzyłem i w ten sposób dałem chyba upust swoim emocjom. Nadmienię może jeszcze, że w ciągu tych blisko 2 lat, jest to już mój czwarty nowy rower.

Ojejej , kolego (pozwolę sobie tak napisać, bo jestem tylko niewiele młodszy) , nie musisz się tak od razu obruszać.

A już tym bardziej nie musisz się przed nikim ani przede mną tłumaczyć. Bo przecież nic mi do tego na czym, ile i dlaczego jeździsz.

Nie wiem czemu, ale strasznie dużo ludzi (również na tym forum) nie ma za grosz dystansu do siebie ani poczucia humoru. 

To że napisałem że to wymówka jest dla ciebie obraźliwe ? i to cię tak ruszyło ? Bez jaj. 

Jeździsz dużo ? Gratuluję. Jeździsz po moich ulubionych w Polsce trasach ? Zdrowo zazdroszczę. 

Przecież jeździsz dla siebie, nie dla mnie ani dla innych, więc żeby aż tak się emocjonować drobną uszczypliwością ? Daj spokój.

Spójrz na to z boku - stwierdzenie w skrócie, że na oponach 25mm jest super, a na 23mm jest do dupy, że nie da jeździć na rowerze - a taka była wymowa twojej wypowiedzi …. no sam powiedz jak to brzmi. Dość zabawnie, przynajmniej dla mnie, a też jeździłem na 23 i 25 i wiem jaka jest różnica. Upuścić nieco powietrza w 23 i ta różnica jest iluzoryczna. 

Masz prawo jeździć na czym tylko chcesz, i dobierać sobie osprzęt wedle swoich upodobań. Znam to doskonale, bo sam mam różne swoje fanaberie sprzętowe, z których równie dobrze ktoś inny może się naigrywać. Tylko mnie to nie rusza, bo sam wiem, że moje widzimisię też jest w sumie śmieszne / zabawne z punktu widzenia innej osoby, więc jeśli ktoś będzie rechotał z moich dziwności, to ja mogę tylko dołączyć do tego rechotu, a na pewno się nie obrażę.

Różne widzimisię ma się prawo mieć, nawet chyba szczególnie w naszym wieku, tylko nie ma co podchodzić do tego tak śmiertelnie poważnie. Więcej luzu. Powodzenia.

#32 Pywned

Pywned
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 18 marzec 2016 - 23:43

trace_error, dnia 18 Marz 2016 - 21:50, napisał:

Ja tam tak radykalnie nie podchodziłem, oponę sprzedałem (tył wejdzie i 28 spokojnie) i jeżdżę na 25+23 - obie conti więc realnie +2mm szerokości. Grunt to zmienić te fabryczne kendy kriterium - ciężkie, słaby komfort i przyczepność (a zaczynałem na nich z wagą ok 93kg)

Duża odczuwalna różnica w jeździe ? I jeszcze jedno pytanie gdzie dostane Continentale Grand Prix 4000 S II czerwone w polskim necie? 

#33 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 18 marzec 2016 - 23:50

Pywned, różnica między? jak kenda vs conti to komfort na i przyczepność w zakrętach na zdecydowany plus (23c, 8bar). Jak conti 23 vs 25 na przodzie, to na 23 jeszcze nie próbowałem jazd na 7bar, a gdzieś tak miałem na krótkiej jeździe na 25-kach (wtedy się płynęło a nie jechało :-)

#34 Pywned

Pywned
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 18 marzec 2016 - 23:51

No do kendy pytałem, 25 mm z tego co czytam nie wejdzie do mnie A to peszek :(

#35 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 19 marzec 2016 - 00:01

No to nie ma się co zastanawiać nawet. Dodatkowo te kendy ważą z ~360g sztuka

#36 Pywned

Pywned
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 19 marzec 2016 - 00:41

Pozostało mi zrobić tak jak ty, wsadze 25mm w tył i 23 w przód. Innego wyjścia nie ma.

#37 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 19 marzec 2016 - 13:19

mag..., dnia 18 Marz 2016 - 22:17, napisał:

Nie wiem czemu, ale strasznie dużo ludzi (również na tym forum) nie ma za grosz dystansu do siebie ani poczucia humoru. 

To typowa kompensacja kompleksów. Ale zawsze lepsza jazda na rowerze niż kupowanie drogiego samochodu czy motocykla :)))

#38 trace_error

trace_error
  • Użytkownik
  • 340 postów

Napisano 19 marzec 2016 - 20:24

Pywned, dnia 18 Marz 2016 - 23:41, napisał:

Pozostało mi zrobić tak jak ty, wsadze 25mm w tył i 23 w przód. Innego wyjścia nie ma.

Dziś wbiłem 7,5 przód i tył i jechało się znakomicie - drobne nierówności łykał jak szalony. Polecam gorąco te conti grand prixy

#39 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 marzec 2016 - 20:32

Jaka ściana tekstu. Jakieś tl;dr?

#40 Tomaszek

Tomaszek
  • Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 19 marzec 2016 - 20:45

Akwafan jak jesteś doświadczony na różnych forach to wiesz dobrze jak jest. Nie ma się co denerwować ani wykładu pisać. A wracając do tematu (?) to wybaczcie ale kupowanie drogiego samochodu jest zawsze lepsze niż kula ze złotymi rybkami albo jazda na rowerze. Szczególnie jeśli samochód jest dwumiejscowy ;)