W nowym rowerze chcę od razu zmienić korbę (jest FSA MegaExo, będzie Shimano HT II). Jaki suport lepiej wziąć: Shimano BBR60 (60 zł) czy Accent BB-EX1 (85 zł) lub BB-EX PRO (103 zł)? Plusem Accenta są standardowe łożyska do wymiany, jak z trwałością łożysk i samych suportów obu producentów?

Suport Ht 2 - Accent Czy Shimano?
Gosc_kubapie_*
Napisano 01 listopad 2015 - 17:48
Mam accenta tańszego. Te same miski już w drugim rowerze. Tak, przełożyłem stary suport do nowego roweru.
Zmieniałem raz na łożyska, nie wziąłem najtańszych tylko SKF z allegro. Korba po dwóch sezonach i 3-4 czyszczeniach z piasku kręci się bardzo lekko. Włożyłem łożyska 2RS (uszczelki z dwóch stron) i nie ma żadnych problemów. Jakby co, to za 20 złotych mamy nowy suport.
A suporty shimano to moim zdaniem niezłe gówno.
Napisano 30 grudzień 2015 - 11:16
Też brałbym Accenta. Stosuję wiele komponentów tej firmy w rowerach 'zimowych' o które w zasadzie nie dbam. Zasada jest taka, że mają wytrzymać jak najdłużej bez jakiejkolwiek ingerencji w każdych warunkach. I accent sprawuje się w tej roli dobrze. Jeśli inne parametry się liczą to już inna bajka, ale jeśli chodzi o trwałość to bierz.
Dodaj odpowiedź