Skocz do zawartości


Zdjęcie

Granola Dust - Szybkie Śniadanie

granola śniadanie

50 odpowiedzi w tym temacie

#41 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 05 kwiecień 2016 - 20:46

No, zrobiłem 2 partie - pierwsza siedziała w piekarniku zbyt długo i zrobiła się zdecydowanie za krucha. W smaku - rewelacja, u mnie dzieci podkradają mi batony musli, a te batony (właściwie ciastka) jeszcze bardziej im podeszły.

 

Druga partia znacznie lepsza - dałem trochę mielonego siemienia lnianego, mniej lepiszczy (na 5 miarek owsianki po 2/3 miarki masła orzechowego i oleju kokosowego i miarkę miodu z syropem klonowym). Do tego orzechy i daktyle. Wyszło super, już kombinuję nad następną wersją - tym razem z suszonym jabłkiem i cynamonem.

 

A swoją drogą - odgrzebane z bloga Stravy - 50 twarzy owsianki ;)

 

http://blog.strava.c...ted-king-10849/



#42 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 1922 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 kwiecień 2016 - 09:31

To mają być prawdziwe owsianki? Chyba przed regeneracją 30km :D


"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

 

Ragazza Ravennesa

 


#43 wojtek123

wojtek123
  • Użytkownik
  • 107 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 kwiecień 2016 - 12:32

 

O, a przepis na batoniki na rower też mogę polecić :) Od 2 lat sobie robię i są zarąbiste. Dają kopa. Mają też fajną konsystencje i się nie rozlatują w rękach co jest ważne podczas jazdy :) Przepis zasłyszany od GCN ale lekko zmieniony. 

 

Sposób przygotowania oraz fotki na blogu:

http://piotrkol.blog...tyczne-diy.html

 

Składniki:

 

120ml oleju 
2 łyżki miodu
200g brązowego cukru
1 łyżka masła orzechowego
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
1/2 łyżeczki olejku migdałowego
 
~50g nasion słonecznika
~50g sezamu
~50g płatków migdałów
~50g rodzynków
~220g płatków owsianych

 

Dziś będę robił według tego przepisu, pytanie, jak to ilościowo wychodzi? Bo kupiłem 2x skladników i nie wiem czy nie zrobić od razu więcej + planuje dodać guarany dla lepszego "kopa" :)



#44 wojtek123

wojtek123
  • Użytkownik
  • 107 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 kwiecień 2016 - 17:45

Udało się. :) Dodałem duży kieliszek(50) guarany, fajny efekt. Muszę tylko wykombinować skąd wziąć samą guaranę bo kupiłem napar herbaciany i wybierałem z niego owoce guarany. :D

 

2x składników co u Piotrka, jedynie co to następnym razem dam mniej cukru.

WP_20160414_17_58_31_Raw.jpgWP_20160414_15_20_22_Raw.jpg



#45 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 14 kwiecień 2016 - 17:48

Masochista :D - na allegro tego jest, pewnie w sklepach ze zdrową żywnością też kupisz. Ładne paznokcie swoją drogą :D


  • Majcher lubi to

#46 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 1922 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 kwiecień 2016 - 21:45

Masochista :D - na allegro tego jest, pewnie w sklepach ze zdrową żywnością też kupisz. Ładne paznokcie swoją drogą :D

 

Haha, wydało się kto to wszystko "dodawał" i "wybierał" :D


  • sirkozi lubi to

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

 

Ragazza Ravennesa

 


#47 BraWo

BraWo
  • Użytkownik
  • 110 postów
  • SkądTarnów

Napisano 15 kwiecień 2016 - 09:32

Hej,

 

w ten weekend będę przymierzał się do 3 wersji batonów "musli"

W wersji Piotra jest (jak dla mnie) zbyt dużo "olejków zapachowych" tj:

 

1/2 łyżeczki olejku waniliowego
1/2 łyżeczki olejku migdałowego
 
które chyba nie są zbyt zdrowe
 
Moje poprzednie 2 wersje były zbyt kruche chociaż bardzo smaczne :)
 
Jak opanuje kruchość i lepkość konsystencji podeślę Wam przepis
 
Pozdrawiam
Wojtek vel BraWo

ACCENT - CX ONE PRO

CANYON - CF SL 7.0  105 on site

 

 


#48 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 15 kwiecień 2016 - 09:36

Z wanilią trzeba odżałować i kupić PORZĄDNY ekstrakt waniliowy (albo pastę waniliową). Nielsen-Massey jest super, słoik ok. 30 zł a wystarcza na długo

 

nielsen_massey_vanilla_bean_paste_118ml.

 

 Migdałowy - faktycznie oszczędnie.

 

Jeśli za kruche - piecz krócej/ew. w niższej temperaturze. U mnie druga partia dużo lepsza - raz że piekłem krócej, dwa - zmiksowałem płatki w malakserze na taką "kaszę" - batony są przez to bardziej zwarte.


  • BraWo lubi to

#49 BraWo

BraWo
  • Użytkownik
  • 110 postów
  • SkądTarnów

Napisano 15 kwiecień 2016 - 09:40

 zmiksowałem płatki w malakserze na taką "kaszę" - batony są przez to bardziej zwarte.

 

O widzisz dobry sposób, powinno pomóc


ACCENT - CX ONE PRO

CANYON - CF SL 7.0  105 on site

 

 


#50 biedronsky

biedronsky
  • Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 06 czerwiec 2016 - 13:22

 

O, a przepis na batoniki na rower też mogę polecić :) Od 2 lat sobie robię i są zarąbiste. Dają kopa. Mają też fajną konsystencje i się nie rozlatują w rękach co jest ważne podczas jazdy :) Przepis zasłyszany od GCN ale lekko zmieniony. 

 

Sposób przygotowania oraz fotki na blogu:

http://piotrkol.blog...tyczne-diy.html

 

Składniki:

 

120ml oleju 
2 łyżki miodu
200g brązowego cukru
1 łyżka masła orzechowego
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
1/2 łyżeczki olejku migdałowego
 
~50g nasion słonecznika
~50g sezamu
~50g płatków migdałów
~50g rodzynków
~220g płatków owsianych

 

 

Potwierdzam, super batoniki. Tylko jak je po upieczeniu odlepić od papieru podłożonego do blaszki? Może mi za bardzo ostygło, a trzeba to zrobić na ciepło?



#51 Siara_iwj

Siara_iwj

    Zło Konieczne

  • Moderator
  • 1688 postów
  • SkądSheffield

Napisano 07 czerwiec 2016 - 16:45

Posyp papier bułką tartą, ale tak cieniutko. Powinno się nie przykleić.


Dołączona grafikaLekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman Dołączona grafika



Dodaj odpowiedź