Skocz do zawartości


Zdjęcie

To Co Dziś Na Obiad?


22 odpowiedzi w tym temacie

#1 martin_k

martin_k
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 23 marzec 2017 - 11:32

Zauważyłem, że brak tematu, w którym moglibyśmy dzielić się swoimi ulubionymi potrawami. Jakie danie przyrządzacie na dzisiejszy obiad? Ja, przyrządzę dziś gulasz cielęcy. Czy wśród użytkowników forum są zwolennicy tego mięsa?


Użytkownik haligówka edytował ten post 24 marzec 2017 - 09:04
reklama


#2 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 574 postów
  • SkądZgorzała

Napisano 23 marzec 2017 - 11:48

Ja robię polędwiczki wieprzowe z cebulą, sałatka z rukolą i szpinakiem baby (+pomidor, pestki słonecznika i dyni, rozdrobnione orzechy włoskie, ogórek, zielone oliwki drylowane, ocet balsamiczny) i do tego brokuł gotowany na parze - taki na pół twardo, bo taki lubimy.

 

Ja często gotuję w domu, bo mam więcej czasu niż żona. Nie lubię gotować, ale robię to chyba smacznie i różnorodnie. Nie jestem żadnym miłośnikiem gotowania, ani specjalistą od zdrowego żywienia, więc zmykam z tego tematu. 

 

pozdr

adam

 

PS - na wiosnę lub latem, jak będę w Targanicach, to zapraszam na pstrągi z rusztu. w Wielkiej Puszczy jest hodowla pstrągów na rzece i ryby są znakomite, choć dość drogie (3 lata ryba dojrzewa do sprzedaży). Robię je po prostu z masłem, czosnkiem i pietruszką. Do tego jakaś sałata i świeże pieczywo, żeby wylizać talerz. I oczywiście piwo w gorące dni lub czerwone ciężkie wino wieczorem. Jakby ktoś chciał to spróbować, to zapraszam do Targanic - dam znać jak będę się tam wybierać w kwietniu lub maju. 

 

 

 

 



#3 piotrkol91

piotrkol91
  • Użytkownik
  • 1443 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 23 marzec 2017 - 13:10

Kolega martin_k wygląda na zwykłego spamera ale odpowiadając na jego pytanie - nie, cielęciny nie jadłem od dobrych kilkunastu lat - ze względów czysto moralnych.

 

 

 

Moją zdecydowanie ulubioną potrawą natomiast jest pizza. Od momentu jak nabyłem kamień do pizzy i super przepis to jestem w siódmym niebie :) Jak się okazuje nawet samemu można przygotować niemal doskonałą pizzę, lepszą niż w większość pizzerni. Co ciekawe wymaga to czasu. Na przykład przepis, który ja stosuje zawiera w sobie punkt - ciasto przetrzymywać w lodówce przez 6-7 dni, aby "dojrzało". W ten weekend będę eksperymentował z innym przepisem, już nie tak czasochłonnym, zobaczymy co z tego wyjdzie. No i oczywiście, aby dojść do perfekcji fajnie by było postawić w ogrodzie piec do pizzy, bo piekarnik to jednak duże ograniczenie. 

 

 



#4 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 2470 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 marzec 2017 - 13:39

Kolega martin_k wygląda na zwykłego spamera ale odpowiadając na jego pytanie - nie, cielęciny nie jadłem od dobrych kilkunastu lat - ze względów czysto moralnych.

 

Bo nie urosną święte krowy?


7602ede9d85aa0ebmed.png

 

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

"Oni [w Sky] nazywają  to marginal gains, wszystko co jest dozwolone w granicach zasad, jest możliwe. TUE mieszczą się w tych zasadach. Jeśli w dalszym ciągu z jednej strony będzie się mówić o etyce w kolarstwie, a z drugiej strony tak postępować, to jest to działanie obłudne." Pat McQuaid


#5 Peelos

Peelos
  • Użytkownik
  • 69 postów

Napisano 23 marzec 2017 - 17:07

No to proszę o ten przepis ;)

#6 Siara_iwj

Siara_iwj

    Zło Konieczne

  • Moderator
  • 1842 postów
  • SkądSheffield

Napisano 23 marzec 2017 - 18:41

Spam, nie spam, zostawiam na razie, bo to w sumie ciekawe co lubią forumowicze poza okresami trzymania diety i liczeniem kalorii. 


  • nsmartin lubi to

23k3loh.jpg Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman mwxj52.jpg


#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 6080 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 marzec 2017 - 18:58

A gdyby tak zrobić jak należy, tj. wywalić spam i zostawić wątek?


rowerplus-logo-2.png
 
Produkty SRAM oraz LEZYNE od teraz w ROWERPLUS.PL!

#8 piotrkol91

piotrkol91
  • Użytkownik
  • 1443 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 23 marzec 2017 - 20:41

 @Peelos - mój przepis? Służę uprzejmie :)

 

Przepis na pizzę na cienkim cieście. Ilość wystarcza na zrobienie 6-7 pizz po 330g każda. Przepis oparty o film niejakiego Fidela Montoya z YT, tutaj widać i słychać po ang.: 

 

Co jest potrzebne:

 

1kg mąki typu 450 (fajnie się sprawdza mąka Szymanowska),

650ml zimnej (a nawet mocno zimnej) wody,

1g drożdży instant (tu trzeba uważać, bo dasz 2g i ciasto po kilku dniach wyjdzie z lodówki :)

27g soli. 

kamień lub stalowa blacha do pizzy. To element kluczowy, mocno rozgrzany kamień (blacha) świetnie dopieka spód pizzy i wyciąga wilgotność. Nie do osiągnięcia na zwykłej "kratce" czy prostej blasze do placków. Kamień można dostać na alle za jakieś 40-50 zeta. Blacha to już większe koszty, bo musi być gruba. Ja robię na kamieniu właśnie takim za 45zł i jest wszystko ok. 

 

Przepis na ciasto:

 

- Na początek do zimnej wody wsypujemy gram drożdży i mieszamy aż się całkiem rozpuszczą. 

- Do wody sypiemy powoli mąkę i mieszamy,

- Gdy składniki zaczynają się ładnie ze sobą mieszać można wsypać 27g soli.

- Wyrabiamy ciasto, dobra metoda to "składanie" na pół i ugniatanie dłonią. 

- Ciasto wyrabiamy przez około 1-2 minuty po czym zostawiamy przykryte ścierką na ok. 5 minut, aby odpoczęło.

- Po 5 minutach ponownie wyrabiamy przez 1-2 minuty. 

- Ten zabieg powtarzamy 3-4 razy, na końcu ciasto powinno być gładkie. 

- Po skończeniu zamykamy szczelnie pojemnik i wrzucamy do lodówki.

- Po 48 godzinach można już robić pizzę, ale jak się poczeka 6-7 dni to ciasto wychodzi mega smaczne i co ważne nie jest "ciężkie" i niestrawne. Wręcz przeciwnie. 

 

 

W dzień pieczenia:

 

- na 8 godzin przed pieczeniem ciasto wyciągamy z lodówki. Dajemy mu ze 20 minut po czym bierzemy się za formowanie kulek - z nich powstaną pizze. Ciasta w tej fazie już nie wyrabiamy żeby nie zniszczyć jego struktury. Ciasto dzielimy na kawałki po 300-330g każda. Z takiego kawałka tworzymy kulkę, delikatnie naciągając i zawijając pod spodem ciasto. Nic nie ugniatamy, trzeba to robić w miarę delikatnie. Gotową kulkę kładziemy w pojemniku, ewentualnie na talerzu, zakrywamy i wkładamy do lodówki. 

 

Godzinę przed pieczeniem wyciągamy kulki (a teraz już w zasadzie placki) z lodówki. Włączamy piekarnik z kamieniem w środku na termoobieg i maksymalną temperaturą jaką się da (u mnie 275 stopni). Rozgrzewanie potrwa dobre kilkadziesiąt minut więc na spokojnie przygotowujemy dodatki (wedle upodobania).

 

Powstałe kulki-placki rozciągamy do pełnego rozmiaru. To dość specyficzny zabieg, pod żadnym pozorem nie chwytamy za wałek, raczej delikatnie naciskami ciasto od środka do zewnątrz. Można też podejrzeć filmiki na YT jak to robią prosi, jakieś obracanie na dłoni i inne dzikie sposoby :) wszystko byle tego ciasta na zmiażdzyć, a rozciągnąć. 

 

Jak już uformujemy placek to nakładamy dodatki i wkładamy na 3-4 minuty na nagrzany kamień. W prawdziwym piecu do pizzy, gdzie temp. osiąga 450 stopni trwa to ok. minuty, w warunkach domowych 3-5. Jak widać, że pizza jest gotowa to wyciągamy, po prostu :)

 

 

 

Gwarantuje, że po zjedzeniu takiej pizzy już więcej nie zamówicie jej w pizzerni :P Przepis wygląda skomplikowanie, ale w rzeczywistości to prosta i dość szybka sprawa. Ja robię z kilograma i wtedy pizzę jem w sobotę i niedzielę (wraz z resztą rodziny, 7 sam nie zjadam :P

 

Dobrze, że jest rower bo można je potem spalić :P

 

 

DSC_0637.jpg

 

 

 


  • Marcin321, sirkozi i Peelos lubią to

#9 Siara_iwj

Siara_iwj

    Zło Konieczne

  • Moderator
  • 1842 postów
  • SkądSheffield

Napisano 24 marzec 2017 - 07:13

A gdyby tak zrobić jak należy, tj. wywalić spam i zostawić wątek?


Ale tam jest całkiem dobry przepis na gulasz ;)

23k3loh.jpg Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman mwxj52.jpg


#10 sts

sts
  • Użytkownik
  • 284 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 25 marzec 2017 - 16:24

Dzis placki

 

 

Gulasz bedzie na dniach


ridley-logo.jpg

#11 marvelo

marvelo
  • Użytkownik
  • 3069 postów
  • SkądKrasnystaw

Napisano 26 marzec 2017 - 23:41

Tylko nie róbmy tu drugiego facebooka!!!

http://img2.dmty.pl/..._ja4omn_600.jpg



#12 tobo

tobo
  • Użytkownik
  • 1766 postów
  • SkądWałbrzych

Napisano 26 marzec 2017 - 23:45

Kolega martin_k wygląda na zwykłego spamera ale odpowiadając na jego pytanie - nie, cielęciny nie jadłem od dobrych kilkunastu lat - ze względów czysto moralnych.



Moją zdecydowanie ulubioną potrawą natomiast jest pizza. Od momentu jak nabyłem kamień do pizzy i super przepis to jestem w siódmym niebie :) Jak się okazuje nawet samemu można przygotować niemal doskonałą pizzę, lepszą niż w większość pizzerni. Co ciekawe wymaga to czasu. Na przykład przepis, który ja stosuje zawiera w sobie punkt - ciasto przetrzymywać w lodówce przez 6-7 dni, aby "dojrzało". W ten weekend będę eksperymentował z innym przepisem, już nie tak czasochłonnym, zobaczymy co z tego wyjdzie. No i oczywiście, aby dojść do perfekcji fajnie by było postawić w ogrodzie piec do pizzy, bo piekarnik to jednak duże ograniczenie.


Co jest niemoralnego w jedzeniu cielęciny?

#13 Siara_iwj

Siara_iwj

    Zło Konieczne

  • Moderator
  • 1842 postów
  • SkądSheffield

Napisano 27 marzec 2017 - 20:44

Jeśli to się przerodzi w wojnę wege vs. reszta świata to migiem ten temat leci w kosmos ;)


Najlepiej zostańmy przy przepisach na obiadki.
  • piotrkol91 i Yar_Tur lubią to

23k3loh.jpg Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman mwxj52.jpg


#14 piotrkol91

piotrkol91
  • Użytkownik
  • 1443 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 27 marzec 2017 - 20:51

Nie przerodzi bo nie będę odpowiadał na głupie zaczepki :D Poza tym nie jestem wege ;)

 

Róbcie lepiej pizzę albo wrzucajcie jakie ciekawe przepisy :) 



#15 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2089 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 marzec 2017 - 21:00

Nie no to jak nie wege to tym bardziej ciekawe czym się różni cielęcina od np. kurczaka :) Albo od wołowiny :)


"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

 

Ragazza Ravennesa

 


#16 DivisionBell

DivisionBell
  • Użytkownik
  • 317 postów
  • SkądSanok/Kolonia

Napisano 27 marzec 2017 - 21:45

piotrkol91, dobrze ta pizza wygląda ale krawężnik za duży jak dla mnie :) Chyba sobie sprawię taki kamień.



#17 nick

nick
  • Użytkownik
  • 1990 postów
  • Skądkrakow

Napisano 27 marzec 2017 - 22:03

Na pewno 1g drożdży na 1kg mąki?  pozdr



#18 robo

robo

    ble ble

  • Użytkownik
  • 2438 postów
  • SkądKońskie

Napisano 27 marzec 2017 - 22:49

Pizza na obiad ? Na obiad to jest pierwsze i drugie - no ... chyba, że pół blachy.  :)


"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen


#19 piotrkol91

piotrkol91
  • Użytkownik
  • 1443 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 28 marzec 2017 - 00:00

@DivisionBell - polecam, zupełnie inny smak :)

 

@Nick - też nie mogłem uwierzyć ale tak - 1g na 1kg mąki :) (Chodzi o drożdże instant bo z nimi jest najłatwiej)

 

@Robo - na pierwsze espresso, na drugie pizza, a potem na deser szosa :P

 

 

edit - dzisiaj zrobiłem próbę z przepisem jednodniowym - różni się tym, że leje się bardzo ciepłą wodę, daje 1,5g drożdzy i nie wsadza się tego do lodówki. Wyszło całkiem smacznie, ale to jednak nie to co przy wcześniejszym przepisie. Po tych 6-7 dniach pizza zyskuje taki charakterystyczny posmak jaki dostępny jest tylko dobrych (prawdziwych?) pizzeriach. Ciężko mi to jakoś sensownie opisać.



#20 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 790 postów
  • SkądKT

Napisano 28 marzec 2017 - 14:49

w temacie polecam nową książkę na rynku Bike&Cook Kulinarny poradnik rowerzysty - sporo bardzo fajnych i szybkich przepisów https://rowery.org/2...nik-rowerzysty/

 


  • Prozor i nsmartin lubią to

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

 




Dodaj odpowiedź