Witam wszystkich.
Mam niemały problem z hamulcami w mojej przełajówce.
Obecnie posiadam klamkomanetki ST-6500 i hamulce BR-R550.
Wymieniony zestaw ma potworną wadę, otóż nie hamuje!
Żeby wydobyć jakąkolwiek satysfakcjonującą siłę hamowania kloczki muszą być w odleglości niecałego milimetra od obręczy!
Wymiana klocków dała niewiele.
Temat braku hamulców męczy mnie strasznie, stąd moje pytanie.
Czy ktoś ma doświadczenie w używaniu klamkomanetek Ultegry z hamulcami canti?
Skłaniam się do zakupu następujących zestawów:
- Tektro CR-720
- Avid Shorty 6
- wiekowe canti XT, lub XTR.
Które z nich będą działały najlepiej?
Już raz nie wyhamowałem przed autem i chciałbym tego uniknąć...
Które hamulce do przełajówki
Started By
Gosc_Micha³ Chrzanowski_*
, 10 paź 2011 17:33
10 odpowiedzi w tym temacie
#4 Gosc_Michał Chrzanowski_*
Napisano 10 październik 2011 - 19:22
Mini v-ek nie chcę, jakoś nie pasują mi wyglądem do przełajówki...
Wcześniej miałem klamkomanetki Recorda i jakoś hamulce działały, po przejściu na Ultegrę stał się dramat.
Najbardziej podobają mi się Paule Neo Retro, ale cena zabija.
Jak wypadają CR-720 z Froglegsami?
Wcześniej miałem klamkomanetki Recorda i jakoś hamulce działały, po przejściu na Ultegrę stał się dramat.
Najbardziej podobają mi się Paule Neo Retro, ale cena zabija.
Jak wypadają CR-720 z Froglegsami?
Napisano 10 październik 2011 - 21:06
Miałem CR-720, teraz mam jakieś inne, wyglądające jeszcze bardziej stylowo i w dodatku były droższe i niestety żadne nie hamują. Owszem ważę ok 90 paru kilo, więc to spora masa do wyhamowania, ale zaczynam skłaniać się do Mini-V. Canti są oldschoolowe, ale niestety siła hamowania jest marna. Jak chcesz mogę Ci sprzedać moje Tektro CR-720, używałem ich bardzo krótko, brakuje niestety zacisku do linki, gdzieś mi odpadł i zginął. Zastąpiłęm go jakimś oldschoolowym zaciskiem od kilkudziesięcio letnich canti, który średnio pasuje. Jeżeli masz możliwość dokupienia/dorobienia takiej pierdółki to zapraszam.
Napisano 13 październik 2011 - 15:33
Jeśli masz typową przełajówkę i tak jeżdzisz - to tylko canti. Powyższego cuda nie znam, ale zważcie że nawet po regulaminowym wprowadzeniu tarczówek, wszyscy i tak jeżdżą na canti i raczej to się zbytnio nie zmieni. Jesli kolega jeżdzi przełajowo to pozostają tylko canti - ich pozostaje pytanie które.
#10 Gosc_Jelitek_*
Napisano 13 październik 2011 - 15:55
Ja jeżdżę na Tektro CR-720:
http://www.bikestacj...Path=681_26_132
Wcześniej miałem Avidy Shorty 6, które w ogóle nie hamowały.
Przy mojej wadze 70kg, tektro sprawdzają się idealnie. Mają odpowiednią moc jak na moje potrzeby. I te hamulce bym polecał. Według mnie im dłuższe ramiona hamulców tym siła mocniejsza. Natomiast jeśli nie polowałbym na hamulce CX FSA to kupiłbym TRP Euroxy - startuje na nich czołówka zawodników a to chyba o czymś świadczy.
http://www.bikestacj...Path=681_26_132
Wcześniej miałem Avidy Shorty 6, które w ogóle nie hamowały.
Przy mojej wadze 70kg, tektro sprawdzają się idealnie. Mają odpowiednią moc jak na moje potrzeby. I te hamulce bym polecał. Według mnie im dłuższe ramiona hamulców tym siła mocniejsza. Natomiast jeśli nie polowałbym na hamulce CX FSA to kupiłbym TRP Euroxy - startuje na nich czołówka zawodników a to chyba o czymś świadczy.