Skocz do zawartości


Zdjęcie

Na poprawę odporności


69 odpowiedzi w tym temacie

#1 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 luty 2012 - 12:57

Fajny artykuł (cytowany z onet.pl ):

Leczenie poprzez żywienie”, Żywność lekarstwem” - to coraz częściej pojawiające się stwierdzenia. Jest w nich wiele prawdy, co potwierdzają naukowe badania. Jedne z nich wykazały, iż odpowiednio skomponowana dieta może zapobiec lub wyleczyć infekcje, poprzez odpowiednią stymulację układu odpornościowego. Co zatem powinno znajdować się na naszych talerzach, a czego powinniśmy unikać, aby nie dopuścić do przeziębienia?

Czynniki pokarmowe wzmacniające odporność:

Witamina C
Od dawna wiadomo, że jest najważniejszą witaminą dla układu odpornościowego, ponieważ ma silne właściwości antywirusowe oraz antybakteryjne. Ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć tej witaminy, konieczne jest więc codzienne jej dostarczanie wraz z pożywieniem. Cennymi źródłami witaminy C są: owoce cytrusowe, kiwi, truskawki, natka pietruszki, papryka. W diecie Polaków dobrym źródłem witaminy C są także ziemniaki, a to ze względu na częstość ich spożywania. Osoba dorosła powinna dostarczać ok. 70 mg witaminy C dziennie. Zapotrzebowanie to wzrasta jeśli palimy papierosy, pijemy alkohol, jesteśmy narażeni na stres lub właśnie wtedy, kiedy spada nasza odporność.

Witamina B6
Witamina ta jest najważniejsza dla układu odpornościowego witamina z grupy B. Umożliwia obronę organizmu przed infekcjami, wzmacnia zdolność białych krwinek do pochłaniania atakujących zarazków oraz uczestniczy w produkcji nowych komórek układu odpornościowego oraz erytrocytów. Najlepszym źródłem witaminy B6 są drożdże piwne, brązowy ryż oraz zielone warzywa.

Witamina A
Charakteryzuje się silnymi właściwościami antywirusowymi, wspomaga walkę z infekcjami, zwłaszcza układu oddechowego i pęcherza moczowego. Witamina A rozpuszczalna jest w tłuszczach i występuje w kilku formach. W postaci retinolu można ją znaleźć w produktach zwierzęcych, takich jak jajka (żółtko), wątroba, tran, mleko i żółte sery. Natomiast w czerwonych i żółtych owocach i warzywach, np. w brzoskwiniach, morelach, marchwi, dyni, a także w zielonych warzywach, np. brokułach witamina A występuje w postaci karotenoidów. Ponieważ są one rozpuszczalne w wodzie, długie moczenie warzyw i owoców wiąże się ze startami witaminy A.

Magnez
Bierze udział w syntezie dopełniacza, który odgrywa szczególną rolę w niszczeniu komórek guzowatych i niektórych wirusów, np. opryszczki. Jeśli chorobie towarzyszy biegunka lub silne pocenie, zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta. Odpowiednia jego podaż zapobiega lub zmniejsza osłabienie oraz utratę apetytu, które często występują w trakcie infekcji. Magnez zawarty jest w orzechach, ziarnach, rybach, soi oraz ciemnozielonych warzywach.

Selen
Uczestniczy w syntezie przeciwciał i wytwarzaniu komórek odpornościowych w reakcji na powtórną infekcję. Występuje w zbożach i warzywach, jednak jego ilość zależy od gleby, na której są one uprawiane.

Cynk
Potrzebny jest grasicy do produkcji limfocytów T. Jest niezbędny do tego, aby osiągnęły one czynną dojrzałość oraz do tego, aby zwalczały zarazki. Mówi się nawet, iż cynk może skuteczniej niż witamina C skracać okres przeziębienia. Znajdziemy go w mięsie, rybach i owocach morza, a także w ziarnach zbóż, orzechach, nasionach, drożdżach piwnych i imbirze. Zapotrzebowanie mężczyzn na ten pierwiastek jest większe, dlatego przy jego niedoborze to mężczyźni są bardziej podatni na infekcje.

Mangan
Bierze udział w produkcji interferonu – substancji, która wydzielana jest przez większość tkanek i ma właściwości antywirusowe. Dobrymi źródłami tego pierwiastka są pełnoziarniste płatki zbożowe, kiełki zbóż, otręby, orzechy, warzywa zielone i strączkowe.

Czosnek i cebula
Występujące w czosnku substancje (takie jak allicyna i związki siarkowe) wykazują bardzo silne działanie bakteriobójcze, dlatego też zaleca się spożywanie go w przypadku przeziębień oraz infekcji układu oddechowego. Cebula polecana jest natomiast także przy infekcjach pęcherza moczowego.

Miód
Chociaż zwykły cukier osłabia odporność, to miód wpływa na nią już pozytywnie. Wszystko to dzięki kwaśnemu odczynowi, a także obecności lizozymu. Są to czynniki hamujące rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego też miód uznawany jest za naturalny antybiotyk.

Mleczne produkty „bio”
Kefiry i jogurty „bio” wzbogacone w bakterie probiotyczne przyczyniają się do zachowania prawidłowej flory bakteryjnej, która stanowi przeciwwagę dla bakterii chorobotwórczych.

Czynniki pokarmowe osłabiające odporność:

Kofeina
Zarówno kawa, jak i mocna herbata oraz gazowane napoje zawierające kofeinę zakłócają wchłanianie składników odżywczych, utrudniają przyswajanie m.in. manganu i cynku oraz hamują działanie układu odpornościowego.

Cukier
Wykazano, iż po ok. 5-ciu godzinach po spożyciu cukru hamowana zostaje zdolność białych krwinek do niszczenia zarazków. Zrezygnować więc należy ze słodyczy, słodkich napojów, słodzonych płatków zbożowych, a także gotowych dań, które bardzo często zawierają cukier.

Alkohol
Chociaż niewielkie ilości czerwonego wina mają korzystny wpływ na organizm (a zwłaszcza na układ sercowo-naczyniowy), to nadmiar jakiegokolwiek alkoholu ma skutki takie same jak spożywanie cukru prostego. Alkohol zmniejsza wchłanianie składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy.

Fast food oraz inne pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans
Osłabiają układ immunologiczny czyniąc go ospałym.

Autor: Marta Tomaszewska
Źródła: Trener.pl

pzdr

#2 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 07 luty 2012 - 13:47

Na PubMed jest kilka artykułów które obalają mit Vitaminy C, która skraca czas trwania infekcji. Natomiast z autopsji mogę powiedzieć że cynk faktycznie działa...
Zincas forte 1x dziennie po tabletce na początku infekcji (przeziębienie lub grypopodobnej) faktycznie skraca czas choroby. Nie będę się rozwodził nad postawami działania cynku, ale polecam spróbować - proponuję jednak zażywać tabletki po jedzeniu ponieważ na czczo strasznie po nich mdli.

#3 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 07 luty 2012 - 14:07

W Focusie(chyba grudniowy) był bardzo fajny schemat popularnych witamin, roślin działających na odpowiednie schorzenia czy wspomagających, niedziałających lecz tak promowanych i takich, z którymi wiążą nadzieje, ale gazetę zostawiłem w pracy - jak jej nie wyrzucili, to zeskanuję za kilka dni.

#4 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 28 czerwiec 2012 - 21:24

Od konca grudnia do poczatkow marca mialem przerabane z przeziebieniami i infekcjami gornych drog oddechowych, kolega polecil mi Jezowke - Ehinacea.
Wrocilem do siebie :)

#5 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 01 lipiec 2012 - 21:07

Drożdże piwne :D . Jednak coś w tym piwie jest!

#6 Gosc_Arek-velo_*

Gosc_Arek-velo_*
  • Gość

Napisano 28 lipiec 2012 - 07:50

Dobrej jakości piwo, spożywane w odpowiedniej ilości i towarzystwie podnosi formę.

#7 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 19 wrzesień 2012 - 23:27

polecam:
http://www.naturell....zzapachowy.html

#8 SPIKE

SPIKE

    Spike

  • Użytkownik
  • 4683 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 wrzesień 2012 - 06:31

ja polecam czosnek na żywo, lubie taki zalewany z ziołami z lidla , albo do chińszczyzny dajemy całą główke krojona , bomba

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo


#9 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 wrzesień 2012 - 06:42

Jeśli chodzi o czosnek to wiadomo, że najlepszy jest świeży (ale nie z Chin - trzeba patrzeć na opakowania).
Ze swojej strony mogę polecić jeszcze poniższe (szczególnie mi pomaga przy przeziębieniu)
http://www.i-apteka....0-tabletek.html

No i na odporność najlepszy jest miód (taki prawdziwy z pasieki, jak ktoś nie wie jak taki poznać chętnie napiszę). Ja lubię go pić z Muszynianką i cytryną, można też oczywiście z herbatą ale trzeba ją najpierw odpowiednio ostudzić.

pzdr

#10 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 20 wrzesień 2012 - 07:22

Dlaczego nie z Chin? Bo? Jakieś uzasadnienie?

#11 SPIKE

SPIKE

    Spike

  • Użytkownik
  • 4683 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 wrzesień 2012 - 08:00

no własnie, bo już wolałbym chyba z Chin , niż z UE .
Ostatnio kupiłem białą rzdkiew , import z UE miala chyba pół metra długosci !!!!!!!!! a te polskie są z pół raz krótsze , dymane warzywa mać jego.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo


#12 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 wrzesień 2012 - 08:18

Wystarczy poszukać w google.
Np.: http://supernowosci2...czosnek-z-chin/

Cytuję:
"Chińczycy korzystają z metod zabronionych w Unii Europejskiej. Na szeroką skalę modyfikują rośliny genetycznie. Chińczycy korzystają też z antybiotyków i pestycydów, dlatego uzyskują takie efekty przyrostu. Jednak kosztem jakości i właściwości rośliny. – Dozwolonymi u nas metodami nie sposób wyhodować tak dużego czosnku – mówi Stanisław Bartman. – Aż strach pomyśleć co robią Chińczycy by uzyskać taki czosnek."

W necie można znaleźć tez kilka afer z przemytem chińskiego czosnku do Polski.

pzdr

#13 SPIKE

SPIKE

    Spike

  • Użytkownik
  • 4683 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 wrzesień 2012 - 09:19

jedyn chiński czosnek jaki znam jest wielkosci polskiego , a ta rzepa nie urosła chyba na końskim łajnie u szweda na podwórku.
a w ogóle z chin wszystko jest złe, krabon, czosnek, kurczaki, szprychy , części shimano itd.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo


#14 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 wrzesień 2012 - 09:27

To nie tylko o wielkość chodzi, tu jeszcze jeden fajny artykuł:
http://biokurier.pl/...ki-rozroznianie

To nie jest żadna nagonka na Chiny, ale jeśli ten czosnek się nie psuje i nie wyrasta po wsadzeniu w ziemię to zupełnie jak z frytkami z McDonalda, które po miesiącu wyglądają tak samo ;)

Potem ktoś wcina czosnek, bo jest chory a działa to jak placebo, a może nawet szkodzi w dłuższej perspektywie czasowej. Jak mamy wybór, po co ryzykować ?

pzdr

#15 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1388 postów
  • SkądRumia

Napisano 22 wrzesień 2012 - 14:42

no własnie, bo już wolałbym chyba z Chin , niż z UE .
Ostatnio kupiłem białą rzdkiew , import z UE miala chyba pół metra długosci !!!!!!!!! a te polskie są z pół raz krótsze , dymane warzywa mać jego.

A sie dziwisz? Bo ja nie... Chiny tak smrodzą i kombinuja, by najtaniej kosztem srodowiska naturalnego cos wyprodukowac, to czemu nie wpychac nam swinstwa w jedzenie? Zeby tylko miec duzo zysku. Ten kraj jest tylko nastawiony na wyzysk - mówi sie o rozwoju gospodarczym tegfo kraju. Ta, jasne, tylko jakoś po ludziach pracujących w fabrykach i majacych kontenery za domy zbytnio pewnie tego nie widać...
Chociaż UE, to... byc może tak informacje są, by nie mieć konkurencji. jakoś od biedy juz wolę europejskie, a tym bardziej polskie i z pewnego rolnika.
Jeśli chodzi o chińskie części rowerowe - też się ograniczam. Obecnie z tego kraju mam tylko dętki i klocki hamulcowe oraz być moze owijke i linki z pancerzami. Co nie znaczy, że chińskie słabe - owszem, są okej, ale jak mam wybór za niska kasę kupić tanią chińszczynę czy używane części np. z dobrych lat Shimano, to najczęściej bez wahania wybieram to drugie.

#16 kolos_os

kolos_os
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądGniew

Napisano 22 wrzesień 2012 - 23:30

Jeśli chodzi o przeziębienia to średnio dwa razy w roku przechodziłem przez tą udrekę.
Ponad dwa lata temu odkryłem moc zielonej herbaty. Teraz piję ją nałogowo i nie wiem co to to choroba.
Wbrew temu co wysledzic mozna w poprzednich postach , z chin importuje się tez produkty będące jedynymi w swoiim rodzaju , które sa tez związane z kultura tego państwa.

Z tego co sie dowiedziałem, gospodarka chin coraz bardziej zamyka sie na światowe rynki . Więc nie musicie miec obaw , ze niedługo wszystko bedzie z napisem made in China

#17 biczek

biczek
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądKępno

Napisano 23 wrzesień 2012 - 08:10

Co do witaminy C to faktycznie w najnowszych wytycznych leczenia przeziębienia jej nie ma, chyba że potraktujemy ją jako zmiatacza wolnych rodników.

Czosnek i jeżówka jak najbardziej podnoszą odporność, a jeszcze lepiej robią to trany, ale nie te w formie suplementów diety a leków (inny świat jeśli chodzi o wymogi i kontrolę jakości) na rynku jest tylko kilka takowych.
Samemu używam Ecomeru, ale dwa lata mam spokój a np nie szczepię się przeciw grypie a codziennie mam kontakt z chorymi.

#18 SPIKE

SPIKE

    Spike

  • Użytkownik
  • 4683 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 wrzesień 2012 - 08:21

medycyna naturalna jest najbezpieczniejsza, to co teraz nam serwują pod tytułem - wez pigułke jest o dupe rozbić, działa szybko ale ........... a śmialiśmy sie z filmu "Seksmisja".

Już nie wspomne o "podwojna dawka magnezu", zamiast owoców soki pseudowartościowe z kartonu, torebki,, gdzie sok z marchwi naturalny samemu robione, sok z jabłek - masa ich jest na rynku, ....
Teraz producenci kreują ile powinniśmy dostać witamin i w jakiej postaci, jarzyny modyfikowane można jeść na tony i co z tego , jak witaminy najlepiej w pastylkach , bo tam ich po prostru brakuje.

Właśnie wcinam duszoną lekko cebule i smigam

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo


#19 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 23 wrzesień 2012 - 16:04

A ja na poprawę odporności i calkowite zapomnienie o jakimkolwiek przezięieniu polecam hartowanie swojego organizmu kąpielami w zimnej wodzie, czyli tzw. morsowanie się. Ja mam o tyle dobrze pod tym względem, ze mieszkam nad morzem, ale w jakimkolwiek akwenie można się morsić - czy to jeziorko, czy to staw.
A dla chcących a nie mających dostępu do otwartego akwenu proponuję rozwiązanie w postaci zimnych kąpieli w wannie lub pod prysznicem.

#20 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 wrzesień 2012 - 18:30

A ja na poprawę odporności i calkowite zapomnienie o jakimkolwiek przezięieniu polecam hartowanie swojego organizmu kąpielami w zimnej wodzie, czyli tzw. morsowanie się. Ja mam o tyle dobrze pod tym względem, ze mieszkam nad morzem, ale w jakimkolwiek akwenie można się morsić - czy to jeziorko, czy to staw.
A dla chcących a nie mających dostępu do otwartego akwenu proponuję rozwiązanie w postaci zimnych kąpieli w wannie lub pod prysznicem.


Lodowaty prysznic po saunie !! Coś pięknego :)



Dodaj odpowiedź