Skocz do zawartości


Zdjęcie

Placek owsiany


4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Domel

Domel
  • Użytkownik
  • 93 postów
  • SkądSkond

Napisano 08 luty 2012 - 12:18

Moje odkrycie kulinarne :> Do tej pory przeważnie na pierwsze śniadanie wcinałem gotowane jaja, a na drugie owsiankę, znalazłem sposób by godnie połączyć te dwa kolarskie specjały, okazało się, że stosowany głównie przez kulturystów.
Czas przygotowania: 10-15min.

Skład:
- jaja x3
- płatki owsiane górskie 100g (najzdrowsze i najsmaczniejsze)
- wybrany owoc 100g (polecam jabłko, suszone śliwki - niski IG - ale najsmaczniejsze z bananem)
- miód 20g/dżem 70g
- cynamon, sól
- oliwa 10g (opcjonalnie)

1. Płatki owsiane zalewamy małą ilością wrzątku i zostawiamy na około 5min, przez ten czas zmiękną - w razie gdyby zostało trochę wody, należy ją odlać.
2. Do płatków wrzucamy surowe jaja (ofc bez skorupki, możecie sobie ją przygryzać :mrgreen: ) i pokrojone w drobną kostkę owoce, do tego szczypta soli i cynamonu ile kto lubi. Dokładnie mieszamy.
3. Na rozgrzaną patelnię teflonową (smażcie to na małym ogniu) wlewamy ciasto i przykrywamy, po około 5min przewracamy na drugą stronę - ja to robię ten sposób, że taki niedopieczony placek zsuwam na talerz i energicznym ruchem przewracam na drugą stronę na patelnię - i tak dopóki lekko nie zbrązowieje. Pod koniec smażenia można polać oliwą, żeby się lekko zagrzała (ma za niską temperaturę smażenia i należy ją stosować "na zimno") - zjemy więcej tłuszczy.
4. Gotowy placuszek smarujemy miodem, dżemem, masłem orzechowym, co kto lubi. Miód wygrywa jeśli chodzi o moje podniebienie. Voilà!

Doskonałe źródło węglowodanów o przeważającym niskim IG, co jest bardzo ważne po nocnej głodówce. Dobra porcja nienasyconych tłuszczy i zwierzęco-roślinnych białek. Dla mnie to idealne śniadanie, tylko szkoda, że smażone...

850kcal (wersja z bananem, miodem i oliwą):
35tł 100ww 35b

#2 kobrys

kobrys
  • Użytkownik
  • 1582 postów
  • SkądKraków/Częstochowa

Napisano 08 luty 2012 - 12:33

Możesz zdjęcie zrobić jakieś albo coś?

Zabierałem się kilka razy za to ale zawsze wychodziło mi to tak, że placek od strony patelni spiekał się a to co w środku nadal bywało mokre i nie chciało nic się z tym dziać.

Same płatki z jajkiem i owocem to będzie koło 600kcal na oko.

#3 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 08 luty 2012 - 12:42

Ja daje na 100 g płatków 2 jajka, dodaje kakao, rodzynki i ewentualnie jakieś pestki słonecznika i wlewam na teflon nawet bez oliwy. Tyle, że robie z ciasta małe placuszki z ok 1 dużej łyżki masy jeden. Nie przykrywam pokrywką i po tym jak dół "złapie" spokojnie je się przewraca na drugą stronę. Taka alternatywa do dużego placka ale polecam również :mrgreen:

#4 Domel

Domel
  • Użytkownik
  • 93 postów
  • SkądSkond

Napisano 08 luty 2012 - 12:43

Jak będę robił to cyknę fotę. Jeśli masz w środku surowe to staraj się jak najskuteczniej odcedzić płatki, żeby nie było wody, ważne też żeby placek nie był za gruby. Możesz dodać jedno jajo więcej, albo zmniejszyć ilość płatków, proporcje które podałem dla mnie są akurat i placek zawsze jest cały upieczony i smaczny.

#5 netta1987

netta1987
  • Użytkownik
  • 301 postów
  • SkądAugustow/ Białystok

Napisano 10 luty 2012 - 15:24

dokładnie wedle przepisu zrobiłem i powiem krótko: pycha:)
małe rady
polecam patelnie o niskich ściankach(naleśnikową) łatwiej wtedy przewracać
jak placek wychodzi grubszy niż 1cm to już ciężko przesmażyć
w trakcie smażenia "merdanie" patelnią mile widziane wtedy woniej się przypala ;p i łatwiej zobaczyć jak "dochodzi" a potem przerzucić (polecam sposób z talerzem łatwiej dla nieprawionych)
ps. smaczny z kakao :mrgreen:



Dodaj odpowiedź