Skocz do zawartości


Zdjęcie

Sałatki - kila opcji


Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 irimi

irimi
  • Użytkownik
  • 839 postów
  • Skądże znowu?

Napisano 11 luty 2012 - 18:54

Wszelkiego rodzaju sałatki są doskonałym posiłkiem w menu nie tylko kolarza. Proste w przygotowaniu, nie są pracochłonne i maja ogromna zaletę: można zmieniać proporcje poszczególnych składników a tym samym regulować proporcje węglowodany-białka,tłuszcze.
Ostatnio robię sobie zawsze do pracy jakąś sałatkę i uzupełniam chrupkim pieczywem.
Bazą jest zawsze mieszanka gotoywch sałat, sprzedawanych teraz praktycznie w każdej sieci marketów. Nie trzeba kupowac kilku osobnych sałat, ilośc wystarczy na kilka porcji a pozostałego nadmiaru sie nie wyrzuca.
Zatem:
Baza - mieszanka sałat (roszponka, rukola, lodowa, pekińska itp.)
Warzywa: pomidor, ogórek zielony, papryka, rzodkiewka.
Źródła białka: - kurczak grillowany (mam grill elektryczny-polecam) i ser typu lazur (tłuszczyk!) plus orzech włoski (sałatka z kurczakiem, serem i orzechami)
- tuńczyk i ugotowane jajko (sałatka nicejska)
-ser feta (sałatka grecka)
Tłuszcz czyli tzw. dressing: sos z oliwy z oliwek zmieszany z octem balsamicznym. Do sałatki z kurczakiem dodaje ciut miodu do sosu.
Można doprawić pieprzem i bazylią.
Do każdej z nich można dodać makaron pełnoziarnisty. Proporcje jak powiedziałem można zmieniać, co daje duże możliwości kombinacji, np. dodanie więcej kurczaka wzbogaci ilość białka, sałatka bez makaronu ma mniej węglowodanów, nie trzeba dodawać dressingu itp.
Smacznego!
PS. Jak zrobię, to pstryknę fotki i dołożę.



Dodaj odpowiedź