Skocz do zawartości


Zdjęcie

Miód w kolarstwie


49 odpowiedzi w tym temacie

#1 drakon

drakon
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • SkądParczew

Napisano 23 luty 2012 - 17:54

W takim razie musisz dodać innego płynu, bo nie ciasto będzie za suche. U mnie miód odpada bo nie chce zbyt dużo prostych cukrów

#2 Dandy Horse

Dandy Horse
  • Użytkownik
  • 529 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 luty 2012 - 17:56

No wiadomo, że musi być coś płynnego. Ale czemu miód nie? Cukry proste są jak najbardziej wskazane w trasie.

#3 intel action

intel action
  • Użytkownik
  • 935 postów
  • Skądkielce

Napisano 04 marzec 2012 - 20:58

Miodu możesz zjeść tylko jedna łyżkę maksymalnie dwie dziennie nawet jeśli jest twój z własnej pasieki. ponieważ miód jest bardzo ciężko strawny a w szczególności nie powinno się jeść go na noc. Dlatego ja myślę ,że kolega drakon ma rację chodź wiem ,że kolaże nieraz jedzą na wyścigach ale na pewno nie dwie łyżki ;-)

#4 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 marzec 2012 - 21:01

Piję herbatę z miodem i cytryną każdego wieczoru i nigdy nie miałem z tego powodu jakichkolwiek problemów - wręcz przeciwnie, samo zdrówko.
I bynajmniej jem miodu więcej niż dwie łyżki dziennie - dziadek żony ma pasiekę.
pzdr
  • dawidr lubi to

#5 Dandy Horse

Dandy Horse
  • Użytkownik
  • 529 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 marzec 2012 - 22:16

Miód ciężkostrawny? Faktycznie są takie informacje w internecie, ale zapewniam że to nieprawda. W 90 kilku procentach miód to mieszanina glukozy fruktozy i sacharozy. Trudno o coś lżejstrawnego, chyba że sama glukoza.

#6 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 N 18.645 E

Napisano 04 marzec 2012 - 23:53

... miód jest bardzo ciężko strawny ...

Ciekawe ... Toż to niemal sam cukier - węglowodany proste, które od razu są rozkładane w procesie trawienia, powodując 'strzał glukozy' i chwilowy przypływ energii.
To nie mięso, które potrafi zalegać w układzie pokarmowym do kilku dni ...

#7 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 234 postów
  • SkądKlucze

Napisano 05 marzec 2012 - 09:17

Dodawanie miodu do batonów, a potem grzanie tego w piekarniku mija się z celem, bo temperatura niszczy wszystkie białka i enzymy, jakie miód posiada, pozostają tylko cukry. Taniej uzywać po prostu cukru...

#8 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 05 marzec 2012 - 09:30

ponieważ miód jest bardzo ciężko strawny

ja bym poprosil o zrodlo tej informacji, bo dowod przez autorytet w tym przypadku nie zadziala

#9 intel action

intel action
  • Użytkownik
  • 935 postów
  • Skądkielce

Napisano 05 marzec 2012 - 17:02

spros słuchaj radio Kielce co niedziela tak po 18 i tam pani doktor która się zajmuje zielarstwem chyba od 20 lat właśnie 2 tygodnie temu się wypowiadała na temat miodu. Dlatego ja nie stwierdzam ani nie zaprzeczam faktu że miód jest zdrowy albo nie tylko napisałem jej stwierdzenie utaj na forum. Jak będzie audycja to można zadzwonić i się jej spytać ;-)

#10 Dandy Horse

Dandy Horse
  • Użytkownik
  • 529 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 marzec 2012 - 17:20

pani doktor która się zajmuje zielarstwem chyba od 20 lat

To może być odpowiedź, dlaczego ta Pani tak sądzi. Nie żebym miał coś do zielarstwa...

Tak w skrócie: im więcej tłuszczu, błonnika, chityny (grzyby), glukozynolanów (kapusta), specyficznych oligosacharydów (fasola) tym jedzenie jest bardziej ciężkostrawne.

Im więcej węglowodanów, tym bardziej prostych, a mniej substancji wymienionych wyżej tym jedzenie jest lżejstrawne, a przy okazji ma wyższy indeks glikemiczny.

Miód do same cukry proste plus troszeczkę witamin, minerałów, związków zapachowych oraz enzymów. To prawda, ze miód poddany obróbce termicznej traci znaczną część swoich wartości, ale i tak jest smaczny.

Oto abstrakt pewnego badania, z którego wynika, ze miód jest tak samo dobrym źródłem węglowodanów dla kolarzy, jak żel dekstrozowy, czyli popularne żele energetyczne.

The purpose of this study was to determine whether honey may serve as a useful source of carbohydrate for endurance athletes. Nine competitively trained male cyclists participated in this study. Subjects were familiarized to the study and then performed three weekly 64 km time trials (TT) on their racing bicycle attached to a calibrated computerized race simulator. During each TT, subjects ingested in a double blind, randomized, and counterbalanced manner 15 g of a non-caloric flavored gel placebo (P), dextrose gel (D), or honey (H) prior to and every 16 km during the TT with 250 ml of water. Data were analyzed by repeated measures ANOVA and are presented as means ą SEM. Results revealed significant quadratic alpha levels in total time (P 131.3ą3.6, D 128.3ą3.8, H 128.8ą3.5 min, p=0.02) and average power (P 164ą11, D 175ą13, H 174ą12 W, p=0.002) while mean heart rate (P 171ą6, D 178ą7, H 177ą5 beats/min, p=0.08) and glucose (P 5.4ą0.2, D 5.8ą0.3, H 6.0ą0.4 mmol/L, p=0.10) values tended to be different. No significant differences were observed in insulin (P 5.3ą0.3, D 5.1ą0.2, H 6.0ą0.8 mIU/ml, p=0.29). The gels were well tolerated. Results indicate that D and H supplementation improved endurance exercise performance presumably by enhancing blood glucose availability. However, no differences were seen between type of carbohydrate gel. These findings suggest that H may serve as a useful form of carbohydrate for endurance athletes.


Oto link do tego badania w całości: http://www.imaginutr...FASEBPoster.doc

#11 Domel

Domel
  • Użytkownik
  • 93 postów
  • SkądSkond

Napisano 05 marzec 2012 - 19:29

Nie od dzisiaj wiem, że żele i większość napoi energetycznych to sama wzbogacona smakiem glukoza (i mało przydatne substancje marketingowe), sprzedawana za 2-3 razy swojej ceny. Miodzik jest ok i spoko.
Dołączona grafika

#12 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 05 marzec 2012 - 20:40

dowod przez doswiadczenie:
nabieramy probke miodu i bierzemy ja do ust. nie polykamy. po jakim czasie w ustach nie bedzie miodu? odpowiedz: tak do 2 godzin, gdyz jest trawiony przez sline i wchlaniany juz w jamie ustnej.
podobnie robimy z taka sama iloscia, np kapusty, albo miesa. odpowiedz bedzie: zniknie jak zgnije, jesli zgnije. trawienie nastepuje dopiero w jelicie cienkim.
pierwsze pokarmy nazywamy lekkostrawnymi, bo sa trawione od poczatku przewodu pokarmowego (w zwiazku z tym niekoniecznie musza obciazac jego kolejne metry), pokarmy ciezkostrawne to pokarmy ktore trawione sa dopiero od zoladka a przede wszystkim w jelitach.
pani doktor z radia kielce serdecznie dziekuje. wiem z wlasnego doswiadczenia jacy ludzie tam mieszkaja - wystarczy popatrzec kogo wybieraja na prezydenta. (generalizacja) no comments zwlasza ze to ot.

zgadzam sie ze "gotowanie" miodu troche mu szkodzi ale i tak bedzie to znacznie bardziej wartosciowy pokarm niz jakakolwiek zielenina.

#13 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 marzec 2012 - 15:06

Temat o miodzie wydzielony, bo zrobił się bałagan w temacie o batonach własnej roboty.
Przy okazji zapraszam do otwartej dyskusji o zastosowaniu miodu w kolarstwie :)

P.S. Obrazek od Domela idealnie nadaje się jako tytułowy do tego tematu :)

#14 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 postów
  • SkądSidzina

Napisano 07 marzec 2012 - 06:58

miód ciężkostrawny, zajebisty sposób na przyprawienie o dobry humor z rana.
A może Pani doktor jadała miód prosto z ula razem z pszczołami, ramkami i plastrami, no to wtedy może być cieżkawo to strawić.
Brawo.

#15 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 07 marzec 2012 - 07:29

Na pewno trzeba uważać na miód podczas przeziębienia bo strasznie podrażnia gardło.

u2250y2014v3.gif


#16 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Napisano 07 marzec 2012 - 07:33

Piję herbatę z miodem i cytryną każdego wieczoru i nigdy nie miałem z tego powodu jakichkolwiek problemów - wręcz przeciwnie, samo zdrówko

Mija sie z celem to co robisz, wątpię abyś schładzał herbatę tylko pijesz gorącą.
Dodawanie miodu do gorącego zabija w nim wszystko co dobre, jedynie z tego składu to cytryna Ci coś daje. Miód miesza sie w połowie szklanki przegotowanej i ostudzonej wody do temp poniżej 40st. oraz tylko drewnianą łyżeczką, metale także są szkodliwe dla miodu.
Do tego można dodać plasterek cienki cytryny takie coś robimy wieczorem a wypijamy rano na czczo co najmniej pół godz przed sniadaniem.

#17 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 07 marzec 2012 - 07:37

A ja ostatnio z braku syropu , władowałem do bidonów miód i zalałez zimną wodą. Rozmieszałem i początkowo jakoś tak śmierdziało , ale później mi posmakowało do tego stopnia ,że cały słoik wszamałem.
Oczywiście do treningów jako picie. :-)

#18 Domel

Domel
  • Użytkownik
  • 93 postów
  • SkądSkond

Napisano 07 marzec 2012 - 12:20

Jeszcze raz podsumowując, miód jako świetny sposób na uzupełnienie węgli podczas treningu i zaraz po nim, w innym przypadku nie ma sensu go spożywać w większych ilościach, bo jak wiadomo składa się z cukrów prostych. Mimo wszystko ciężko mi go sobie odmówić np. do owsianki czy łyżeczką dla smaku, ale niewielkie ilości (do 20g) na pewno nie zaszkodzą.

#19 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 marzec 2012 - 13:19

Mija sie z celem to co robisz, wątpię abyś schładzał herbatę tylko pijesz gorącą.


No to jesteś w błędzie :) Akurat jeśli chodzi o miód jestem całkowicie świadom co i jak i zanim dodam miodu czekam aż herbata ostygnie. Z resztą z cytryną też należy tak robić, bo wrzątek zabija wiele jej cennych wartości.

A najbardziej polecam coś co ostatnio odkryłem, czyli woda Muszynianka z cytryną (dość dużo) i miodem - pysznie i zdrowo :)

pzdr

#20 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 07 marzec 2012 - 13:38

dodaj do tego kapke lisci miety. efekt wzrasta kilkukrotnie.



Dodaj odpowiedź