Skocz do zawartości


Zdjęcie

Shake Spalacza


32 odpowiedzi w tym temacie

#1 Spalacz

Spalacz
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • Skąd...

Napisano 03 czerwiec 2012 - 12:14

Taka tam smaczna odżywka białkowa, zaspokaja chęć wsunięcia syfiastego oryginału z McShitu ;-) Polecam szczególnie na kolację.

Składniki na jedną porcję:
- twaróg (dowolnie, ale wiadomo że najlepszy chudy) 100g
- mleko 150g
- kokos 20g
Opcjonalnie, ale jak dla mnie koniecznie:
- migdały/inne orzechy 30g
- miód 10g
- cynamon
- aromat waniliowy, śmietankowy
- kostki lodu
- by dowalić kcal można dolać lekko oleju rzepakowego, co wzmocni smak (o ile użyliśmy chudego twarogu i mleka 0%-0,5%)

Specjalistyczny sposób przygotowania (wymagane spore doświadczenie kulinarne):
1. Wrzucamy składniki do miksera i miksujemy przez 2min
2. Pijemy, najlepiej przez rurkę

Wartości odżywcze znajdziecie na vitalia.pl. Alternatywa suchego twarogu z oliwą przed snem. Jak będzie zainteresowanie, to będę regularnie zamieszczał coś ciekawego. Bo bez żarcia od Spalacza pompy nie ma!

#2 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 04 czerwiec 2012 - 22:05

Fajnie, możesz zamieszczać !

#3 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 czerwiec 2012 - 13:56

- twaróg (dowolnie, ale wiadomo że najlepszy chudy) 100g
- mleko 150g
- kokos 20g

kokos naturalny, czy wiórki?

#4 Spalacz

Spalacz
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • Skąd...

Napisano 05 czerwiec 2012 - 16:04

Dowolnie, ja używam wiórek bo są wszędzie dostępne i tanie ;-)

#5 selfu

selfu
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądTM//ŁDZ

Napisano 11 lipiec 2012 - 06:41

Alternatywa suchego twarogu z oliwą przed snem.


Również rzepakowego? Czy oliwa z oliwek?

Może masz propozycję na dobry start dnia przed treningiem ;) Pozdro.

#6 Spalacz

Spalacz
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • Skąd...

Napisano 15 lipiec 2012 - 17:12

Bez znaczenia jaki - rzepakowy, oliwę i lniany łączą tłuszcze wielonienasycone na których mi zależy spożywając posiłek na noc. Ja cenię sobie oliwę z oliwek za smak, dlatego ją wybieram :)

Odnośnie posiłku na początek dnia to nieśmiertelna jest owsianka, tutaj żadnej filozofii nie ma:
- płatki owsiane górskie 50g
- odtłuszczone mleko 200g
- olej/masło orzechowe/orzechy 20g
- śliwki suszone 50g
W sumie to można wsadzić tu mnóstwo owoców, czekoladę, kakao etc. i tak będzie dobre. Ja stosuję takie proporcje (śniadanie ma być tłuste i bogate w węglowodany, jak najniższy IG).

#7 selfu

selfu
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądTM//ŁDZ

Napisano 15 lipiec 2012 - 19:59

Też oliwa z oliwek u mnie wygrywa smakowo, spożywam łyżkę przed praktycznie każdym posiłkiem.., jak nie zapomnę :lol:. Płatki owsiane górskie hmm :roll: Nigdy nie jadłem owsianki, przemogłem się jedynie do musli, idąc od "płatków śniadaniowych" , ale trzeba będzie to zmienić ;-)

P.S. Wszystko odmierzasz w gramach zanim zjesz, czy już na oko lecisz? Przez ten przepis na shake, kupiłem wiórki kokosowe i dowaliłem sobie na śniadanie do wiejskiego sera z bananem i miodem, a było to pyszne :-D

#8 Spalacz

Spalacz
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • Skąd...

Napisano 16 lipiec 2012 - 11:30

P.S. Wszystko odmierzasz w gramach zanim zjesz, czy już na oko lecisz?

W zależności od okresu w sezonie, kiedy waga jest w porządku to lecę na oko, kiedy jednak redukuję (jak teraz - 2kg), zależy mi by wszystko było jak najdokładniej, nie za dużo, nie za mało.

#9 Spalacz

Spalacz
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • Skąd...

Napisano 16 lipiec 2012 - 13:13

Też oliwa z oliwek u mnie wygrywa smakowo, spożywam łyżkę przed praktycznie każdym posiłkiem.., jak nie zapomnę :lol:. Płatki owsiane górskie hmm :roll: Nigdy nie jadłem owsianki, przemogłem się jedynie do musli, idąc od "płatków śniadaniowych" , ale trzeba będzie to zmienić ;-)

P.S. Wszystko odmierzasz w gramach zanim zjesz, czy już na oko lecisz? Przez ten przepis na shake, kupiłem wiórki kokosowe i dowaliłem sobie na śniadanie do wiejskiego sera z bananem i miodem, a było to pyszne :-D

Jeszcze dopiszę, że płatki śniadaniowe to dziadostwo na równi z chlebem pszennym, a do musli dorzucają różne niepotrzebne śmieci jak np. płatki kukurydziane, owsiane błyskawiczne, a niektóre składniki są kandyzowane.
1. Tłuszcze (piszesz o oliwie) okej, ale nie przed i po treningu.
2. Jak najmniej nabiału, zapycha jelita i długo uwalnia proteiny, dlatego taki shake jemy na noc a nie na śniadanie. Ja mam słabość do mleka, dlatego wsuwam na śniadanie, chociaż "odpowiedniejsza" byłaby owsianka na wodzie. Dodatkowo banan i miód - smakowo spoko, ale niezbyt praktycznie; w moim przepisie widnieje miód, ale symboliczna ilość :-P
3. Jak będziesz kupował płatki to tylko górskie/zwykłe, a nie błyskawiczne, które są przetworzone, mają wysoki IG, przez co wchłaniają się 3x szybciej...
  • kauzyperda lubi to

#10 selfu

selfu
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądTM//ŁDZ

Napisano 16 lipiec 2012 - 16:39

1. Tłuszcze (piszesz o oliwie) okej, ale nie przed i po treningu.

Tzn., że kiedy najlepiej spożywać? W trakcie?

Też mam słabość do mlecznych produktów i wiem, że zapychają jelita, ale postaram sie zredukować. Zakupiłem dziś takie płatki:
Dołączona grafika

Z mlekiem 0,5% i bananem wchodziły całkiem nieźle, bardzo sycące pożywienie.

#11 Spalacz

Spalacz
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • Skąd...

Napisano 16 lipiec 2012 - 20:26

Ostatni posiłek bogaty w tłuszcze 3h przed treningiem, pierwszy po treningu 2h.
W trakcie wysiłku tylko węglowodany proste, ale na treningach bazy do 1,5-2h można lecieć na samej wodzie.

#12 Marcines

Marcines
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPruszków

Napisano 16 lipiec 2012 - 20:59

Dawaj więcej przepisów, miało być regularnie a tu ponad miesiąc zero updateów :-D

#13 selfu

selfu
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądTM//ŁDZ

Napisano 16 lipiec 2012 - 21:06

Jak to, same update' y teraz są przecież :-D

Dzięki Spalacz, naprawdę rozjaśniasz mi w głowie. Pozdro 8-)

#14 Piter0

Piter0
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądKatowice

Napisano 20 lipiec 2012 - 22:26

Najprostsze "przekąski" są z płatków owsianych, jajek (a konkretnie białek) - można to mieszać ze wszystkim i w różnej formie (batoniki, omlety, twarożki itp).
Np poranny, wysoko energetyczny omlet na słodko:
- białka z jaj kurzych
- płatki owsiane
- dżem
- ew cynamon, wanilia itp dla smaku

Rozbijamy białka, dodajemy płatków, troszkę cynamonu. Smażymy aż do ścięcia białka. Na koniec smarujemy dżemem i zjadamy. Proste, szybkie, zdrowe.

#15 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 23 lipiec 2012 - 12:47

Smażymy aż do ścięcia białka. Na koniec smarujemy dżemem i zjadamy. Proste, szybkie, zdrowe.


Trochę w tym "zdrowe" przeszkadza "smażenie".

#16 kazik

kazik
  • Użytkownik
  • 150 postów
  • Skądkrk

Napisano 23 lipiec 2012 - 21:35

Smażymy aż do ścięcia białka. Na koniec smarujemy dżemem i zjadamy. Proste, szybkie, zdrowe.


Trochę w tym "zdrowe" przeszkadza "smażenie".


Ciężko żeby omlet nie był smażony. Pozatym więcej trucizn zjadasz w przetworzonych rzeczach czasem niż te ze smażenia.

#17 Dandy Horse

Dandy Horse
  • Użytkownik
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lipiec 2012 - 22:44

Krótkie smażenie na symbolicznej kropelce oliwy lub oleju rzepakowego nie jest jakimś strasznym grzechem. To, że smażone rzeczy sa niezdrowe dotyczy przede wszystkim żarcia smażonego w wysokiej temperaturze, długo i na głębokim oleju (jak np. fryty, kotlety schabowe itp). Omletu to raczej nie dotyczy.

#18 nettled

nettled
  • Użytkownik
  • 58 postów
  • SkądSulejówek

Napisano 02 sierpień 2012 - 21:59

To, że smażone rzeczy sa niezdrowe dotyczy przede wszystkim żarcia smażonego w wysokiej temperaturze, długo i na głębokim oleju (jak np. fryty, kotlety schabowe itp). Omletu to raczej nie dotyczy.

- dokładnie

w dzisiejszych czasach znacząca część garnków i patelni służy do gotowania/'smażenia' bez tłuszczu
nie wyobrażam sobie używania oleju żeby usmażyć OMLET, który nie wymaga tak precyzyjnego działania ciepła jak np, mięso
ostatnio spotkałam się z opinią 'nie jem naleśników, bo są dla mnie za tłuste' :shock: i zaczęłam się zastanawiać w jakim celu i kiedy ktoś tę pokaźną ilość tłuszczu dodaje... rozumiem akcent w postaci odrobiny stopionego masła dodane do ciasta naleśnikowego, ale później to już nawet ani kropli nie trzeba używać

#19 Spalacz

Spalacz
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • Skąd...

Napisano 03 sierpień 2012 - 12:03

A nawiązując do naleśników to ostatnio szaleję na tortillę, przepis bardzo prosty :-P
Naleśnik:
- pół szklanki mleka
- pół szklanki mąki typ 2000
- jajo, szczypta soli

Do środka nawalam co się nawinie pod rękę, czyli mnóstwo warzyw, jakiś sosik z jogurtu i czosnku no i oczywiście grillowany kurczak - obiedzik no1.

#20 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 sierpień 2012 - 17:39

Spalacz spróbuj zrobić tortillę z rybką, naprawdę pycha. Warzywa jak zwykle, rybka i do tego sosik koperkowy. Generalnie kilka gatunków już sprawdziłem i spokojnie nadaje się łosoś, pstrąg, dorsz, mintaj. A przygoda z rybą w tortilli zaczęła się u mnie od paluszków rybnych. Troszkę OT poszło, ale w najbliższym czasie zrobię placki wedle Twojego przepisu i wstawię oddzielny temat.




Dodaj odpowiedź