Skocz do zawartości


Placek Spalacza


5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Napisano 04 sierpień 2012 - 12:31

Czyli obiad dla prawdziwych twardzieli ;-) Danie łatwe, szybkie a w dodatku bardzo praktyczne (szeroki wachlarz dodatków, podobnie jak z pizzą). Powstało po tym jak zacząłem eksperymentować z tortillą. Placuszek składa się z 3 naleśników, pomiędzy nimi warstwy z warzyw i mięsa.

Składniki na 3 naleśniki:
- 65g mąki razowej (pół szklanki)
- jajo
- 120g mleka (pół szklanki)
- 10g oleju (łyżeczka)
- szczypta soli

Wszystko dokładnie mieszamy w jakimś naczyniu i wlewamy ostrożnie na rozgrzaną patelnię teflonową, chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć jak się smaży naleśniki.

Warstwa 1 (zamiennie):
- tuńczyk z wkrojoną cebulą i pomidorem
- grillowany kurczak/indyk z wkrojonym pomidorem
- dowolna "uduszona" bądź wędzona ryba
- jajecznica na pomidorach

Warstwa 2 (zamiennie):
- szpinak (ja kupuję mrożony, dodaję oleju i mleka)
- duszone marchew, pomidor, cukinia pokrojone w kostkę

Całość przykrywamy naleśnikiem, można posypać parmezanem i zapiec w piekarniku, ale komu się chce :-P Jak dla mnie bomba, danie ma wszystko czego potrzeba 3-4h przed treningiem.

Przybliżone wartości odżywcze:
mąka razowa 65g, jajo, mleko 100g, olej 15g, tuńczyk 60g, szpinak 200g (600kcal):
60w 35b 27t

#2 mess

mess

    tłuścioszek

  • Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 sierpień 2012 - 22:23

jutro mam zamiar stestowac! czyta sie calkiem przepysznie :mrgreen:

#3 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Napisano 06 sierpień 2012 - 05:48

Wczoraj na obiad połączyłem uduszonego łososia i szpinak, w życiu chyba nie zrobiłem sobie do jedzenia czegoś lepszego :mrgreen:

#4 gizmo

gizmo
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • SkądBieruń

Napisano 06 sierpień 2012 - 12:05

W ogóle szpinak do wszystkiego jest mistrzem, czuję się po nim jak:
Dołączona grafika

#5 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Napisano 10 sierpień 2012 - 10:43

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 griff

griff
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądDolnyśląsk

Napisano 23 sierpień 2014 - 16:47

Ja robię coś szybszego. Kiedyś jadłem to tylko w dni bez roweru rano, ale od jakiegoś czasu jadam to normalnie przed jazdą i nawet przed wyścigami i nie mam jednak kłopotów z żołądkiem itp. bo kiedyś wydawało mi się za ciężkie, ale na mnie działa ok.

 

Przepis jest prosty:

- jajka 

- płatki owsiane

- kakao

- cynamon/chilli

 

Proporcje wg uznania, ja daję 4 jaja (ale 2 żółtka), płatków 100g a przed wyścigiem to i więcej.

 

Mieszamy całość, na patelnię teflonową i pod przykryciem z 5 minut, na drugą stronę na chwilkę i mamy gotowy placek.

 

Wszystko pełnowartościowe i bardzo dobre - o smaku decyduje głównie polewa.

 

Na górę daję najczęściej dżem + jogurt naturalny i jest pyszne. 1000x wolę to od makaronu rano :-)





Dodaj odpowiedź