Klamkomanetki 9s na kasetę 8
Napisano 07 grudzień 2012 - 11:47
mam kasetę 8 i chcę zamontować klamkomanetki do niej i zastanawiam się bo kupując używki większy wybór jest w 9s a pasowało by mi to później w wymianie kasety na 9.
Czytałem że są regulacje skoku w klamkomanetkach więc może dało by się to wyregulować jak sądzicie ???
Napisano 07 grudzień 2012 - 17:35
Dzięki takiemu zamocowaniu linki jest to możliwe, wymaga trochę cierpliwości i może nie działać w 100% idealnie.
Napisano 07 grudzień 2012 - 19:01
Ale ogólnie powinno grać i to bardzo dobrze.
Napisano 07 grudzień 2012 - 22:23
Ja bym proponowal kombinatorom , majsterkowiczom aby zakładali lańcuch 11s , jest tak wąski ze nie będzie obcierał nawet w kombinacji 11/7 !! :mrgreen: pewnie .
a jak czytałeś że są w klamkomanetkach regulacje skoku to dotyczy to skoku klamki hamulcowej a nie manetki.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 07 grudzień 2012 - 23:50
Nie rozumiem, co bezpiecznie? Owszem, jest 100% pewniak wtedy, że zadziała, ale nic się nie stanie jak zostawi starą kasetę i łańcuch.chcesz jeździć bezpiecznie to kup kasete 9 s do kompletu
Skoro takie kombinacje mają być niebezpieczne to... niebezpieczna też jest źle wyregulowana przerzutka tylna. W absolutnie każdym rowerze.
Jeśli miałbym poważnie traktować ten post, to kombinacja 10/7 już nie jest możliwa za Chiny ludowe. Ewentualnie z pomocą adaptera ShiftMate.Ja bym proponowal kombinatorom , majsterkowiczom aby zakładali lańcuch 11s , jest tak wąski ze nie będzie obcierał nawet w kombinacji 11/7 !! :mrgreen: pewnie .
To chyba nie w każdym modelu, u mnie nic takiego nie zauważyłem, a rozbierałem jedną do poziomu, gdzie kończy się opis w instrukcji Shimano.a jak czytałeś że są w klamkomanetkach regulacje skoku to dotyczy to skoku klamki hamulcowej a nie manetki.
U mnie co jedynie odcinka pancerza przy przerzutce tylnej, ale sprawdzane na lince działało płynnie. Linki zmienione na nówki Jagwire, a pancerze przy klamkomanetkach na Shimano.Akurat to może być też wina styranych pancerzy/linek
Gosc_marvelo_*
Napisano 08 grudzień 2012 - 00:13
nie będzie działało i tyle, jest inny skok, chcesz jeździć bezpiecznie to kup kasete 9 s do kompletu i jazda bez problemów, idiotycznych kombinacji i tracenia nerwów że coś szura , obciera itd.
Ja bym proponowal kombinatorom , majsterkowiczom aby zakładali lańcuch 11s , jest tak wąski ze nie będzie obcierał nawet w kombinacji 11/7 !! :mrgreen: pewnie .
Już kiedyś o tym pisałem, ale się powtórzę. Wszelkiego rodzaju kombinacje mieszane (np. Shimergo czy manetki i kaseta na różną ilość biegów plus stosowna modyfikacja podpięcia linki do przerzutki, Shiftmate) działają dlatego, że opierają się na prawach mechaniki dźwigni i cięgien, a z nimi nie da się polemizować, one muszą zadziałać. Nawet jeśli odpowiednia modyfikacja tego układu dźwigni nie koryguje w 100% błędu (różnicy w skoku), to często działa wystarczająco precyzyjnie do komfortowej i bezpiecznej jazdy, nawet dla wymagających.
Piszesz, SPIKE, "kup kasetę 9s". Trzeba jeszcze nowy łańcuch i już robi się ponad stówa.
Słusznie radzi h/k, dlaczego nie spróbować.
Napisano 08 grudzień 2012 - 10:58
BYl cwaniaczek , ktorye twierdzil ze klamka campy chodzi z przerzutką shimano, owszem, dopóki nie został napęd wyregulowany prawidłowo i nie ocieral sie o koronki , ale owsze dzaiłało , tak jak auto na oleju rycynowym
Wszelkie informacje o innych kombinacjach niż prawidłowe prosze opisywać jako - wykonane na wląsną odpowiedzialność
Napisano 08 grudzień 2012 - 11:14
Widzę ze niektórzy bardzo ostro komentują różne kombinacje, ale bez nich to chyba było by za proste kupić całą grupę i zamontować. Ja nie lubię wyrzucać części które są dobre a przerzutkę z kaseta 8 mam prawie nówkę a kupić klamy za 350 zł na 8s a kupic klamy na 9s używki za ok 150 zl to spora różnica i warta kombinacji nie prawda ??
Napisano 08 grudzień 2012 - 11:16
Gosc_marvelo_*
Napisano 08 grudzień 2012 - 23:38
Kico, ja bym zaczął od tego tricku. Jak pisze Sheldon Brown, był to sposób sugerowany przez Shimano, aby dało się używać stare klamkomanetki Dura-Ace (chyba chodzi o serię 7400) z nowszymi przerzutkami:http://sheldonbrown.com/gloss_aa-l.html#alternate
Dzięki takiemu zamocowaniu linki jest to możliwe, wymaga trochę cierpliwości i może nie działać w 100% idealnie.
"Alternate Cable Routing (for Derailers)
Shimano originally publicized this as a way to make older Dura-Ace shifters work with newer Shimano derailers, but it is also useful for other applications where you want to make the derailer move slightly farther for each click. This would mainly be when you wanted to use a 9-speed cassette with 10 speed shifters, or 8-speed cassette with 9-speed shifters, or a 7-speed cluster with 8-speed shifters."
Ciekawą rzeczą jest, że gdy podzielimy wartość skoku pomiędzy zębatkami w w grupach 8,9 i 10-rzędowych otrzymujemy praktycznie tą samą liczbę:
3.95 / 4.35 = 0.908
4.35 / 4.8 = 0.906
Między 7 i 8-rzędowymi różnica jest już nieco większa (ale za to napęd 7-rzędowy jest bardziej tolerancyjny na błąd):
4.8 / 5 = 0.96
A co to jest ten "alternate cable routing"? To nic innego, jak zmiana punktu zaczepienia linki przy przerzutce, a co za tym idzie, skrócenie dźwigni poruszającej przerzutką. Odległość tego punktu od osi obrotu zmniejsza się i stanowi wtedy około 90 % długości pierwotnej. Skutek jest taki, że przerzutka wychyla się teraz bardziej przy tej samej długości pociągniętej linki i tak się składa, że o tyle bardziej, o ile wynosi procentowa różnica w skoku między kastami 8/9, 9/10 (i w większym przybliżeniu 7/8 s).
Przyznam, że sam tego sposobu nie próbowałem, ale nie mam powodu, żeby nie wierzyć Sheldonowi.
Próbowałem natomiast kombinacji Shimergo (manetki Campagnolo 10 s i napęd Shimano 8 s) i działa to bezproblemowo, a z modyfikacją "hubbub" (trick z linką, ale odwrotny niż ten wyżej opisany, bo wydłużający dźwignię przy przerzutce) także z 9 s.
A przerzutce jest naprawdę wszystko jedno, co ciągnie linkę, byleby tylko ciągnęło odpowiednią długość. A jak cięgnie nieodpowiednią, to niech ciągnie w innym miejscu zaczepienia, byleby wypadkowy ruch przerzutki odpowiadał skokowi kasety.
A wszyscy krytycy takich rozwiązań niech się przesiądą na superprecyzyjne, zupełnie niewrażliwe na zabrudzenie i rozregulowanie, wymagające superwąskich i słabych łańcuchów homogeniczne napędy 11-rzędowe.
Napisano 09 grudzień 2012 - 12:33
Napisano 09 grudzień 2012 - 15:31
Jeśli można kupić cały kompletny osprzęt Campy za 1600 zl ??? założyć i jazda.
P.S
łańcuch od 11 jest tak wąski że nie bedzie szurał przy dziwnych kombinachach , można se przeciągać regulacje +- zdrowo
Napisano 09 grudzień 2012 - 19:18
Przerabialem w mtb aby pozenic przednia DA z korba/zebatkami mtb.A co to jest ten "alternate cable routing"? To nic innego, jak zmiana punktu zaczepienia linki przy przerzutce, a co za tym idzie, skrócenie dźwigni poruszającej przerzutką.
Nie polecam. Dziala, owszem precyzyjnie, niemniej nawet z manetkami XX chodzi to dosc ciezko. Porownujac do prawej manetki, trzeba wlozyc duzo wiecej sily.
Moze jest to mniej upierdliwe na tyle ale imo, bedzie, w mniejszym lub wiekszym stopniu, uposledzac dzialanie napedu.
Gosc_marvelo_*
Napisano 09 grudzień 2012 - 19:33
Witam czy ktoś próbował takiej kombinacji??
mam kasetę 8 i chcę zamontować klamkomanetki do niej i zastanawiam się bo kupując używki większy wybór jest w 9s a pasowało by mi to później w wymianie kasety na 9.
Kico chyba jasno zaznaczył, że będzie to rozwiązanie przejściowe, więc nie musi być idealne. Chodzi tylko o to, żeby dojeździć do końca jeszcze dobrą kasetę 8-biegową.
Naprawdę niczego nie ryzykuje, jak znajdzie dobrą ofertę na klamkomanetki na 9, to niech kupuje. Wypróbuje opisane wyżej sposoby, a jak nie będzie zadowolony z efektów, to dokupi kasetę i łańcuch na 9.
Krótsza dźwignia, za która się ciągnie, to i potrzebna siła większa. Ale na tyle nie będzie to aż tak odczuwalne.
Napisano 09 grudzień 2012 - 19:36