Skocz do zawartości

Zdjęcie

Klamkomanetki 9s na kasetę 8

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kico

Kico
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 07 grudzień 2012 - 11:47

Witam czy ktoś próbował takiej kombinacji??
mam kasetę 8 i chcę zamontować klamkomanetki do niej i zastanawiam się bo kupując używki większy wybór jest w 9s a pasowało by mi to później w wymianie kasety na 9.
Czytałem że są regulacje skoku w klamkomanetkach więc może dało by się to wyregulować jak sądzicie ???

#2 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 07 grudzień 2012 - 13:05

Wyregulować się nie da. Do kasty 8 daj przedładki z 9. Jęśli zostanie jakiś luzik to daj odpowiedniej grubości dystans, najlepiej od strony szprych. pozdr

#3 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 grudzień 2012 - 17:35

http://sheldonbrown.....html#alternate

Dzięki takiemu zamocowaniu linki jest to możliwe, wymaga trochę cierpliwości i może nie działać w 100% idealnie.

#4 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 07 grudzień 2012 - 19:01

Zadziała, być może nawet bez przekładania linki. U mnie po przełożeniu i posmarowaniu przy przerzutce linki chodzi nawet kaseta Shimano 7-biegowa z klamkomanetkami 9-biegowymi ST-6510, na jednej koronce (bodaj czwartej) słychać czasem ocieranie i to nie zawsze. Biegi płynnie wchodzą, z racji na spore zużycie łap to bardzo rzadko zdarza się, że trzeba dociągnąć. Właśnie moje Ultegry już są mocno styrane i to widać w tym, że nie zawsze wózek tak samo się ustawia na danym biegu, np. wrzucając z góry na 4 inaczej troszkę jest niż z dołu na ten sam bieg...
Ale ogólnie powinno grać i to bardzo dobrze.

#5 Safian

Safian
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 grudzień 2012 - 19:44

Właśnie moje Ultegry już są mocno styrane i to widać w tym, że nie zawsze wózek tak samo się ustawia na danym biegu, np. wrzucając z góry na 4 inaczej troszkę jest niż z dołu na ten sam bieg...

Akurat to może być też wina styranych pancerzy/linek :P

#6 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 grudzień 2012 - 22:23

nie będzie działało i tyle, jest inny skok, chcesz jeździć bezpiecznie to kup kasete 9 s do kompletu i jazda bez problemów, idiotycznych kombinacji i tracenia nerwów że coś szura , obciera itd.
Ja bym proponowal kombinatorom , majsterkowiczom aby zakładali lańcuch 11s , jest tak wąski ze nie będzie obcierał nawet w kombinacji 11/7 !! :mrgreen: pewnie .

a jak czytałeś że są w klamkomanetkach regulacje skoku to dotyczy to skoku klamki hamulcowej a nie manetki.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#7 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 07 grudzień 2012 - 23:50

A co zaszkodzi próbować? Czy kolega coś traci? Gwarancję, życie, zdrowie?

chcesz jeździć bezpiecznie to kup kasete 9 s do kompletu

Nie rozumiem, co bezpiecznie? Owszem, jest 100% pewniak wtedy, że zadziała, ale nic się nie stanie jak zostawi starą kasetę i łańcuch.
Skoro takie kombinacje mają być niebezpieczne to... niebezpieczna też jest źle wyregulowana przerzutka tylna. W absolutnie każdym rowerze.

Ja bym proponowal kombinatorom , majsterkowiczom aby zakładali lańcuch 11s , jest tak wąski ze nie będzie obcierał nawet w kombinacji 11/7 !! :mrgreen: pewnie .

Jeśli miałbym poważnie traktować ten post, to kombinacja 10/7 już nie jest możliwa za Chiny ludowe. Ewentualnie z pomocą adaptera ShiftMate.

a jak czytałeś że są w klamkomanetkach regulacje skoku to dotyczy to skoku klamki hamulcowej a nie manetki.

To chyba nie w każdym modelu, u mnie nic takiego nie zauważyłem, a rozbierałem jedną do poziomu, gdzie kończy się opis w instrukcji Shimano.

Akurat to może być też wina styranych pancerzy/linek :P

U mnie co jedynie odcinka pancerza przy przerzutce tylnej, ale sprawdzane na lince działało płynnie. Linki zmienione na nówki Jagwire, a pancerze przy klamkomanetkach na Shimano.

#8 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 08 grudzień 2012 - 00:13

nie będzie działało i tyle, jest inny skok, chcesz jeździć bezpiecznie to kup kasete 9 s do kompletu i jazda bez problemów, idiotycznych kombinacji i tracenia nerwów że coś szura , obciera itd.

Już kiedyś o tym pisałem, ale się powtórzę. Wszelkiego rodzaju kombinacje mieszane (np. Shimergo czy manetki i kaseta na różną ilość biegów plus stosowna modyfikacja podpięcia linki do przerzutki, Shiftmate) działają dlatego, że opierają się na prawach mechaniki dźwigni i cięgien, a z nimi nie da się polemizować, one muszą zadziałać. Nawet jeśli odpowiednia modyfikacja tego układu dźwigni nie koryguje w 100% błędu (różnicy w skoku), to często działa wystarczająco precyzyjnie do komfortowej i bezpiecznej jazdy, nawet dla wymagających.
Piszesz, SPIKE, "kup kasetę 9s". Trzeba jeszcze nowy łańcuch i już robi się ponad stówa.
Słusznie radzi h/k, dlaczego nie spróbować.

#9 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 grudzień 2012 - 10:58

słusznie radzi H/K oczywiscie , ze słusznie , ale sam sobie moze robić, a porady kiedy po 4 biegu już biegi chodzą nieprawidłowo to parodia doradztwa technicznego i większa szansa na uszkodzenie siebie czy roweru.

BYl cwaniaczek , ktorye twierdzil ze klamka campy chodzi z przerzutką shimano, owszem, dopóki nie został napęd wyregulowany prawidłowo i nie ocieral sie o koronki , ale owsze dzaiłało , tak jak auto na oleju rycynowym

Wszelkie informacje o innych kombinacjach niż prawidłowe prosze opisywać jako - wykonane na wląsną odpowiedzialność

#10 Kico

Kico
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 08 grudzień 2012 - 11:14

Ciekawie wygląda porada z przekładkami z kasety 9 wydaje mi sie najbardziej rozsądnym rozwiązaniem jakby nie działało jak należy.
Widzę ze niektórzy bardzo ostro komentują różne kombinacje, ale bez nich to chyba było by za proste kupić całą grupę i zamontować. Ja nie lubię wyrzucać części które są dobre a przerzutkę z kaseta 8 mam prawie nówkę a kupić klamy za 350 zł na 8s a kupic klamy na 9s używki za ok 150 zl to spora różnica i warta kombinacji nie prawda ??

#11 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 08 grudzień 2012 - 11:16

Ale z drugiej mańki, jak ktoś nie chce wchodzić w koszty i przeżyje jakieś niedogodności, to czemu nie. Ja np ma zestaw w zimowym homogeniczny, oryginalne Sh na 9 i właśnie 4 bieg od dołu to bolączka. Pewnie coś z kasetą, bo z ciekawości zadałem sobie roboty i założyłem manetkę i przerzutkę Srama, praktycznie nowe. I co? I ten sam problem. pozdr

#12 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 08 grudzień 2012 - 23:38

http://sheldonbrown.com/gloss_aa-l.html#alternate

Dzięki takiemu zamocowaniu linki jest to możliwe, wymaga trochę cierpliwości i może nie działać w 100% idealnie.

Kico, ja bym zaczął od tego tricku. Jak pisze Sheldon Brown, był to sposób sugerowany przez Shimano, aby dało się używać stare klamkomanetki Dura-Ace (chyba chodzi o serię 7400) z nowszymi przerzutkami:

"Alternate Cable Routing (for Derailers)
Shimano originally publicized this as a way to make older Dura-Ace shifters work with newer Shimano derailers, but it is also useful for other applications where you want to make the derailer move slightly farther for each click. This would mainly be when you wanted to use a 9-speed cassette with 10 speed shifters, or 8-speed cassette with 9-speed shifters, or a 7-speed cluster with 8-speed shifters."
Ciekawą rzeczą jest, że gdy podzielimy wartość skoku pomiędzy zębatkami w w grupach 8,9 i 10-rzędowych otrzymujemy praktycznie tą samą liczbę:

3.95 / 4.35 = 0.908
4.35 / 4.8 = 0.906

Między 7 i 8-rzędowymi różnica jest już nieco większa (ale za to napęd 7-rzędowy jest bardziej tolerancyjny na błąd):

4.8 / 5 = 0.96

A co to jest ten "alternate cable routing"? To nic innego, jak zmiana punktu zaczepienia linki przy przerzutce, a co za tym idzie, skrócenie dźwigni poruszającej przerzutką. Odległość tego punktu od osi obrotu zmniejsza się i stanowi wtedy około 90 % długości pierwotnej. Skutek jest taki, że przerzutka wychyla się teraz bardziej przy tej samej długości pociągniętej linki i tak się składa, że o tyle bardziej, o ile wynosi procentowa różnica w skoku między kastami 8/9, 9/10 (i w większym przybliżeniu 7/8 s).

Przyznam, że sam tego sposobu nie próbowałem, ale nie mam powodu, żeby nie wierzyć Sheldonowi.

Próbowałem natomiast kombinacji Shimergo (manetki Campagnolo 10 s i napęd Shimano 8 s) i działa to bezproblemowo, a z modyfikacją "hubbub" (trick z linką, ale odwrotny niż ten wyżej opisany, bo wydłużający dźwignię przy przerzutce) także z 9 s.
A przerzutce jest naprawdę wszystko jedno, co ciągnie linkę, byleby tylko ciągnęło odpowiednią długość. A jak cięgnie nieodpowiednią, to niech ciągnie w innym miejscu zaczepienia, byleby wypadkowy ruch przerzutki odpowiadał skokowi kasety.

A wszyscy krytycy takich rozwiązań niech się przesiądą na superprecyzyjne, zupełnie niewrażliwe na zabrudzenie i rozregulowanie, wymagające superwąskich i słabych łańcuchów homogeniczne napędy 11-rzędowe.

#13 Kico

Kico
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 09 grudzień 2012 - 12:33

marvelo dzięki to też jest jakaś alternatywa opisana przez Sheldon Browna. Myślę że od tego zacznę a jak będą problemy to będę kombinował dalej. Zobaczę co upoluje na alledrogo mam kilka aukcji na celowniku z klamami 9 . Też tym krytykom życzę bezproblemowych rozwiązań z łańcuszkami cienkimi jak włos. Ja do tej pory śmigam z przerzutkami na ramie i chcę wejść w klamki bez zbytecznych wielkich kosztów bo mój klasyk już się prosi o wymianę i będzie służył jako 2 sprzęt. Na pewno podziele się doświadczeniami przy regulacji itd.

#14 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 grudzień 2012 - 15:31

SunRace czy Microshifta klamkomanteki nowe sie kupi dobre pieniądze, a zanim zacznie sie kombinowac warto wziąść kartke, długopis i poszperać na internecie.
Jeśli można kupić cały kompletny osprzęt Campy za 1600 zl ??? założyć i jazda.

P.S
łańcuch od 11 jest tak wąski że nie bedzie szurał przy dziwnych kombinachach , można se przeciągać regulacje +- zdrowo :lol: bo jest wąski hehehe , nie zrozumieli aluzji....

#15 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 09 grudzień 2012 - 18:57

Kico, może faktycznie daj sobie spokój z kombinowaniem, jeśli SPIKE zasponsoruje Ci całą nową grupę Campy :-) .

#16 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 09 grudzień 2012 - 19:18

A co to jest ten "alternate cable routing"? To nic innego, jak zmiana punktu zaczepienia linki przy przerzutce, a co za tym idzie, skrócenie dźwigni poruszającej przerzutką.

Przerabialem w mtb aby pozenic przednia DA z korba/zebatkami mtb.
Nie polecam. Dziala, owszem precyzyjnie, niemniej nawet z manetkami XX chodzi to dosc ciezko. Porownujac do prawej manetki, trzeba wlozyc duzo wiecej sily.

Moze jest to mniej upierdliwe na tyle ale imo, bedzie, w mniejszym lub wiekszym stopniu, uposledzac dzialanie napedu.

#17 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 09 grudzień 2012 - 19:33

Witam czy ktoś próbował takiej kombinacji??
mam kasetę 8 i chcę zamontować klamkomanetki do niej i zastanawiam się bo kupując używki większy wybór jest w 9s a pasowało by mi to później w wymianie kasety na 9.

Kico chyba jasno zaznaczył, że będzie to rozwiązanie przejściowe, więc nie musi być idealne. Chodzi tylko o to, żeby dojeździć do końca jeszcze dobrą kasetę 8-biegową.
Naprawdę niczego nie ryzykuje, jak znajdzie dobrą ofertę na klamkomanetki na 9, to niech kupuje. Wypróbuje opisane wyżej sposoby, a jak nie będzie zadowolony z efektów, to dokupi kasetę i łańcuch na 9.

Krótsza dźwignia, za która się ciągnie, to i potrzebna siła większa. Ale na tyle nie będzie to aż tak odczuwalne.

#18 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 09 grudzień 2012 - 19:36

Jest odczuwalne i to znacznie.

#19 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 09 grudzień 2012 - 22:59

Jest odczuwalne i to znacznie.

Na prawej łapie? Gdzie tam odczuwalne. Normalnie wkłada się tyle siły, że nie męczy. Bez przesady, to różnica w dźwigni rzędu kilku mm.

Dodaj odpowiedź