Cytat
po kilku latach jestem zmuszony odstawić rower w kąt na jakiś okres czasu
Torowy ? - bo ja, o tym jak wygląda trening sprinterów torowych nie wiem nic.
Co prawda widuje się kilku sprinterów torowych w peletonie, ale wtedy to już całkiem się przestawiają na szosę.
Cytat
granica wykorzystania glikogenu mięśniowego/wątrobowego - nie rozumiem co ma pan na myśli? trening wytrzymałościowy 4h na poz. 65% VO2max przy mojej wadze to wykorzystanie około 350-400g, dodajmy do tego odpowiedni posiłek przed, po treningu + dawkowanie cukrów prostych (glukoza, fruktoza) podczas treningu wyklucza całkowite zużycie glikogenu zgromadzonego w organizmie.. tak więc podany okres 35-45min maks o niczym mi tu nie mówi?
Nie wyliczę ci dokładnie, ale czy jesteś w stanie uzupełnić na bieżąco ubytki glikogenu ? - nie będę się sprzeczał. Pisałem tylko, że jeśli ktoś robiący trening aerobowy chce oszczędzić masę mięśniową, nie może wchodzić na zbyt długi czas poza granicę, po której wyczerpiemy zapasy glikogenu i przejdziemy do spalania tłuszczu.
Co do kadencji przy submaksymalnych wysiłkach, to teoretycznie (IMO):
- bardzo wysoka kadencja - to jakby ćwiczenie siły eksplozywnej - szybkości;
- kadencja bardzo niska - to trochę symulacja wyciskania -a więc trening typowo siłowy
W obu przypadkach w większości będą zaangażowane włókna białe (szybkie), kluczem tu będzie chyba czas takiego wysiłku - od kilkunastu sek. do 30 sek. maks. Później można się zastanawiać kiedy działają jeszcze IIA, czy już IIB.
Jeden i drugi rodzaj treningu będzie przydatny, a co będzie lepsze dla Ciebie ... ?
Jeśli o mnie chodzi, to sprawa wygląda tak.
Na siłownię chodzę cały czas, w zimę rower odstawiam, tylko 3 x w tygodniu 40 min. treningi na trenażerze (staram się :-P ). W tym okresie, wiadomo, trochę masy łapę, mięśnie nóg są "twarde".
Po rozpoczęciu treningu rowerowego odstawiam stopniowo przysiady, bo takie nabite nogi nie kręcą. W czasie sezonu obserwuję, jak mięśnie nóg tracą masę (ale nie dużo), natomiast stają się luźniejsze (nie wiem jak to inaczej określić) i wtedy jeździ się dobrze.
Bywały sezony, że próbowałem połączyć trening siłowy i rower, ale tak naprawdę nie było to dobre połączenie. Nogi po treningu siłowym nie kręciły się luźno, mięśnie były spięte. Tak więc najlepiej sprawdza się periodyzacja treningu. Natomiast górę ćwiczę na siłowni cały rok, choć w okresie rowerowym zmieniam nieco charakter treningu na te partie.