willy napisał/a:
Codzienny wydatek energii = 1650 * 1,4 = ~2300cal
Pierwsze źródło niedokładności: współczynnik 1,4. Czemu 1,4 a nie 1,35 albo 1,29?
Ponieważ taki podaje Anita Bean. 1.4x dla osób siedzących większość dnia (np. praca biurowa), 1,7x dla osób prowadzących umiarkowaną aktywność (np. sporo chodzących), 2,0 dla osób mocno aktywnych (np. pracujących fizycznie).
Jest uznanym w środowisku sportowym dietetykiem więc nie mam powodów, żeby nie wierzyć. To czy przyjmiesz 1,4 czy 1,35 jest bez znaczenia.
Raczej 500 kcal na godzinę i to treningu intensywnego. Kiedy robię regeneracyjną godzinkę, pulsometr pokazuje zużycie w granicach 350kcal/h, a 500 kcal pokaże jak łupię równo cały czas tempówkę. Po ok. 3-godzinnym treningu, kiedy jeżdżę sobie tylko tlenik, łączne zużycie kalorii nie dobija nawet do 1500.
No niestety tak to już jest z pulsometrami, że każdy z nich pracuje na mniej lub bardziej dokładnym algorytmie. Mój Edge500 pokazuje ok 580kcal na godzinę jazdy w tlenie. Kilka kalkulatorów (np. www.bicycling.com/caloriemain) pokazuje jeszcze więcej. Nawet do 800cal przy jeździe 30km/h. Mam wrażenie że Twój pulsometr zaniża odczyt. Być może masz źle wpisaną wagę swoją lub roweru.
W moim przypadku dopiero 500 kcal niedoboru dawało efekty. Po prostu wszystkie te wzory i pulsometry podają jakieś tam przybliżenie z jakąś tam dokładnością, może i właśnie 200 kcal?
I jeszcze raz za Anitą Bean. W przypadku redukcji wagi niedobór kaloryczny nie powinien przekraczać 15% całkowitego zapotrzebowania. W innym przypadku może zaowocować zwolnieniem tępa metabolizmu, odczuwalnym brakiem energii, a co za tym idzie negatywnie oddziaływać na jakość treningu.
Co gorsza w przypadku niedoboru węglowodanów część energii pozyskiwana jest z rozpadu białek. Oczywiście wpływa to na redukcję masy - niestety mięśniowej, a przecież nie o to chodzi.
Ograniczenie spożycia o 15% powinno pozwolić na utratę ~0,5kg masy TŁUSZCZOWEJ ciała na tydzień. W tym przypadku również mamy do czynienia ze zwiększonym rozpadem białek, ale na tyle niedużym, że można go skompensować większym spożyciem (1.6g / kg)
Pozdrawiam
-willy-