Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowy Canyon czy używany Cannondale?

20 odpowiedzi w tym temacie

#1 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądlubelszczyzna

Napisano 17 kwiecień 2013 - 21:22

Witam
Poszukuję już od dłuższego czasu jakiejś maszyny dla siebie (3–4 tys. zł). Pora przesiadki z MTB i Cross’a na coś znacznie zwrotniejszego i przede wszystkim szybszego…
Z tych wszystkich dotychczasowych, na które natrafiłem (w tym przedziale cenowym) najbardziej przypadł mi Canyon Roadlite AL 6.0
Więc wpisałem wymagane parametry w kalkulator:
http://www.canyon.co.../tools/pps.html
Wzrost: 174cm
Waga: 77 kg
Wewnętrzna długość nogi: 77,5 cm
Długość tułowia: 70 cm
Szerokość ramion: 43
Długość ramienia: 59 cm
No i wyszło mi XS (50)... trochę to dziwne, przecież są niżsi ode mnie…
Do Roadlite’a zniechęca mnie też fakt, iż trzeba dość długo czekać na przesyłkę (czas realizacji 26-sty tydzień), no i ta niepewność co do wyboru odpowiedniego rozmiaru ramy.
Myślałem też nad GIANT’em TCR1
http://www.giant-bic....1/14047/64113/
Może dałoby się go gdzieś „wyrwać” w lepszej cenie…
Mam tez propozycje zakupu używanych włoskich maszyn:
Cannondale Six 13 na osprzęcie Campagnolo Rekord
lub Principia RS6
Jeszcze nie miałem okazji zobaczyć w/w szosówek, ale jakoś nie mam przekonania do osprzętu Campagnolo, zwłaszcza z 2006 roku…
Co zatem radzilibyście. Jakiego rozmiaru ramy najlepiej szukać dla siebie? Na początek wystarczyłoby mi coś używanego na 105-tce, ew. Ultegrze…

#2 morning bell

morning bell
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 17 kwiecień 2013 - 21:39

Polecałbym Gianta TCR 1. Bardzo fajny rower. Sportowa geometria, ale jednocześnie bardzo komfortowa. Osprzęt Shimano 105 działa super i jest trwały. Z czasem można wymienić koła na jakieś lżejsze np. Shimano Ulterga.

Wg tej tabeli:
http://www.giant-bic...compactroad/57/
przy 174 cm wzrostu, powinieneś mieć M-kę.

Pozdro!

#3 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądlubelszczyzna

Napisano 17 kwiecień 2013 - 21:42

Bardzo dziękuję za tak szybką i rzeczową odpowiedź. Wezmę to oczywiście pod uwagę, zwłaszcza, że mam już jednego Gianta z 1997 roku. To są niezniszczalne maszyny.
Pozdrawiam

#4 Pawe³ Steinke

Pawe³ Steinke
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 kwiecień 2013 - 08:33

Cześć,

ja przy długości nogi 82 zastanawiałem się między Ską a Mką (też Canyon Roadlite AL 6.0) i ostatecznie wybrałem S z dłuższym (110 mm) mostkiem - jest idealnie. W twoim wypadku wybierałbym między S a XS, Ska będzie dłuższa i da nieco bardziej sportową pozycję w domyślnej konfiguracji. Mka w rozmiarówce Canyon'a będzie moim zdaniem za duża na Ciebie, producenci w różny sposób oznaczają rozmiary swoich modeli i trzeba zawsze rzucić okiem na geometrię - M w Giancie to może być zupełnie inny rower niż M w Canyon'nie

Ten model występuje jeszcze z napędem Sram Apex, kosztuje tyle samo i jest dostępny od ręki.

W razie pytań odezwij się do mnie, dane kontaktowe masz w stopce.

#5 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądlubelszczyzna

Napisano 18 kwiecień 2013 - 09:28

Cześć,
W razie pytań odezwij się do mnie, dane kontaktowe masz w stopce.

Cześć
Ja już się do Was odzywałem i być może z Panem miałem przyjemność rozmawiać.
Profesjonalna obsługa. Dostałem fachową odpowiedź na e-maila a i przez tel. też się dobrze rozmawiało.
Dzwoniłem nie tak dawno z zapytaniem o dostępność w/w roweru Canyon w rozmiarze S, która ostatnio zmieniła się na moją niekorzyść … 26-ty tydzień roku…
Jeśli nie uda mi się nabyć Gianta w dobrej cenie to zdecyduję się na Roadlite AL 6.0, który też jest dobrze wyposażony i koła ma lepsze od Gianta.
Dzięki za zainteresowanie moim tematem.

W twoim wypadku wybierałbym między S a XS, Ska będzie dłuższa i da nieco bardziej sportową pozycję w domyślnej konfiguracji.
.

Też tak właśnie myślałem i skłaniam się bardziej ku S-ce...

#6 Jurek_1989

Jurek_1989
  • Użytkownik
  • 133 postów

Napisano 19 kwiecień 2013 - 06:26

A przy wewnętrznej długości nogi 84cm, jaki rozmiar Canyona byście polecali?

#7 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 kwiecień 2013 - 07:39

A przeczytaj 2 posty wyżej

#8 Gosc_kepas_*

Gosc_kepas_*
  • Gość

Napisano 19 kwiecień 2013 - 11:06

Zobacz też do outletu canyona akurat mają sporo XSek na 105tce wiec czekac nie trzeba. Niby to sa rowery z minimalnymi defektami optycznymi, ja taki zamówiłem i do dzis defektu nie moge sie doszukac :). Rower przyszedl po tygodniu. Noga 84 rozm M, zadowolony :)

http://www.canyon.co...state=&sort=new

#9 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądlubelszczyzna

Napisano 19 kwiecień 2013 - 17:44

Nawet nie wiedziałem o takiej opcji, mimo iż stronę Canyona ostatnio nawiedzałem dość często ...Jeśli nie mnie, to z pewnością komuś się przyda. Dzięki.
Gdybym wiedział o niej wcześniej (outlet), pewnie bym tego Canyona miał już w domu a tak od jakiegoś czasu nastawiłem się jednak na Gianta, zwłaszcza, że dostanę go w dobrej cenie. Sentyment do Gianta jak w/w, no i ta rama w Giancie robi wrażenie. Jednak ciągle nie mam pewności co do samego rozmiaru.

#10 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądlubelszczyzna

Napisano 21 kwiecień 2013 - 11:49

Co by kontynuować wątek dalej i nawiązać bezpośrednio do tematu, przesyłam Wam zdjęcia poglądowe włoskiej maszyny Canonndale Six na osprzęcie Record Titanium.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Czy warto w taki sprzęt inwestować? Proszę Was zatem o konstruktywną krytykę.
Rozmiar 53...

#11 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 21 kwiecień 2013 - 12:41

Cannondale nie jest włoską marką. To co pokazałeś to Cannondale Six13, rama aluminiowo - carbonowa plus carbonowy widelec. Alu rama Canyona nie ma startu do tego Cannondale-a. Tyle tylko że z Cannondale-m jest "mały" problem - widelec jest nieoryginalny, co może sugerować powypadkową przeszłość roweru...

#12 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądlubelszczyzna

Napisano 21 kwiecień 2013 - 13:22

Zgadza się. Nie Włoska a Made In France. Nawet pisze na zdjęciu.... ups...Nie znam się na tyle, dlatego postanowiłem napisać ten wątek.
A rama Gianta? Nie jest godna uwagi?
Idę z tego wszystkie pojeździć rowerem, taka pogoda, że szkoda jej marnować na ślęczeniu i zastanawianiu się ...
A Wy możecie przez ten czas coś więcej napisać co mogłoby mnie wreszcie ukierunkować.

#13 harold

harold
  • Użytkownik
  • 104 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 21 kwiecień 2013 - 14:15

Z budżetem jakim dysponujesz polecałbym Gianta TCR'a ... dobre maszyny i jak morning bell pisze 105 to wystarczający osprzęt ... w sumie Canyon też jest OK, ewentualnie popatrz jeszcze na ofertę haibike'a.

Osobiście jestem przeciwnikiem kupowania używanych rowerów.

Co do rozmiaru - w Twoim przypadku optymalna długość rury poziomej (mierzonej horyzontalnie) to 54-55 cm

#14 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądlubelszczyzna

Napisano 28 kwiecień 2013 - 11:41

Wybór padł na Giant'a
Dołączona grafika
Nie ma to jak wypakowanie, składanie i regulacja nowego Bike'a
Dołączona grafika
Dziękuję Wszystkim cyklistom, którzy udzielili się w moim wątku.

#15 s2power

s2power
  • Użytkownik
  • 285 postów
  • SkądSilesia

Napisano 28 kwiecień 2013 - 15:00

Sluszny wybor. Bedzie Ci sluzyl przez lata. Jezdzilem na 105-ce kupe lat. Zupelnie bezawaryjnie. Zdobadz sie na szosowe pedaly, poczujesz roznice. Chyba, ze masz powody by tego nie robic. Jakas ta kolorystyka znajoma :) Przyznaj sie, ile dales?

Giant TCR Advanced 0 Modified
V max 102 km/h Dst max 297 km

#16 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądlubelszczyzna

Napisano 28 kwiecień 2013 - 17:01

Sluszny wybor. Bedzie Ci sluzyl przez lata. Jezdzilem na 105-ce kupe lat. Zupelnie bezawaryjnie.

Dzięki, też mam taką nadzieję. Osprzęt daje radę. Kaseta, mechanizm korbowy w sam raz jak te moje niewielkie wzniesienia Lubelszczyzny. Ostateczna regulacja przeprowadzona podczas dzisiejszej przejażdżki, teraz już wszystko płynnie bez jakichkolwiek szmerów wchodzi... Jednym słowem rewelacja, aż chcę się cisnąć i wykorzystać swoje możliwości.
Jestem pod wrażeniem tej sztywności lekkości, przyspieszeniu, zwrotności ect... Szkoda, że dopiero teraz niedawno "odkryłem szosę"....

Zdobadz sie na szosowe pedaly, poczujesz roznice. Chyba, ze masz powody by tego nie robic.

Może w przyszłym sezonie, póki co przełożyłem SPD M540 z mojego Cross'a...
Właśnie ciekaw jestem czy jest duża różnica?

#17 s2power

s2power
  • Użytkownik
  • 285 postów
  • SkądSilesia

Napisano 29 kwiecień 2013 - 06:20

Wiesz, jak sie wprawisz to poczujesz calkiem spora, pod warunkiem, ze zainwestujesz tez w obuwie :) To tak jak z autami, wielu nie widzi roznicy pomiedzy Oplem a Audi. Zazwyczaj sa to Ci, ktorzy niepojezdzili co najmniej paru dni tym drugim. To przychodzi z czasem i doswiadczeniem.

#18 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 kwiecień 2013 - 06:30

Ojej, a to ustawienie kierownicy to tak celowo? Wygląda co najmniej egzotycznie :-) A tak na poważnie: boję się, czy będzie Ci wygodnie w dolnym chwycie - może spróbowałbyś zacząć od ustawienia "dołów" do odpowiedniej pozycji, a potem ustawił manetki? Będzie to wymagało godzinki pracy , ale skorzystasz na lepszej ergonomii.

A tak poza tym to maszynka śliczna! Bardzo lubię malowania Gianta - są proste, ale mają to COŚ :) Udanego sezonu!

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#19 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Skądlubelszczyzna

Napisano 29 kwiecień 2013 - 07:19

Ojej, a to ustawienie kierownicy to tak celowo? u!

Nie - przypadkowe...To ustawienie... tuż po rozpakowaniu, później ustawiałem jeszcze kilka razy, ostatecznie w trasie. Teraz jest ok

A tak poza tym to maszynka śliczna! Bardzo lubię malowania Gianta - są proste, ale mają to COŚ :) Udanego sezonu!

Dzieki. Też mi się podoba, aczkolwiek z tym niebieskim mogli sobie darować. Znacznie lepiej by wyglądało w Black&White, gdyby były tylko dwa kolory, ale to mało istotne, kwestia gustu.

#20 s2power

s2power
  • Użytkownik
  • 285 postów
  • SkądSilesia

Napisano 29 kwiecień 2013 - 07:39

Zartujesz chyba z tym niebieskim. To wlasnie najladniejszy akcent wtym malowaniu. W linku masz Gianta "czarno-bialego"

http://twomark.pl/sz...osite-2,p,21004

Moim zdaniem wyglada o prostu smutno.

Dodaj odpowiedź