Nowy Canyon czy używany Cannondale?
Napisano 17 kwiecień 2013 - 21:22
Poszukuję już od dłuższego czasu jakiejś maszyny dla siebie (3–4 tys. zł). Pora przesiadki z MTB i Cross’a na coś znacznie zwrotniejszego i przede wszystkim szybszego…
Z tych wszystkich dotychczasowych, na które natrafiłem (w tym przedziale cenowym) najbardziej przypadł mi Canyon Roadlite AL 6.0
Więc wpisałem wymagane parametry w kalkulator:
http://www.canyon.co.../tools/pps.html
Wzrost: 174cm
Waga: 77 kg
Wewnętrzna długość nogi: 77,5 cm
Długość tułowia: 70 cm
Szerokość ramion: 43
Długość ramienia: 59 cm
No i wyszło mi XS (50)... trochę to dziwne, przecież są niżsi ode mnie…
Do Roadlite’a zniechęca mnie też fakt, iż trzeba dość długo czekać na przesyłkę (czas realizacji 26-sty tydzień), no i ta niepewność co do wyboru odpowiedniego rozmiaru ramy.
Myślałem też nad GIANT’em TCR1
http://www.giant-bic....1/14047/64113/
Może dałoby się go gdzieś „wyrwać” w lepszej cenie…
Mam tez propozycje zakupu używanych włoskich maszyn:
Cannondale Six 13 na osprzęcie Campagnolo Rekord
lub Principia RS6
Jeszcze nie miałem okazji zobaczyć w/w szosówek, ale jakoś nie mam przekonania do osprzętu Campagnolo, zwłaszcza z 2006 roku…
Co zatem radzilibyście. Jakiego rozmiaru ramy najlepiej szukać dla siebie? Na początek wystarczyłoby mi coś używanego na 105-tce, ew. Ultegrze…
Napisano 17 kwiecień 2013 - 21:39
Wg tej tabeli:
http://www.giant-bic...compactroad/57/
przy 174 cm wzrostu, powinieneś mieć M-kę.
Pozdro!
Napisano 18 kwiecień 2013 - 08:33
ja przy długości nogi 82 zastanawiałem się między Ską a Mką (też Canyon Roadlite AL 6.0) i ostatecznie wybrałem S z dłuższym (110 mm) mostkiem - jest idealnie. W twoim wypadku wybierałbym między S a XS, Ska będzie dłuższa i da nieco bardziej sportową pozycję w domyślnej konfiguracji. Mka w rozmiarówce Canyon'a będzie moim zdaniem za duża na Ciebie, producenci w różny sposób oznaczają rozmiary swoich modeli i trzeba zawsze rzucić okiem na geometrię - M w Giancie to może być zupełnie inny rower niż M w Canyon'nie
Ten model występuje jeszcze z napędem Sram Apex, kosztuje tyle samo i jest dostępny od ręki.
W razie pytań odezwij się do mnie, dane kontaktowe masz w stopce.
Napisano 18 kwiecień 2013 - 09:28
CześćCześć,
W razie pytań odezwij się do mnie, dane kontaktowe masz w stopce.
Ja już się do Was odzywałem i być może z Panem miałem przyjemność rozmawiać.
Profesjonalna obsługa. Dostałem fachową odpowiedź na e-maila a i przez tel. też się dobrze rozmawiało.
Dzwoniłem nie tak dawno z zapytaniem o dostępność w/w roweru Canyon w rozmiarze S, która ostatnio zmieniła się na moją niekorzyść … 26-ty tydzień roku…
Jeśli nie uda mi się nabyć Gianta w dobrej cenie to zdecyduję się na Roadlite AL 6.0, który też jest dobrze wyposażony i koła ma lepsze od Gianta.
Dzięki za zainteresowanie moim tematem.
Też tak właśnie myślałem i skłaniam się bardziej ku S-ce...W twoim wypadku wybierałbym między S a XS, Ska będzie dłuższa i da nieco bardziej sportową pozycję w domyślnej konfiguracji.
.
Gosc_kepas_*
Napisano 19 kwiecień 2013 - 11:06
http://www.canyon.co...state=&sort=new
Napisano 19 kwiecień 2013 - 17:44
Gdybym wiedział o niej wcześniej (outlet), pewnie bym tego Canyona miał już w domu a tak od jakiegoś czasu nastawiłem się jednak na Gianta, zwłaszcza, że dostanę go w dobrej cenie. Sentyment do Gianta jak w/w, no i ta rama w Giancie robi wrażenie. Jednak ciągle nie mam pewności co do samego rozmiaru.
Napisano 21 kwiecień 2013 - 12:41
Napisano 21 kwiecień 2013 - 13:22
A rama Gianta? Nie jest godna uwagi?
Idę z tego wszystkie pojeździć rowerem, taka pogoda, że szkoda jej marnować na ślęczeniu i zastanawianiu się ...
A Wy możecie przez ten czas coś więcej napisać co mogłoby mnie wreszcie ukierunkować.
Napisano 21 kwiecień 2013 - 14:15
Osobiście jestem przeciwnikiem kupowania używanych rowerów.
Co do rozmiaru - w Twoim przypadku optymalna długość rury poziomej (mierzonej horyzontalnie) to 54-55 cm
Napisano 28 kwiecień 2013 - 15:00
Giant TCR Advanced 0 Modified
V max 102 km/h Dst max 297 km
Napisano 28 kwiecień 2013 - 17:01
Dzięki, też mam taką nadzieję. Osprzęt daje radę. Kaseta, mechanizm korbowy w sam raz jak te moje niewielkie wzniesienia Lubelszczyzny. Ostateczna regulacja przeprowadzona podczas dzisiejszej przejażdżki, teraz już wszystko płynnie bez jakichkolwiek szmerów wchodzi... Jednym słowem rewelacja, aż chcę się cisnąć i wykorzystać swoje możliwości.Sluszny wybor. Bedzie Ci sluzyl przez lata. Jezdzilem na 105-ce kupe lat. Zupelnie bezawaryjnie.
Jestem pod wrażeniem tej sztywności lekkości, przyspieszeniu, zwrotności ect... Szkoda, że dopiero teraz niedawno "odkryłem szosę"....
Może w przyszłym sezonie, póki co przełożyłem SPD M540 z mojego Cross'a...Zdobadz sie na szosowe pedaly, poczujesz roznice. Chyba, ze masz powody by tego nie robic.
Właśnie ciekaw jestem czy jest duża różnica?
Napisano 29 kwiecień 2013 - 06:20
Napisano 29 kwiecień 2013 - 06:30
A tak poza tym to maszynka śliczna! Bardzo lubię malowania Gianta - są proste, ale mają to COŚ

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 29 kwiecień 2013 - 07:19
Ojej, a to ustawienie kierownicy to tak celowo? u!
Nie - przypadkowe...To ustawienie... tuż po rozpakowaniu, później ustawiałem jeszcze kilka razy, ostatecznie w trasie. Teraz jest ok
Dzieki. Też mi się podoba, aczkolwiek z tym niebieskim mogli sobie darować. Znacznie lepiej by wyglądało w Black&White, gdyby były tylko dwa kolory, ale to mało istotne, kwestia gustu.A tak poza tym to maszynka śliczna! Bardzo lubię malowania Gianta - są proste, ale mają to COŚ
Udanego sezonu!
Napisano 29 kwiecień 2013 - 07:39
http://twomark.pl/sz...osite-2,p,21004
Moim zdaniem wyglada o prostu smutno.