Jump to content

Photo

Jaka pompka dla szosy ?

• This topic is locked This topic is locked
1098 replies to this topic

#401 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 May 2010 - 09:45

Pompka SKS Rookie XL pękła od pompowania. Nie wytrzymała końcówka plastikowa i strzeliła na dwie części. Słabizna :-P

tak samo mialem ja
pompke akurat dostalem w gratisie do roweru ale pompka gowno pierwsza klasa. poprzedni wlasciciel uzyl jej moze z 10 razy. mi sie polamala przy pierwszym pompowaniu. pompka miala rok i 4 miesiace, zenada, jak mozna takie gowno sprzedawac??

#402 mr40164

mr40164
  • Użytkownik
  • 99 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 May 2010 - 22:32

To i ja coś napiszę! W przypływie kasy kupiłem sobie sks wese, co to niby do 10 atm ładuje- taaaaaa....
po paru próbach nie wchodziło więcej niż 5,5!!! Wróciłem do swojej starej pompki za 7,99 z decathlonu (jeśli się nie mylę to ten sam model co wspomniana przez Dominika Acor, tylko z innym logo), która jest o niebo lepsza! Jestem sam na siebie zły, że tak się sfrajerzyłem...

#403 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 11 May 2010 - 22:34

mr40164, Ja mam tą pompke i jestem zadowolony. Nie wiem skąd wiesz że pompuje maks 5,5 skoro ona nie ma manometru???

u2250y2014v3.gif

#404 Jacek-OK

Jacek-OK
  • Użytkownik
  • 26 posts
  • SkądDąbrowa Gornicza

Posted 11 May 2010 - 22:45

Witam

Też kupiłem wese carbon. Fajnie wygląda.
Rzeczywiście Ciekawe czy napompuje te 8 do koła??
Nie próbowałem jeszcze.
Co do sprawdzania ciśnienia jest sposób na taki pomiar przy pomocy nacisku ręki przez palec.
Troszkę wprawy i manometr na trasie nie potrzebny.
Pokazał mi ten sposób kolega z serwisu, naprawdę działa.

Pozdrawiam
Jacek

#405 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 12 May 2010 - 06:16

Jacek-OK, Ja właśnie takim sposobem sprawdzalem i wydawało mi się że te 8 spokojnie nabiło

u2250y2014v3.gif

#406 Mati213

Mati213
  • Użytkownik
  • 153 posts
  • SkądWrocław

Posted 12 May 2010 - 16:28

Czy w ogóle jest taka pompka, która nabije powiedzmy 12 atmosfer bez jakiegoś wielkiego wysiłku i którą można zabrać w trasę? A może pompka do amortyzatora + przejściówka? Z tego, co tu widzę, to wszystkie pompki są przystosowane raczej do rowerów nieszosowych, moim zdaniem 8 bar powinno wchodzić bez wysiłku, a 12 przy nieco większym dociśnięciu...
Nie mówię tu o pompkach stacjonarnych, bo to inna bajka ;-)

#407 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,259 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 May 2010 - 17:05

Czy w ogóle jest taka pompka, która nabije powiedzmy 12 atmosfer bez jakiegoś wielkiego wysiłku i którą można zabrać w trasę?

Ta :-/ yhy pompka do amora, zaleca się zaznajomienie z fizyką.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#408 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 27 May 2010 - 19:50

a ja polecam taką , jesli komuś wystarczy napompować do 7 atm , powinna do 8 ale cieżko już jest, także 7 sprawdziłem dzisiaj weszło.
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Zaintersowani ?? na PW, Kolor biały dł 23 cm

Pomiar cisnienia był sprawdzony pompką stacjonarną .

Inny sposób - napompowałem stacjonarną 6 atm i dobijałem takze Zefalem spoko do 7.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#409 mickrz

mickrz
  • Użytkownik
  • 423 posts
  • SkądKatowice

Posted 27 May 2010 - 20:43

Pompka mała na drogę wystarczy prawie każda, a ja zawsze przy łatkach w pudełeczku mam przelotkę (do kupienia za około 10PLN) na wentyl samochodowy (z presty). Dojeżdżam do najbliższej stacji benzynowej jaką mam po drodze i ładuje ich kompresorem do 8ATM.

#410 Gosc_krzysztof_*

Gosc_krzysztof_*
  • Gość

Posted 27 May 2010 - 20:51

Czy w ogóle jest taka pompka, która nabije powiedzmy 12 atmosfer bez jakiegoś wielkiego wysiłku i którą można zabrać w trasę?

hehehheh 12 atmosfer.... te 5-6 atmosfer (nabitych pompką małą i poręczną, byle jaką) wystarczy żeby dojechać do stacji i nabić mocno koło...

#411 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 28 May 2010 - 06:25

Pompka mała na drogę wystarczy prawie każda, a ja zawsze przy łatkach w pudełeczku mam przelotkę (do kupienia za około 10PLN) na wentyl samochodowy (z presty). Dojeżdżam do najbliższej stacji benzynowej jaką mam po drodze i ładuje ich kompresorem do 8ATM.

Na stacji pompują do 8 atm ??

A redukcja kosztuje ok 2,70 zł jeśli już .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#412 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 posts
  • SkądKoszalin

Posted 28 May 2010 - 07:39

Ja wróciłem jednak do Sigmy Sport Lamba Jet. Trochę duża ale bez problemów pompuję do 7-8atm. Jedyny jej minus poza rozmiarem to krótki wężyk.

#413 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 posts
  • SkądZ żyta

Posted 28 May 2010 - 07:51

Również polecam tą pompkę, ja pompuję nią do 10 atm. Krótki wężyk trochę przeszkadza, ale ja już się przyzwyczaiłem. Tylko nie mam jak jej na ramę przyczepić bo nie starcza mi gumki żeby do którejś rury. Ostatnio przyczepiłem ją do tylnego trójkąta, ale to mało stabilne takie.

#414 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 posts
  • SkądKoszalin

Posted 28 May 2010 - 07:54

Mi gumka starczała, teraz jej nie mam i trzymam na rzepach ale rzepy słabo trzymają i ostatnio na maratonie w Gryficach ciągle mi się przekręcała.

#415 yasiu

yasiu
  • Użytkownik
  • 310 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 May 2010 - 08:57

tez mam te lambde jet, calkiem ok ale czasami jakos puszcza powietrze podczas pompowania i trzeba tam sie nasilic zeby dobrze pompowal. A co do gumki to tez mo spokojnie starcza na rure podsiodlowa. Ostatnio zacz±³em montowac na sztycy (w rowerze MTB).

#416 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 08 June 2010 - 12:21

Ja wróciłem jednak do Sigmy Sport Lamba Jet. Trochę duża ale bez problemów pompuję do 7-8atm. Jedyny jej minus poza rozmiarem to krótki wężyk.

No niestety, wężyk to pikuś. Dla mnie minusem jest rozmiar i waga. Ale za to dobrze pompuje i ma ciekawe mocowanie - można szybko przepiąć z roweru na rower. Oczywiście o ile gumki ktoś nie urwał...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#417 satyr

satyr
  • Użytkownik
  • 24 posts
  • SkądNałęczów

Posted 15 June 2010 - 16:56

Ja polecam BARBIERI ECU PUMP (gdzieniegdzie nazywana Alu Floor Pump) (http://www.wekeepyou...floor-pump.aspx) . jeśli ktoś szuka taniej i dobrej pompki pompującej do 9 bar.
za 49 zł plus wysyłka macie włoską dobrą pomkę a nie jakiś chiński szajs. MOżna ją kupić u Alexiego Raco ma dużo rzeczy na allegro to włoch ale gada po polsku i ściąga z italii dobry staf za małą kasę. (alexi-raco.com)

Pompka ma manometr i jest dobrze wykonana ja biję akurat do 8,2 bara w kilka ruchów. Jest z aluminium i ma uniwersalną końcówkę zaciskową na schreder i presta. oraz jakieś inne wymienne dołączone do balonów piłek itd. Barbieri to dobra włoska firma

#418 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądWroclaw

Posted 23 June 2010 - 07:55

Kilka dni temu posypala mi sie SKS Wese, planowalem zakup czegos dlugiego, montowanego pod rame, ale ostatecznie padlo na Topeak'a Turbo Morph G. Na razie kilka kolek testowo nabilem 9-10atm. Wskazania cisnieniomierza porownywalem z rennkompressor i wychodzi ze jest ok. Do 6-7atm idzie jak burza (kilkanascie sekund). Od 8 w gore trzeba sie dobrze ustawic i rowno napierac, ale daje rade. Dosc solidnie wykonana - acz typowo - alu/plastik. Do deklarowanych 11 atmosfer mysle ze dojdzie. Mozna mocowac do ramy za pomoca dolaczonych paskow lub w miejsce bidonu.

http://www.topeak.co...mps/TurboMorphG

#419 Tutek

Tutek
  • Użytkownik
  • 63 posts

Posted 08 July 2010 - 11:13

szukam solidnej pompki serwisowej stacjonarnej takiej na lata, cena do 300zł możecie coś polecić?

#420 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 posts
  • Skądelbląg

Posted 08 July 2010 - 16:47

Myślę, że ta jest dobra http://velo.pl/produ...aj/?k=58&id=776

Wiecie gdzie mogę dostać taką głowicę do pompki Beto?
http://www.apg.pl/?ld3,253 - głowica podwójna, na razie mam zwykłą z adapterem, ale druga osoba musi to trzymać jak pompuje, a jednak wolę sam pompować.
SPIKE masz to może w sklepie?