Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka pompka dla szosy ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1098 odpowiedzi w tym temacie

#761 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 sierpień 2011 - 11:23

Kupiłem w Lidlu podłogową. Do 8,5 nabija bez problemów. I to dość szybko.

Próbowałeś więcej? Daje radę?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#762 Maurino

Maurino
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądRedło

Napisano 22 sierpień 2011 - 11:31

Do 10 docisnąłem. Trzeba dobrze naciskać na rączki tłoka :-P

#763 Adidadi

Adidadi
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądLublin/Bychawa

Napisano 22 sierpień 2011 - 12:32

Jakoś po zobaczeniu małej zdecydowałem sie na duża. W końcu będę wiedział dokładnie ile nabijam :D

Teraz czekam tylko na nowe oponki i jazda :)

#764 Maurino

Maurino
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądRedło

Napisano 22 sierpień 2011 - 13:47

Już po pompce. Pękł korpus. Ten który nakłada się na wentyl. Dokładnie pękła cześć korpusu przy ośce dźwigni.

#765 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 22 sierpień 2011 - 14:26

Jak masz paragon to leć do Lidla i wymieniaj albo zwrot pieniędzy i kup coś porządnego.
Też kiedyś miałem te badziewie z Lidla to mi te gumy w środku się poszarpały, które mają uszczelniać wkoło wentyl.

#766 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 22 sierpień 2011 - 16:05

Ja kupilem dwie. jedna dla siebie. Z owych dwóch jedna pompuje zajebiscie a druga jakby poddaje się przy 7barach...powietrze uchodzi z okolic tego czegoś co na wentyl sie nasadza...

#767 Gosc_nettled_*

Gosc_nettled_*
  • Gość

Napisano 22 sierpień 2011 - 16:15

Noo, też kupiłam, testy jutro dopiero ;) wersja podłogowa.

#768 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 22 sierpień 2011 - 16:45

Aha! kupilem tez to cudo do naprawy kapcia...cos jak vittoria pit stop? info były raczej dwuznaczne czy również nadaje się to do dętek więc zaryzykowałem. jak przetestuje to opiszę:)

#769 Adidadi

Adidadi
  • Użytkownik
  • 116 postów
  • SkądLublin/Bychawa

Napisano 22 sierpień 2011 - 19:00

U mnie powyżej 8 zaczęła już puszczać bokiem powietrze ;) ale akurat do tylu mi będzie potrzeba ;)

Z tego wszystkiego przypomniałem sobie że moje stare oponki maja max 7 XD

#770 Gosc_KubaTdP_*

Gosc_KubaTdP_*
  • Gość

Napisano 22 sierpień 2011 - 20:41

Ja kupiłęm dzisiaj małą, niby jest manometr ale nie da sie go użyć do wentylu jaki mam w szosówce bo jest raczej tylko do takiego samochodowego/MTB. Do napompowania szosy jednak nie potrzebny ten kabel z manometrem, ja moje Schwalbe Lugano docisnalem na kamień. Dobra w trase ( 23cm jak coś ), ale na "domową" lepsza byłaby taka z dokladnym manometrem, bo ta sie da ladnie docisnac no ale nie wiesz na ile.

EDIT#
Jednak po zagłębieniu się w lekture instrukcji obsługi tego skomplikowanego urządzenia okazało się, że sie da pompować zawór szosowy z manometrem. Spróbuję jutro.

#771 Jakub123

Jakub123
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądKatowice

Napisano 23 sierpień 2011 - 10:02

druga jakby poddaje się przy 7barach...powietrze uchodzi z okolic tego czegoś co na wentyl sie nasadza...

ciekawe, poradziłeś sobie z tym jakoś? może wymiana głowicy pomoże?

#772 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 sierpień 2011 - 10:15

Też się skusiłem na tę pompkę z Lidla, jako że moja stara Pedros coś zaczyna przepuszczać. Porównałem je w domu i - uwaga - mocowanie na zawór jest identyczne jak w Pedrosie, wężyk jest już gorszej jakości (i trochę przykrótki), cała reszta nie najgorzej wykonana...
Dziwna sprawa, że ta z Lidla pokazuje mi ok. 0,5-1 bar więcej niż Pedros... Czy ktoś ma możliwość sprawdzenia jej dokładności?
Do 10 bar pompowało się leciutko. Słowem - za 25 zł - brać w ciemno! (Ale zachować paragon).

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#773 Maurino

Maurino
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądRedło

Napisano 23 sierpień 2011 - 10:37

Wymieniłem uszkodzoną głowicę na inną. Wziąłem ją od małej pompki z Lidla. W małej nie potrzebuję jej. Wystarczy przełożyć wkładkę plastikową i gumową uszczelką aby pasowała do zaworów presta. Pompuję do 10 bar i nic nie ucieka na boki.

#774 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 23 sierpień 2011 - 11:41

Ja wziąłem ta mniejszą- dwustopniową no i jak za taką kasę to świetna sprawa. W opci rozciagnietej daje się pompowac do ok. 5-6bar potem juz tylko niższy stopień i wbijanie na siłe do 7,5 bara(wedłóg manometru z zestawu). NA awaryjne pompowanie jak najbardziej sie nadaje.

#775 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 23 sierpień 2011 - 18:19

Jakub123, podjechalem do sklepu i na paragon mi wymienili na nową:)

#776 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 wrzesień 2011 - 15:49

Kurde jaki fajny bajer :) Muszę pomyśleć, czy nie lepiej zaopatrzyć się w coś takiego zamiast pompki.

#777 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 wrzesień 2011 - 18:37

Nawet kupując Lezyne za 80 zł to dużo fajniejsze niż pompka na gaz za podobną cenę. Znalazłem kilka tańszych opcji:
http://www.mall.pl/p...ns-air-chuck-sl
http://www.mall.pl/p...microflate-nano
Travisb podesłał mi link do czegoś takiego. Mówi ,że ma podobny.
http://allegro.pl/ze...1775618123.html
Ja znalazłem takie coś:
http://szczepan.isu....t&id_prod=88113
http://szczepan.isu....t&id_prod=83013
Gość ma w spzredaży naboje 16g po 8 zł. Podobno te 12g są za małe i muszą być gwintowane.
Jest jeszcze coś takiego w niebieskim sklepie.
http://www.decathlon...lippo-20712415/
A i filmiki odnośnie działania genuine innovations

Podejżewam ,że jakby zamontować duży 32g nabój to i z 10 atmosfer by nadmuchał.

#778 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 11 wrzesień 2011 - 18:22

Po pierwsze - naboje do tych głowic muszą być gwintowane. Te tańsze naboje co2 (np. do wiatrówek) gwintowane na ogół nie są. Kolejna sprawa - w tych najtańszych głowiczkach (sam wężyk) może dojść do szybkiego uwolnienia gazu z naboju, co spowoduje jego znaczne ochłodzenie (sprawdzone) - trzymanie takiego naboju w ręku nie będzie miłe. Po to jest ten "pokrowiec" na butlę (z linku szczepancośtam), żeby sobie łapska nie odmrozić.

Oprócz wagi nie widzę większej przewagi w stosunku do pompki na co2. Jeśli chce się kupić coś taniego, to za dwadzieścia parę złotych można kupić SIGMĘ SPORT AERO (z 16g nabojem w komplecie), możliwość zastosowania dowolnych nabojów (także tych taniutkich), ma zawór - czyli dopompować można też, a nie tylko wypuścić całość z naboju.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#779 Rokos

Rokos
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 październik 2011 - 10:46

Witajcie. Jako, że niebawem zacznę przygodę z "szosą" (składa się) i z szytkami nie miałem do czynienia, więc zadam pytanie kompletnego laika szytkowego. Tak na chłopski rozum, czy wobec tego, że pompką MTB nie da się nabić szytki do dużego ciśnienia czy dałoby to radę zrobić pompką do pompowania....amortyzatora (Reba), którą oczywiście posiadam?:-). Oczywiście przez adapter presta na samochodowy.... Jeśli plotę trzy po trzy to mnie zrugajcie.

#780 czasowiec

czasowiec
  • Użytkownik
  • 262 postów
  • SkądToruń

Napisano 19 październik 2011 - 18:20

Sprawa wygląda tak; szytkę pompujesz w domu tak zwana pompką (podlogową czy stacjonarną ) i tak nazywają i tak wtedy ładujesz przypuścmy od 10 bar do 14 bar i jest OK, inna pompką nie ma szans . Ale skoro wyjezdżasz z domu bierzesz z sobą w razie awarii normalną pompeczkę do roweru małą lekką polecam LEZYNE DRIVE HP CLASSIC i masz awarie w drodze spokojnie ladujesz ta pompką 7 bar i jest cacy by sobie ładnie dojechać, sam takie awarie pokonuje , a w domu znowu sobie doładujesz do 14 bar. Musisz wiedzieć jedno że szytka to nie detka i skoro przebijesz szytkę musisz mieć z sobą nową szytkę , zrywasz z obreczy z kleju i zakladasz bez kleju i jedziesz dalej, i tu własnie pod tym wzgledem szytka jest problemowa w razie awarii. A z ta pompką do amora to nie wiem , ale wydaje mi się że tak tylko ile chłopie sie na machasz , chociaz nie słyszałem by ktoś pompował tą do amora .Pozdro.