Chciałbym odnowić stary rower mojego Ojca, stad moje pytanie, czy ktoś z forowiczów posiada informacje na temat tego modelu? Czy piaskowanie ramy może byc niebezpieczne dla lutowanych elementów? I trzecia sprawa, czy wejda do niego koła 28 cali?

Zzr Kobuz
Napisano 02 luty 2014 - 15:05
Piaskowanie, w żaden sposób nie może uszkodzić połączeń ramy, ani samej ramy. To stalowa konstrukcja, więc przetrzyma wieki. Co do kół, to musisz założyć oryginalny rozmiar, a nie te, które podejdą, bo raz, że to już nie będzie wierna rekonstrukcja, a dwa - mogą nie pasować hamulce. Jaki rozmiar kół był przewidziany, to już musisz poszukać.
Napisano 02 luty 2014 - 20:29
Nie bardzo rozumiem, co nowe 28 jest mniejsze od 27? Masz na myśli wielkość obręczy? Jeśli to wielkości w calach, to nie może być, jak mówisz. Cal, to cal i 27 musi być mniejsze od 28. Z tego wynika, że zakładając koło 28 zamiast 27, musiałbyś skrócić również ramiona kamulca, bo krawędź obręczy podejdzie do góry o połowę różnicy średnic obu kółek, czyli pół cala. Na zdjęciu widać, że tam są chyba klasyczne hamulce, ze wspólną osią obu ramion. Nowe, mają możliwość regulacji wysokości szczęk, ale czy aż o 12,5 mm, to nie wiem.
Napisano 02 luty 2014 - 20:39
Sent from my RM-914_eu_poland_348 using Tapatalk
Napisano 02 maj 2014 - 16:21
Ultek, dnia 02 Lut 2014 - 19:53, napisał:
A to ciekawe. Wychodzi więc, że 28 może być jednak mniejsze od 27 :-D. Jak już zmierzysz, napisz co Ci wyszło, bo może komuś się przydać.
a było to tak:
Debica robiła opony na export do Anglii tylko wtedy wyspiarze mielili psa razem z buda czyli podawali rozmiar koła z opona a na polske szły opony z tej samej formy
i tak sobie zostalo 27"-630mm i 28"-622mm
Dodaj odpowiedź