poszukuje informacji jak stwierdzić jakiej potrzebuje korby do mojej starej szosy -Hercules. Stare korby nie maja oznaczeń, więc nie wiem jakie kupić. No i pedały nowe potrzebuje od razu do tych nowych korb. Nie potrzebuje żadnych nowoczesnych, byleby chodziły
Nowa Korba I Pedały - Stara Szosa.
Napisano 28 styczeń 2014 - 12:27
poszukuje informacji jak stwierdzić jakiej potrzebuje korby do mojej starej szosy -Hercules. Stare korby nie maja oznaczeń, więc nie wiem jakie kupić. No i pedały nowe potrzebuje od razu do tych nowych korb. Nie potrzebuje żadnych nowoczesnych, byleby chodziły
Napisano 28 styczeń 2014 - 13:59
Krok drugi: potrzebowałbyś sprawdzić, jakie jest gniazdo suportu, czyli: czy ma gwint i jeżeli tak, to jaki (zasadniczo na 90% angielski, czyli BSA, ale dobrze byłoby to sprawdzić). Do tego fajnie byłoby wiedzieć, ile biegów ma obecny rower.
Znając gwint, możesz dobrać praktycznie dowolny suport i dowolny mechanizm korbowy, przy czym żeby ustalić optymalny model, przydałoby się więcej informacji o Tobie: wzrost, styl jazdy (rekreacja/treningi/wyścigi), poziom doświaczenia, budżet.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 28 styczeń 2014 - 18:00
Prawa strona może mieć różny gwint, więc najlepiej by było, gdybyś zmierzył średnicę gniazda, które odsłoniłeś po wykręceniu pierwszej miski. Jeżeli będzie to ok. 34,8 mm, to masz gwint angielski i do wykręcenia miski potrzebujesz kręcić tak jak kręcą się pedały w czasie jazdy, a jeżeli 36 mm, to masz gwint włoski i potrzebujesz kręcić odwrotnie.
Jeżeli masz skąd, możesz też zawsze pożyczyć od kogoś samą miskę - angielska wpada do włoskiego bez zazębiania się, bo jest sporo mniejsza, z kolei włoskiej w angielskim nie zmieścisz.
Nowy wkład kupujesz koniecznie z takim samym gwintem jaki był w poprzednim!

Napisano 28 styczeń 2014 - 18:48
Najlepsze byłyby oczywiście pedały szosowe z zatrzaskami (temat był poruszany setki razy na forum), ale to już oczywiście Twój wybór.

Napisano 28 styczeń 2014 - 18:57
Napisano 28 styczeń 2014 - 19:05

Napisano 01 luty 2014 - 15:48

Napisano 02 luty 2014 - 20:31
Czy na tym, co wykręciłeś, są jakieś liczby? Np. 68, 70 albo 73?
Teraz byłoby idealnie, gdybyś zmierzył szerokość całej mufy (czyli odległość "na wylot" od krawędzi do krawędzi w tym miejscu, gdzie wkręcony był wkład), nie wiemy też, w którą stronę nagwintowana jest rama po prawej stronie (żeby go wykręcić, kręcisz w kierunku jazdy czy przeciwnie?).
Te dwie informacje powinny już wystarczyć do określenia typu mufy. Dalej pozostaje już tylko wybór korb i odpowiedniego suportu, jesteśmy blisko ![]()

Napisano 02 luty 2014 - 21:18
na tym co wykręciłem z gwintem nie ma oznaczeń, tym plastikowym suporcie też brak ( made in France jedynie) a jedna z zębatek ma 45. tyle.
z ciekawości tak powinien wyglądać ten suport? taki plastikowy?
Napisano 02 luty 2014 - 21:28
Wspaniała informacja: wszystko wskazuje na to, że masz typowy gwint angielski, a to znakomicie ułatwia dalsze działania
Teraz potrzebujemy już tylko wiedzieć, czy mufa ma 68 czy 73 mm (na 99,9% ma 68 mm, ale zawsze lepiej sprawdzić)
Wkład typu angielskiego kupisz praktycznie wszędzie, do tego pozostaje Tobie już tylko wybór korb (pamiętaj tylko o tym, aby długość wkładu dobrać do modelu korb! producent powinien podawać taką informację) i załatwione ![]()