Skocz do zawartości

Zdjęcie

Narzędzia Do Warsztatu Samouka

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 ijmy

ijmy
  • Użytkownik
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 luty 2014 - 00:09

Witam wszystkich

Pozwolę sobie podać pod dyskusję temat o narzędziach rowerowych, które "młody" mechanik powienien sobie sprawić. Gdybyście mogli podzielic sie swoimi uwagami pewnie byłoby i mnie i innym łatwiej skompletować dobry zestaw

O czym warto pomyśleć, chyba najpewniej:

ściągacz do korby na kwadrat

klucz do misek suportu, suportu (najlepiej na tyle uniweralny, by i shimano i zzr sie dało załapac a może campa

klucz do wolnobiegu

klucz do sterów

no i może inni dorzucą swoje pomysły

Jesli zechcecie podawać dokładne namiary np allegro, pewnie będzie sporo zadowolonych

#2 Pomykacz

Pomykacz
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 luty 2014 - 00:38

Zależy co to znaczy 'powinien' i kim konkretnie ma być młody mechanik. Z perspektywy człowieka jeżdżącego, który chce sam dbać o swój sprzęt narzędzia myślę, że najlepiej kompletować narzędzia w zależności od zapotrzebowania. Dzięki temu można odpowiednio regulować wydatki kupując raz na jakiś czas porządniejsze narzędzie i przy tym mieć pewność, że klucz, który kupiliśmy np. do demontażu suportu w ogóle zostanie użyty.

#3 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 16 luty 2014 - 00:46

warto mieć dużo imbusów, ja mam rozmiary od 2 do 10, troche płaskich cieńkich kluczy np 17,15 do konusów pedałów itd, warto sie zaopatrzyć też w nastawny bo sie przydaje, jak coś to do wolnobiegu, jak do kasety to i klucz i bacik, jak stary typ bębenka to mozna tez do bębenków, do suportu skoro chcesz to ok ale systemów jest na tyle dużo że dopóki nie zdecydujesz sie na jakiś konkretny system ( kwadrat, HTII czy inne) to lepiej pojechac do serwisu niż co rok kupowac inny klucz. Sciągacz do korb to raczej jest uniwersalny, klucz do nypli jak chcesz robić koła, skuwacz do łańcucha nawet jak stosujesz ze spinką bo czasem nowy trzeba skrócić. Jakieś szczypce, cęgi co by linke i pancerz obciąć. To tyle odemnie uważam że nie warto sie bawić w jakieś super wymyslne zestawy narzędzi do rowerów bo zdaża sie że połowy z tych elementów nie użyjesz nawet raz a kupując osobno lepiej skompletujesz zestaw pod twój rower a chyba o to w tym chodzi.

#4 ijmy

ijmy
  • Użytkownik
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 luty 2014 - 02:14

Pewnie w praniu najwięcej wychodzi. Część podanych przez was narzędzi mam, teraz chciałem zabrać się za demontaż korby i suportu w moim huraganie, korby i suportu shimano golden arrow w drugim rowerze - na początek. Zdobyłem już literaturę do pomocy i po prostu myślałem, żeby  wyręczyć trochę mechanika, bo samą polerką się nie pożyje  :)

#5 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 16 luty 2014 - 05:43

Stojak serwisowy bardzo ułatwia życie.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#6 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 luty 2014 - 07:25

Bardzo, bardzo gorąco polecam klucze imbusowe typu "Y" (klucz w kształcie "gwiazdy Mercedesa" ;) z trzema końcówkami). Prawdopodobnie najwygodniejsze narzędzie, jakie znam.

Klucz Torx, szczególnie w rozmiarze T25, też coraz częściej się przydaje.

Koniecznie skuwacz do łańcucha!

Przydaje się też stara szprycha zaostrzona na końcu i druga, zagięta w taki sposób, aby przytrzymywać łańcuch podczas skuwania/rozkuwania.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#7 weteran

weteran
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądGóral

Napisano 16 luty 2014 - 15:54

A jak są części karbonowe, to już koniecznie klucz dynamometryczny.

#8 ijmy

ijmy
  • Użytkownik
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 luty 2014 - 16:21

No i super zakupy w drodze, jeszcze o ściągaczu do korby i suporcie, miskach może jakieś słówko ktoś dorzuci.

#9 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 16 luty 2014 - 19:09

to zależy jaki masz suport,

jak coś shimano to pewnie taki klucz  http://allegro.pl/kl...3974629707.html

chyba że to na kulkach to może być taki http://allegro.pl/kl...3944596116.html

do HTII http://allegro.pl/kl...3964367710.html

a co do korb to na 90% będzie pasowac taki http://allegro.pl/kl...3971217242.html

#10 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 539 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 luty 2014 - 20:29

A jeśli chodzi o markę to ponoć narzędzia czeskiej firmy Kovys są bardzo dobre, ale drogie. Od ParkTool jednak tańsze.

#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 luty 2014 - 20:55

Park Tool bardzo się opuścił w ostatnich latach - moim zdaniem nie jest wart swojej ceny. Narzędzia specjalistyczne (frezy, prasy itd.) wciąż robią świetne, ale do domowego warsztatu w zupełności wystarczy Tobie nawet Bike Hand.

Co do Kovysa - tak jak napisałeś, jakość niesamowita, a cena całkiem przyjazna w porównaniu do np. Park Toola.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Dodaj odpowiedź