Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bike Magazin Po Polsku !

22 odpowiedzi w tym temacie

#1 weteran

weteran
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądGóral

Napisano 16 luty 2014 - 15:42

Ja tam sobie lubię poczytać, a jako, że z niemieckim u mnie tak sobie to teraz będzie łatwiej:

http://magazynbike.pl/?section=29

#2 Domestic

Domestic
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 luty 2014 - 16:33

OK a kiedy wreszcie ktoś wypuści gazetę tylko o szosie????????????????Magazyn Rowerowy to żenada,zazwyczaj o szosie to 10-15% zawartości.Czekam na polską wersje Cycling lub coś podobnego ale tylko o szosie - zero górali!Moim zdaniem sprzedawałaby sie pod warunkiem max 12 zł.Przykład świetnej polskiej edycji to Magazyn F1.

#3 berski

berski
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 16 luty 2014 - 17:10

Wygląda to na klon MR (przynajmniej jeśli chodzi o redakcję). Jeśli testy będą na takim samym poziomie, to szkoda pieniędzy i czasu.

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 luty 2014 - 17:38

OK a kiedy wreszcie ktoś wypuści gazetę tylko o szosie?

To proste: kiedy będzie rynek i ludzie chętni, by za taką gazetę zapłacić.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 16 luty 2014 - 18:58

OK a kiedy wreszcie ktoś wypuści gazetę tylko o szosie????????????????Magazyn Rowerowy to żenada,zazwyczaj o szosie to 10-15% zawartości.Czekam na polską wersje Cycling lub coś podobnego ale tylko o szosie - zero górali!Moim zdaniem sprzedawałaby sie pod warunkiem max 12 zł.Przykład świetnej polskiej edycji to Magazyn F1.

W Polsce nie wypuści bo - co byś nie myślał - nie jest to najpopularniejszy typ roweru w naszym kraju. Szansę ma coś o tematyce mieszanej.

#6 Gosc_paulsen_*

Gosc_paulsen_*
  • Gość

Napisano 16 luty 2014 - 20:13

Nikt o szosie tylko nie wypuści, bo dla kogo? Uważam, że bez przesady z tym narzekaniem. MR pisze coraz więcej o szosach, wywiady też publikują częściej z kolarzami szosowymi niż MTB. Nawet Bikeboard zwietrzył temat i od roku wypuszcza coraz więcej testów (abstrahując od ich średniego moim zdaniem poziomu).

Natomiast Magazyn Bike będzie miał wewnątrz dużą wkładkę szosową, na którą składały się będą także testy tłumaczone z niemieckiego Touru (w niemczech ten sam wydawca co Bike magazine). Tak więc nie do końca będzie klonem dawnego MRu. Tyle, że po przeczytaniu tych testów odezwą się głosy, że oczywiście faworyzują niemieckie firmy (co nie do końca jest prawdą), których rowery faktycznie najczęściej sprawdzane są i testowane w niemieckim Tourze z wiadomych powodów. Mam nadzieję, że skopiują do sekcji szosowej całkiem udane testy porównawcze np kół, opon, siodełek itd z niemieckiego oryginału. 

#7 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 16 luty 2014 - 20:57

Magazyn Rowerowy to żenada,zazwyczaj o szosie to 10-15% zawartości.

Dlaczego zenada? O, to zupełną żenadą jest np. kwartalnik "Tatry" albo tygodnik "Polityka" - tam nie ma ani słowa o szosówkach...

Czyż by ktoś cię podle okłamał i obiecał, że MR będzie tylko o szosie?

#8 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 16 luty 2014 - 21:13

Kwartalnik Tatry ma żenujący terminarz premier nowych numerów (;

#9 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 16 luty 2014 - 22:01

Wg mnie dziś, gdy w necie jest masa portali z najróżniejszymi doświadczeniami/testami, fora rowerowe itd prasa "papierowa" jest ogólnie średnio przydatna, chyba że ktoś jest bardzo przywiązany do papieru. 

Wiele informacji z wersji papierowych można znaleźć na stronach netowych danych magazynów - niektóre z niewielkim opóźnieniem ale również - to problem ewentualnie dla tych którzy mają parcie na zakup już.

#10 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 luty 2014 - 22:35

prasa "papierowa" jest ogólnie średnio przydatna, chyba że ktoś jest bardzo przywiązany do papieru

Taa... Spróbuj kompem, tabletem lub smartfonem d.. podetrzeć ;-)
A wracając do samego BIKE'a, to pomysł fajny, ale patrząc na redakcję i ich dotychczasową twórczość w MR, to rokuje słabo. Ale trzymam kciuki, bo zawsze fajnie jak coś nowego się dzieje.

#11 Domestic

Domestic
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 luty 2014 - 22:42

bans i dao:nie kompromitujcie się,zamiast ironicznych i wątpliwie zabawnych wpisów powinniście zgodzic sie ze mną.Jesteśmy w koncu na forum szosowym tak?I wszyscy powinnismy sie domagać takiej gazety tylko i WYŁĄCZNIE o tematyce szosowej.No tak ale my polacy tak mamy,zamiast cos konkretnego powiedziec wolimy obsmiać,ech......

#12 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 16 luty 2014 - 22:47

Jako wapniak :shock:  lubię czytać na papierze. MR zyskuje np powiązaniem prenumeraty z ciuchami. W zeszłym roku zamówiłem prenumeratę ze spodenkami, w tym za 134 z prenumerata roczna plus spodenki 3/4 z Noveteksu. Żadne mecyje, ale da się na tym jezdzić.  pozdr

#13 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 luty 2014 - 23:07

Ja też wolę papier i dlatego regularnie wydaje ponad dwie dyszki na obie gazetki, a od przyszłego tygodnia będę wydawał ponad 30...

#14 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 16 luty 2014 - 23:30

bans i dao:nie kompromitujcie się,zamiast ironicznych i wątpliwie zabawnych wpisów powinniście zgodzic sie ze mną.Jesteśmy w koncu na forum szosowym tak?I wszyscy powinnismy sie domagać takiej gazety tylko i WYŁĄCZNIE o tematyce szosowej.No tak ale my polacy tak mamy,zamiast cos konkretnego powiedziec wolimy obsmiać,ech......

Nie ironizowałem, nigdy nie wiadomo kiedy ów periodyk pojawi się w sklepach.

Jako szosowiec nie potrzebuję do szczęścia gazety stricte szosowej, od tego mam portale internetowe i coraz ciekawszy MR dostępny za darmo na ipadzie w 2 tyg po premierze w sklepach.
Siejesz demagogię pisząc, że wszyscy powinniśmy poządać gazety tylko o szosie. Ty potrzebujesz, jakby był popyt na takie wydawnictwo, to by istniało.

#15 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 17 luty 2014 - 09:28

Miszczu, zapytałeś kiedy będzie gazeta o szosie....

Masz oczekiwania co do odpowiedzi takie same jakbyś zapytał kiedy polecimy na Plutona. 

Odpowiedź w obu przypadkach jest taka sama, wiem że Ci nie odpowiada - realia pokazują jaka jest szansa na realizację obu pomysłów - w skali Polski dla jednego, w skali globalnej dla drugiego. 

Mamy napisać coś absurdalnego albo głupiego "za" tylko dlatego że lubimy jeździć szosami i udzielamy się na forum szosowym?

Konkrety? Dobrze - napisz coś konkretnego w temacie, na temat obecności takiego czasopisma na polskim rynku. 

Ja napiszę konkret - ucząc się jezyków obcych można poczytać prasę niemiecką brytyjską albo amerykańską która w mojej opinii tak czy inaczej będzie lepsza niż najlepsza polska gazeta rowerowa. Po co sięgać po półśrodek? :)

#16 Domestic

Domestic
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 luty 2014 - 21:24

Własnie dzieki takim ludziom jak wy, mamy w Polsce to co mamy.Miernotę.Po co domagać się czasopisma w 40 milionowym kraju,gdzie kolarstwo szosowe jest coraz popularniejsze,dzieki sukcesom naszych kolarzy?Po co?Lepiej nauczyć sie obcego jezyka i ślęczeć przed ekranem monitora.Tragedia,mam nadzieję,ze mój głos nie jest wołaniem na puszczy.

#17 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 luty 2014 - 22:03

Niestety żyjemy w takim a nie innym kraju...
Procycling Magazine w prenumeracie kosztuje w przeliczeniu ok 25PLN - już widzę te kolejki co miesiąc we wszystkich kioskach naszych miast i miasteczek ;-)

#18 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 17 luty 2014 - 22:39

Własnie dzieki takim ludziom jak wy, mamy w Polsce to co mamy.Miernotę.Po co domagać się czasopisma w 40 milionowym kraju,gdzie kolarstwo szosowe jest coraz popularniejsze,dzieki sukcesom naszych kolarzy?Po co?Lepiej nauczyć sie obcego jezyka i ślęczeć przed ekranem monitora.Tragedia,mam nadzieję,ze mój głos nie jest wołaniem na puszczy.

Od kogo chcesz się domagać pisma szosowego?(;

Jak tak Cię to boli, jeżeli widzisz niszę, to zainwestuj, weź milionowy kredyt albo dotację z UE i wydawaj wymarzoną gazetę. Jak na razie to Ty wpisujesz się w obraz miernoty, chcesz i koniec. Żadnego działania. Skończ zatem wypisywać głupoty, bo tylko się ośmieszasz.

#19 Gosc_paulsen_*

Gosc_paulsen_*
  • Gość

Napisano 17 luty 2014 - 23:54

Sorki, ale to co piszesz to bzdury. Znasz realia rynku prasowego? Poważna, fachowa prasa to jest poważny biznes. Myślisz, że jak zbierzesz peleton na 500 osób i wszyscy podpiszą petycję w sprawie powołania takiego pisma to ktoś się zlituje? 

A dla osób psioczących na magazyny rowerowe.... Kiedyś mój koleżka wkurzył się na poziom dziennikarstwa muzycznego w tym kraju. Zaczął pisać sam i robi to do dziś przy okazji zgarniając jakieś tam drobne.

Dlatego malkomententom radzę: stwórzcie dobry blog/magazyn rowerowy w necie. To tańsze niż rozkręcania papierowej gazety. Parę osób na tym już w kraju zarabia na szpeje i nie tylko. A nic tak dobrze nie wpływa na poziom merytoryczny jak konkurencja.

#20 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 18 luty 2014 - 18:20

Dzieki takim ludziom jak Ty piszemy o kaprysach dziecka :)

W temacie nie wypowiadaja sie przypadkowi ludzie, tylko ci ktorzy sami sa zainteresowani szosami i jazda na nich - zdejmij klapki z oczu i poczytaj co pisza.

Co z tego ze w Polsce mieszka 40 milionow ludzi?

I co z tego ze szosa jest coraz popularniejsza w Polsce? Czy to jest rownoznacznie z narastajaca popularnoscia prasy rowerowej?

Kazdy wybiera dla siebie takie zrodlo jakie mu pasuje.

Praktycznie zrezygnowalem z czytania prasy - jakiejkolwiek - gdy uzyskalem dostep do internetu i co sie z tym wiaze - do forow dyskusyjnych, portali itd.

Jak napiszesz jaka przewage ma papierowy magazyn np w zestawieniu z doswiadczeniami zwyklych ludzi umieszczonymi na np takim forum jak to to mozemy pogadac :)

Wg mnie nieporozumieniem jest brak znajomosci przynajmniej jednego jezyka zachodniego na dobrym poziomie. :) Edukacja zaczyna sie w szkole podstawowej. Jak nie w szkole podstawowej to pozniej jest bardzo wiele mozliwosci - a przyzwoita swiadomosc dziecko uzyskuje jak ma nascie lat, wiec moze samo uczyc sie jezykow. O wieku doroslym juz nie wspominam, bo swiadomosc potrzeb (jezykowych) jest wg mnie oczywista.

Dodaj odpowiedź