Zauważyłem dzisiaj, że tylne koło w moim rowerze nie jest ustawione równolegle do przedniego i całej osi ramy. Patrząc na rower z tyłu, koło jest wyraźnie pochylone w lewo względem pionowej osi ramy, a patrząc na rower z góry, również nie jest równoległe do przedniego koła - jest skręcone delikatnie w lewo. Przed zimą zmieniane było łożysko w tym kole, ale raczej zrobione zostało to dobrze, bo zajmował się tym doświadczony mechanik rowerowy. Ja sam nie wiem, z czego może to wynikać. Nie udało mi się założyć go równo, dlatego pytam Was o radę. Dodam jeszcze, że nie jest to koło najwyższych lotów - trzyletni najtańszy b`twin szosowy, więc i koło jest takie, jakie jest.
Problem Z Tylnym Kołem
Posted 17 February 2014 - 13:48
Zupełnie tego nie rozumiem. Może nie siedzi dobrze w widelcu? Nie może być skręcone koło. Możliwe, że jest przesunięte w którąś stronę, ale jego oś będzie nadal równoległa do osi ramy. Możesz to wyregulować podkładkami. Gdyby koło było skręcone, musiałbyś mieć wybite gniazdo w widelcu, lub bardzo krzywą ośkę.
Gosc_onu_*
Posted 17 February 2014 - 14:47
Gosc_marvelo_*
Posted 17 February 2014 - 15:44
Przede wszystkim sprawdź dokładnie, czy koło nie jest przeciągnięte w którąś stronę i czy oś jest idealnie prosta. No i bicie samej obręczy na boki. To taki punkt wyjścia.
Jeśli z tym wszystko w porządku, to winowajcą musi być rama/haki koła.
Jakiego typu jest piasta w tym kole - na konusach czy łożyskach maszynowych?