Jump to content

Bolące Nadgarstki

19 replies to this topic

#1 Gosc_Bodzio_23_*

Gosc_Bodzio_23_*
  • Gość

Posted 24 February 2014 - 08:52

Witam,

mam już za sobą kilka przejażdżek i strasznie mnie bolą dłonie i nadgarstki. Nie wiem czym to jest spowodowane:( wiecie może o co chodzi bo nigdy z tym nie miałem problemów.

Pozdrawiam:) 

#2 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 posts
  • SkądRzeszów

Posted 24 February 2014 - 08:59

Może masz za wysoko siodełko albo jesteś zbyt przesunięty w przód, co powoduje zwiększone obciążenie na ręce.

#3 Gosc_Bodzio_23_*

Gosc_Bodzio_23_*
  • Gość

Posted 24 February 2014 - 09:06

ale co najśmieszniejsze nic nie zmieniałem. A to jak siodełko jak przesunięte w przód to aż taka różnica??

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 February 2014 - 10:02

NIGDY nie przesuwaj siodełka tylko po to, żeby ustawić się względem kierownicy. Przesuwanie siodełka służy WYŁĄCZNIE do ustawienia bioder i nóg względem korb.

Jeżeli chcesz przesunąć pozycję na rowerze do przodu lub do tyłu, należy zmienić mostek albo kierownicę lub jej ustawienie.

A co do różnicy, możesz ją odczuwać choćby dlatego, że zasiedziałeś się przez zimę. Bardzo możliwe, że problem ustąpi po kilku treningach.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 Gosc_Bodzio_23_*

Gosc_Bodzio_23_*
  • Gość

Posted 24 February 2014 - 10:09

czas pokaże, ale może zmienie ustawienie kierownicy:) czy poczekać jeszcze??

#6 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 February 2014 - 10:30

Tego nikt Tobie nie powie na 100% - zależy, jak sprawny ogólnie jesteś i jak bardzo się zasiedziałeś :)

Ja osobiście dałbym sobie jeszcze ze 2-3 jazdki - jeżeli nie będziesz stopniowo wracał do coraz lepszego samopoczucia, bardzo możliwe, że po prostu wiek zaczyna robić swoje (nie wiem ile masz lat, strzelam w ciemno) i zaczynasz to powoli odczuwać. A nawet jeżeli nie, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś np. teraz wyprostował nieco pozycję, a za miesiąc czy dwa spróbował znowu się pochylić.

Aha, zastanawia mnie też, jak dużo siedzisz "w dołach" kierownicy. Być może po prostu owijka się ubiła i przestała amortyzować?

rowerplus-logo-2.png

#7 Gosc_Bodzio_23_*

Gosc_Bodzio_23_*
  • Gość

Posted 24 February 2014 - 10:40

ok, to narazie jeszcze poczekam, co do trzymania kierownicy to różnie:) co do latek to mam 26 i w takim wieku już mogą sie zaczynac problemy? 

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 February 2014 - 10:58

W takim razie możesz spróbować wymienić owijkę na jakąś bardziej mięsistą (np. coś z pianką EVA - dobra jakość za rozsądną cenę) albo nawinąć dwie owijki jedna na drugą.

A co do wieku - niektórzy nawet zaraz po 20-tce zaczynają narzekać, więc bardzo różnie bywa, szczególnie jeżeli przez zimę nie trenowało się wiele. Ten ból nadgarstków bardzo często bierze się tak naprawdę od niewytrenowanego grzbietu (słabsze mięśnie sprawiają, że grzbiet nie jest w stanie podtrzymać części masy ciała, więc całość spada na nadgarstki), więc jakiś dodatkowo warto rozważyć lekki trening wzmacniający.

rowerplus-logo-2.png

#9 Gosc_Bodzio_23_*

Gosc_Bodzio_23_*
  • Gość

Posted 24 February 2014 - 11:15

nie zastanawiałem sie nad tym że od grzbietu też coś może zależęć. 

#10 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,254 posts
  • SkądPoznań

Posted 24 February 2014 - 11:17

Sprawdź czy nos siodła nie obsunął się trochę w dół.

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#11 DrMike

DrMike
  • Użytkownik
  • 62 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 February 2014 - 12:42

Dolegliwości bólowe mogą być spowodowane np zespołem kanału nadgarstka, ujawniają się podczas długiej jazdy w jednej pozycji. Jeżeli techniczne rady kolegów nie przyniosą poprawy to należy rozważyć wizytę u leakrza.

#12 loszmi

loszmi
  • Użytkownik
  • 23 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 February 2014 - 09:08

Jako perkusista dodam, że należy kontrolowac chwyt. Popatrz czy jadąc nie wyginasz nienaturalnie dłoni na zewnątrz. Często jest tak, że odciążając nadgarstki odchyla się dłonie na zewnatrz wspierając sie na piduchach dłoni i następuje to co pisze DrMike. Chwyt ma wygladać "ładnie", a nie jak łabądek pana bez hromosomu. Zmieniaj często miejsce chwytu. Plus miekka owijka i rekawiczki z poduchami.

Polecam przed jazdą delikatnie (!) rozgrzać nadgarstki. Polecam ćwiczenia perkusistów, mogę Ci cos znaleźć i podrzucić.

#13 Gosc_Bodzio_23_*

Gosc_Bodzio_23_*
  • Gość

Posted 25 February 2014 - 09:16

Dzisiaj popołudniu pojeżdżę troche i zobacze. Co do ćwiczonek bede wdzięczny:) 

#14 loszmi

loszmi
  • Użytkownik
  • 23 posts
  • SkądPoznań

Posted 25 February 2014 - 10:14

Pamietaj nic na siłę, bo bardzo łatwo można sobie zrobić niezłą krzywdę. Ja lubię ćwiczenia z typu roll, bo one porawiają także koordynację. Pamiętaj, że jeśli kręcisz kółka nadgarstkami, to mają to być kółka, a nie przebieg po nerce, czy trójkącie. Żadnych przeskoków, powoli i w kółeczko.

Ćwiczenie z 5.26 robiłem także trzymajac pałeczke w ręku. Pałka ma pewną bezwładność, więc to ćwiczenie było bardziej siłowe na przedramiona. Polecam je także kciukującym basistom.

W 5.46 robi mały błąd. To jego shakka jest odchylone na boki. Dłoń powinna być w jednej linii z przedramieniem. bez łabądka ;-) Bo to jest nienaturalny ruch i dlatego rękę tego uczymy.

Tu rozciąganie:

Szukałem po haśle "wrist stretching"

PS. Znany pałker Virgil Donati tak mocno się rozciąga, że potrafi zrobić "rączki w modlitwe" za plecami.

• mikroos likes this

#15 Gosc_Bodzio_23_*

Gosc_Bodzio_23_*
  • Gość

Posted 26 February 2014 - 09:52

wczorajsza wycieczka, była dobra:) nadgarstki mniej bolały po Twoich ćwiczonkach:) dzięki loszmi Wychodze teraz z założenia że strasznie osłabłem, dlatego taki problem. Trzeba sie wsiąść za ogólnorozwojówkę:)

#16 loszmi

loszmi
  • Użytkownik
  • 23 posts
  • SkądPoznań

Posted 26 February 2014 - 10:00

Cieszę się!

Szczególnie, że może to mnie zmotywuje do tych ćwiczeń w związku z zaniedbaną perkusją. Przy czym niektóre z tych ćwiczeń ważne są także dla stóp w kontekście grania nogami. Ale jeśli chodzi o prawidłowy obrót korbą, z wykorzystaniem pełnej mocy nadanej przez bloki, też się to przyda.

Docent ortografii, Loszmi

#17 Tomek398

Tomek398
  • Użytkownik
  • 74 posts
  • SkądLubelskie

Posted 01 March 2014 - 01:30

NIGDY nie przesuwaj siodełka tylko po to, żeby ustawić się względem kierownicy. Przesuwanie siodełka służy WYŁĄCZNIE do ustawienia bioder i nóg względem korb.

...po to aby zapewnić odpowiedni balans i tym samym kontrolować (między innymi) obciążenie nadgarstków.

http://www.peterwhit...com/fitting.htm

#18 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 March 2014 - 06:33

Oczywiście, oba zjawiska są powiązane, ale przesuwanie siodełka nie ma na celu ustawiania ciała względem kierownicy.

rowerplus-logo-2.png

#19 Tomek398

Tomek398
  • Użytkownik
  • 74 posts
  • SkądLubelskie

Posted 01 March 2014 - 11:00

Oczywiście że tu NIE chodzi o kontrolę odległości od kierownicy poprzez zmianę pozycji siodełka, tylko tak jak napisałem, a właściwie zacytowałem, o właściwy balans ciała względem kierownicy (której odległość ustala się niezależnie). Ten balans ma duży wpływ na obciążenie nadgarstków dlatego jest to zdecydowanie jeden z pierwszych punktów które warto sprawdzić, ponieważ robi się to relatywnie prosto.   

#20 orilion

orilion
  • Użytkownik
  • 1 posts

Posted 03 August 2014 - 19:27

Dziękuję za posty i ćwiczenia. Biję się z myślami czy nie sprzedać kolarki bo mimdaje po nadgarstkach, może po tych ćwiczeniach będzie lepiej. Pozdrawiam!

Reply to this topic