Skocz do zawartości

Zdjęcie

Powitania Na Szosie- Jak Witamy Się Na Rowerach;)

140 odpowiedzi w tym temacie

#121 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 14 czerwiec 2014 - 08:48

No strzelił bramę i nie pomachał.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#122 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Napisano 14 czerwiec 2014 - 22:00

Greek ja na Twoim miejscu spróbowałbym pojechać za Rafałem. Na codzień nie zdarzają sie takie sytuację żeby spotkać tak doświadczonego Pro.

#123 Gosc_cezet_*

Gosc_cezet_*
  • Gość

Napisano 17 czerwiec 2014 - 21:15

Czytanie tej dyskusji doprowadziło do tego, że dzisiaj jadąc sobie spokojnie "cywilnie" przez miasto zatrzymałem się na światłach naprzeciwko rowerzysty, na szosie, w kolarskiej koszulce, kasku itp itd i zacząłem się zastanawiać czy mu nie pomachać, bo jak on też czyta ten wątek to może z sierpem jeździ... 

#124 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 18 czerwiec 2014 - 06:16

A ja zauważyłem coś innego. Doświadczenie dopiero na 100km ale będę dalej obserwował.

Na 5 mijanych szosowców odmachało mi 5 :) A jak wcześniej jeździłem na MTB to ta statystyka nie przekraczała 50% :)

#125 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 18 czerwiec 2014 - 10:42

Cezet, he he.

Wczoraj jadąc wioską widziałem swojego oryginała - jechał autentycznie z kosą na ukrainie.  :)

Nie machaliśmy do siebie - przy podobnym uzbrojeniu to raczej nie potrzebne. ;P

#126 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 18 czerwiec 2014 - 19:40

Niektórzy ubrani typowo na rower i zdziwko jak macham lub krzyczę hej!.  Natomiast dziadki starsi panowie, bana na ustach, krzyczę hej, macham i zawsze jest git!

Focus user! :-P

#127 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 18 czerwiec 2014 - 20:27

Niektórzy ubrani typowo na rower i zdziwko jak macham lub krzyczę hej!.  Natomiast dziadki starsi panowie, bana na ustach, krzyczę hej, macham i zawsze jest git!

Heurystyka dostępności.

• uxs lubi to

#128 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 18 czerwiec 2014 - 20:49

Ja dziś mijałem kobietę na damce. Zawołałem do niej: gdzie pędzisz, szalona, a ona się roześmiała. :D Tak więc, pozdrowienia i reakcje na nie, mogą mieć różne formy. Czasem wystarczy nawet spojrzenie. Więc nie machajcie tak tymi łapami do wszystkiego co kręci pedałami i nie wyrywajcie go z rytmu, nie zakłócajcie jego skupienia i nie odrywajcie go od tego, co robi! :angry: :D Jeden jedzie rekreacyjnie, kontempluje śpiew skowronków, grację ważki w locie i wszelki cud stworzenia, a drugi kręci w trupa i ostatnią rzeczą, jakiej mu potrzeba to nachalne bratanie się i przesadna grzeczność wszystkich naokoło :D

• Konik lubi to

#129 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 czerwiec 2014 - 05:50

Jeden jedzie rekreacyjnie, kontempluje śpiew skowronków, grację ważki w locie i wszelki cud stworzenia, a drugi kręci w trupa i ostatnią rzeczą, jakiej mu potrzeba to nachalne bratanie się i przesadna grzeczność wszystkich naokoło :D

Amen

#130 LawinaPytań

LawinaPytań
  • Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 19 czerwiec 2014 - 20:10

Poza zwyczajem "prawa w górę" miła jest też krótka wymiana słów z człowiekiem jadącym w tym samym kierunku :) 

Co do problemu "braku życzliwości" poprzez brak pozdrowienia - zapewne większości zdarzyło się, że po prostu zauważyli ten gest zbyt późno.. 

Ale zwyczaj godny, należy pielęgnować i szerzyć. Pamiętam, że kiedy rozpoczynałem jazdę "na poważnie" takie powitanie zawsze dodawało mi mocy :)

Nie sprzęt lecz technika...

#131 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 postów

Napisano 19 czerwiec 2014 - 20:46

U mnie zawsze lewa a nie prawa w górę :) albo w bok.

#132 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 czerwiec 2014 - 21:57

A ja wolę podnosić prawą, żeby jadący za mną kierowcy nie widzieli podniesionej ręki (zasłaniam ją własnym ciałem) i nie myśleli, że coś sygnalizuję.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#133 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 20 czerwiec 2014 - 09:41

Za to najlepsze, jest jak wołasz lub machasz to koleżanek, uśmiech od razu +10 do mocy. :D

• Arkt0s lubi to
Focus user! :-P

#134 Arkt0s

Arkt0s
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 20 czerwiec 2014 - 10:03

Za to najlepsze, jest jak wołasz lub machasz to koleżanek, uśmiech od razu +10 do mocy. :D

Skąd ja to znam :D

#135 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 23 czerwiec 2014 - 20:59

Dzisiaj znowu kilka owadów zjadłem.

Dobrze, że nie trafił mi się owad z żądłem - nie wyobrażam sobie użądlenia owada w drodze pomiędzy gardłem, a żołądkiem.  :(

P.S.

Kosa działa, trochę rdzy zebrała, ale w końcu na coś trafi. :P

#136 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 23 czerwiec 2014 - 21:43

Jakby osa dostała szału w gardle to kaplica. Warto trzymać chociaż zęby blisko siebie.

#137 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 23 czerwiec 2014 - 22:27

Tak, ale jak jedziemy na maksa to trudno o zamknięte usta, ale co jakby już za gardłem użądliła ??

Mi niestety pęd powietrza wpycha owada do gardła - nie mam szans na wyplucie, zawsze szybko zapijam dużą ilością wody - smutne, ale prawdziwe.

#138 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 24 czerwiec 2014 - 01:52

Napewno wystąpiłaby opuchlizna i ból. Spanikowana osa kąsałaby raz za razem aż do śmierci. Ciężko powiedzieć co by sie stało. Osy wpuszczają kwas mrówkowy, możliwe że byłyby jakieś niekontrolowane skurcze narządów wewnętrznych. Jak ktoś jest uczulony to dodatkowo wstrząs anafilaktyczny, a od tego do śmierci już niedaleko.

#139 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Napisano 24 czerwiec 2014 - 03:49

Żeby tak sie nie skończyło 18e37ecfd3d93b8f33614f6195e51cdb.jpg

#140 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 sierpień 2016 - 22:33