Problem z korbą
Napisano 28 maj 2009 - 18:21
No i okazuje się że jedno łożycko jest spieprzone - tak mi sie przynajmniej wydaje. Suport chodzi dość cięzko, jak zdjałem korbę to okazało się że prawe łozysko chodzi idealnie i leciutko, za to lewe (na przeciw korby) chodzi ciężko. Czy można z tym coś zrobić czy trzeba wymienić łożysko? Ile taka wymiana by kosztowała? Czy może to być kwestia skrzywionego gwintu w ramie który uciska suport i w tym miejscu cieżej chodzi? (w co raczej watpie, ale gwint był naprawiany ponieważ był wygiety, więc może to być przyczyną? Chce po prostu wykluczyć wszelkie możliwości)
ps. łozyska maszynowe
Napisano 29 maj 2009 - 06:26
2. Jeśli jest róznica w paluchach przy kręceniu łozyskami na sucho bez montażu to moze zmień łożysko.
Łożysko można zmienić jeśli jest ono standardowe i można dokupić
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 30 maj 2009 - 01:18
1. Co oznaczaa wygiety gwint w ramie ?
No po prostu wygięty. Jak wkręcasz suport w rame to masz gwint w ramie (angielski w mojim przypadku) i ta część właśnie była uszkodzona (dostało sie jej kluczem
Napisano 30 maj 2009 - 15:24
230-4015 Łożysko suportu mechanizmu korbowego FSA K-Force MegaExo ATB, Team Issue MegaExo ATB, K-Force MegaExo Road, SL-K MegaExo, V-Drive MegaExo, Afterburner MegaExo, Gossamer MegaExo 45,00 zł
230-4072 Łożysko suportu mechanizmu korbowego FSA K-Force Light MegaExo Road, K-Force Light MegaExo ATB / ceramiczne - 179,00 zł
To jest w ofercie.
Napisano 30 maj 2009 - 18:25
Co do łozyska to mam mega exo, ale dokładnieo które to nie wiem. Znalazłem jednak cały suport do fsa omega za 130zł, więc wydaje mi się że jedno łozysko nie powinno być droższe jak połowa ceny suportu
Jeszcze spytam gdzie można dostać te łożysko? Pewno w linku z podpisu? Można linka do tego łożyska?
Napisano 30 maj 2009 - 18:33
PS. Np. w suportach HT2 shimano taki zabieg jest normalką. (Na misce HT2 widniej napis DON"T Dissabled
Napisano 30 maj 2009 - 18:53
Napisano 30 maj 2009 - 19:04
W takim razie może w serwisie by mi to zrobili, bo chyba i tak oddam aby mi stery wbili bo nie wiem czy sam to ogarnę, nigdy nie zdejmowałem widelca. No chyba że to bułka z masłem?
Napisano 30 maj 2009 - 20:35
Napisano 30 maj 2009 - 20:52
Ceny są sugerowane jakie pisałem.
Mozesz sobie to zamówić przez jakis sklep znajomy od Unibike. albo moge takze to zamówić, nie ma problemu, jeśli na stanie będzie.
Poza tym nie zawsze można wymienić samo łozysko w misce.
W ofrcie FSA jest takze nawet ta tulejka z tworzywa zasłaniajaca łozysko właściwe, koszt 15 zł.
Pisząc ta,m u góry - łozżsko w zamyśle była miska kompletna.
Napisano 08 lipiec 2009 - 22:50

Zwróćcie uwagę na górną część, tam wygląda na to że brakuje kulki - jest wolna przestrzeń.
Napisano 09 lipiec 2009 - 00:00
Nie brakuje kulki. To normalne, że przestrzeń w bieżni nie jest ściśle wypełniona kulkami.
Nie wiem - może żeby kulki się nie ścierały o siebie za bardzo, a może to taki 'luz roboczy' ...
W każdym bądź razie łożysko jest OK.
No troche tak, ale tu się wydaje duże troche. Nawet nie wei czy by dwóch tam nie wepchnął... ale może tak musi być. Tak czy siak jest zjechane bo ciężko chodzi, ale nie wiem co tu moze byc nie tak... :roll: Smar jest, brudne nie jest, no to nie wiem... może musi sie rozruszać
Napisano 09 lipiec 2009 - 06:51
Najlepiej wymień łożysko na podobne i problem z głowy.
Napisano 09 lipiec 2009 - 08:19
Napisano 09 lipiec 2009 - 08:32
Napisano 09 lipiec 2009 - 10:39
Tylko nie wsadzaj tam 'brakującej' kulki - tak jak jest tak ma być :-)
Hehe, no dobra :mrgreen:
Ale chyba wymienie jednak cąłą miskę, bo okazuje się że mam mocno gwint zjechany, jakoś nie chce zaskoczyć na stalaku. Jak bym sie pomeczył to by zaskoczyła i bym wkręcił,a le nie chce na nowej ramie alu tak się bawić bo jeszcze zjadę gwint mufy. Tak więc trzeba bedzie chyba całą miskę wyminić i nie ma co się bawić.
Wiecie może gdzie można takową tanio dostać. Spike miał ale już nie ma, tak że musze szukać...
Jak coś to daje link do cąłego suportu :
http://www.unibike.p...roducts_id=3237