Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z korbą

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 28 maj 2009 - 18:21

Otóż kupiłem używaną korbę na allegro ze zintegrowanym suportem - FSA omega.

No i okazuje się że jedno łożycko jest spieprzone - tak mi sie przynajmniej wydaje. Suport chodzi dość cięzko, jak zdjałem korbę to okazało się że prawe łozysko chodzi idealnie i leciutko, za to lewe (na przeciw korby) chodzi ciężko. Czy można z tym coś zrobić czy trzeba wymienić łożysko? Ile taka wymiana by kosztowała? Czy może to być kwestia skrzywionego gwintu w ramie który uciska suport i w tym miejscu cieżej chodzi? (w co raczej watpie, ale gwint był naprawiany ponieważ był wygiety, więc może to być przyczyną? Chce po prostu wykluczyć wszelkie możliwości)

ps. łozyska maszynowe

#2 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 maj 2009 - 06:26

1. Co oznaczaa wygiety gwint w ramie ?
2. Jeśli jest róznica w paluchach przy kręceniu łozyskami na sucho bez montażu to moze zmień łożysko.
Łożysko można zmienić jeśli jest ono standardowe i można dokupić

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 30 maj 2009 - 01:18

A gdzie mozna takowe dokupić i jaka to cena (korba nowa kosztuje cos ponad 400zł, więc ile by wyszło jedno łożysko?)

1. Co oznaczaa wygiety gwint w ramie ?

No po prostu wygięty. Jak wkręcasz suport w rame to masz gwint w ramie (angielski w mojim przypadku) i ta część właśnie była uszkodzona (dostało sie jej kluczem ;)

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 maj 2009 - 15:24

Jeśli masz uszkodzony gwint, ale widać go , to popytaj w serwisach aby Ci przegwintowali - poprawili gwint w mufie i tyle.

230-4015 Łożysko suportu mechanizmu korbowego FSA K-Force MegaExo ATB, Team Issue MegaExo ATB, K-Force MegaExo Road, SL-K MegaExo, V-Drive MegaExo, Afterburner MegaExo, Gossamer MegaExo 45,00 zł

230-4072 Łożysko suportu mechanizmu korbowego FSA K-Force Light MegaExo Road, K-Force Light MegaExo ATB / ceramiczne - 179,00 zł

To jest w ofercie.

#5 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 30 maj 2009 - 18:05

Łożysko za 180 zł ;) ciekawa ta oferta i pewnie korba warta 1000 zł ;)

#6 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 30 maj 2009 - 18:25

SPIKE, no juz mi przegwintowali własnie, i zastanawiam sie czy zrobili to dobrze... jak będę miał chwile i znajde odpowiedni klucz to sprawdze czy po wyjęciu suportu jest top samo.

Co do łozyska to mam mega exo, ale dokładnieo które to nie wiem. Znalazłem jednak cały suport do fsa omega za 130zł, więc wydaje mi się że jedno łozysko nie powinno być droższe jak połowa ceny suportu ;) tak więc to jest to za 45zł prawdopodobnie

Jeszcze spytam gdzie można dostać te łożysko? Pewno w linku z podpisu? Można linka do tego łożyska?

#7 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 30 maj 2009 - 18:33

Bartosz, Może zamiast kupować łożyska za 45zł lub 130 cały support, to wybić to zepsute łożysko, skoczyć do sklepu z łożyskami i kupić takie samo tylko 10razy taniej. Tak czy siak musisz je wyjąć lub wywalić support (kupując nowy) więc nie zaszkodzi sprawdzić.
PS. Np. w suportach HT2 shimano taki zabieg jest normalką. (Na misce HT2 widniej napis DON"T Dissabled :lol: ) Z tego co widzę support jest raczej wierną kopią shimano Suport Fsa omega Wymina łożyka instrukcja pl

#8 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 30 maj 2009 - 18:43

kubano, tak to ten suport co dałeś linka. Tutaj za 100zł. łozysko się wyjmuje bez problemu bo jest odkręcane (tzn. cały bok suportu w którym jest łozysko w środku. Nie rozumiem co masz na myśli mówiąc że moge kupić takie samo 10 razy taniej?

#9 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 30 maj 2009 - 18:53

Bartosz, Jeśli nie przeczytałeś tego artykułu o wybijaniu łożysk to kicha. Chodzi o to że miski wkręcane zostawiasz a dajesz nowe łożysko do starej miski :!: Takie łożysko jeśli znajdziesz w sklepie z łożyskami kosztuje ok. 7zł (z tym 10razy nieco przesadziłem ale 45zł a 7zł 8-) )

#10 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 30 maj 2009 - 19:04

kubano, heh, no nie czytałem. nie wiem czy bym to ogarnął sam, średni ze mnie mechanik ;) ale mówisz o maszynowych?

W takim razie może w serwisie by mi to zrobili, bo chyba i tak oddam aby mi stery wbili bo nie wiem czy sam to ogarnę, nigdy nie zdejmowałem widelca. No chyba że to bułka z masłem?

#11 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 30 maj 2009 - 20:35

Bartosz, Tak maszynowych ale powinno się mówić łożyska toczne. Na stronach np. z piastami piszą tak chyba w celach marketingowych żeby zachęcić do kupna i wychwalają te niby super łożyska a tak naprawdę to są normalne łożyska tyle że wymienne. Nazwane maszynowe pewnie dlatego że maszyny wymagają częstej wymiany łożysk więc zrobili takie nabijane i można je wymienić. Namieszałem :lol: Łożysko pasujące do Shimano HT2 ma symbol uniwersalny 61805 . Jak byś się uparł na ceramiki to masz takie :mrgreen: http://lozyskacerami...products_id=124

#12 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 30 maj 2009 - 20:52

Tam przy cenie za łozysko ceramiczne wkradł siebłąd, powinno być 79 zł.
Ceny są sugerowane jakie pisałem.
Mozesz sobie to zamówić przez jakis sklep znajomy od Unibike. albo moge takze to zamówić, nie ma problemu, jeśli na stanie będzie.
Poza tym nie zawsze można wymienić samo łozysko w misce.
W ofrcie FSA jest takze nawet ta tulejka z tworzywa zasłaniajaca łozysko właściwe, koszt 15 zł.

Pisząc ta,m u góry - łozżsko w zamyśle była miska kompletna.

#13 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 08 lipiec 2009 - 22:50

Dobra Panowie, odświeżę trochę temat. Rozkręciłem łożysko, (instrukcji nie czytałem, zrobiłem po swojemu, ale chyba ok) wyjąłem uszczelkę żeby sprawdzić czemu ciężko chodzi. No i tak to wygląda w środku. Wydaje mi się że po prostu brakuje jednej kulki, co wy na to? Można takową dołożyć? Czy to może być przyczyna że łożysko ciężko chodzi?

Dołączona grafika

Zwróćcie uwagę na górną część, tam wygląda na to że brakuje kulki - jest wolna przestrzeń.

#14 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 08 lipiec 2009 - 23:54

Nie brakuje kulki. To normalne, że przestrzeń w bieżni nie jest ściśle wypełniona kulkami.
Nie wiem - może żeby kulki się nie ścierały o siebie za bardzo, a może to taki 'luz roboczy' ...
W każdym bądź razie łożysko jest OK.

#15 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 09 lipiec 2009 - 00:00

Nie brakuje kulki. To normalne, że przestrzeń w bieżni nie jest ściśle wypełniona kulkami.
Nie wiem - może żeby kulki się nie ścierały o siebie za bardzo, a może to taki 'luz roboczy' ...
W każdym bądź razie łożysko jest OK.

No troche tak, ale tu się wydaje duże troche. Nawet nie wei czy by dwóch tam nie wepchnął... ale może tak musi być. Tak czy siak jest zjechane bo ciężko chodzi, ale nie wiem co tu moze byc nie tak... :roll: Smar jest, brudne nie jest, no to nie wiem... może musi sie rozruszać ;)

#16 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 09 lipiec 2009 - 06:51

Może kulki zrobiły się kwadratowe ;-)
Najlepiej wymień łożysko na podobne i problem z głowy.

#17 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 09 lipiec 2009 - 07:21

albo po prostu je nasmaruj :mrgreen:

#18 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 09 lipiec 2009 - 08:19

Jak kulki i bieżnie są zajechane lub nawet w niewielkim stopniu uszkodzone to żaden smar nie pomoże.

#19 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 09 lipiec 2009 - 08:32

Bartosz, wyjmij kulki, wyczyść miskę ze smaru, kuleczki również, obadaj je czy nie są zużyte jak wspomina Malik. Jeśli są zużyte, to wymień je na nowe. Jeśli nie to nałóż nowy smar i heja. Tylko nie wsadzaj tam 'brakującej' kulki - tak jak jest tak ma być :-)

#20 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 09 lipiec 2009 - 10:39

Tylko nie wsadzaj tam 'brakującej' kulki - tak jak jest tak ma być :-)

Hehe, no dobra :mrgreen:

Ale chyba wymienie jednak cąłą miskę, bo okazuje się że mam mocno gwint zjechany, jakoś nie chce zaskoczyć na stalaku. Jak bym sie pomeczył to by zaskoczyła i bym wkręcił,a le nie chce na nowej ramie alu tak się bawić bo jeszcze zjadę gwint mufy. Tak więc trzeba bedzie chyba całą miskę wyminić i nie ma co się bawić.

Wiecie może gdzie można takową tanio dostać. Spike miał ale już nie ma, tak że musze szukać...

Jak coś to daje link do cąłego suportu :

http://www.unibike.p...roducts_id=3237

Dodaj odpowiedź