Witam, jestem młody na forum i nie mogę znaleźć podobnego tematu. Proszę bardziej doświadczonych o pomoc gdzie jeździć szosą po trójmieście bo jazda po ścieżkach rowerowych mi się nie widzi.
Dzięki za pomoc.
Napisano 02 marzec 2014 - 23:38
Za bardzo kryteriów nie podałeś. No i trochę było pisane na forum - http://szosa.org/top...-szosie/page-10
A w jakim mieście i dzielnicy Trójmiasta mieszkasz? W jakim promieniu od domu mają być te okolice?
Bardzo sobie cenię Żuławy (choć tylko raz tam byłem i mam nadzieję, że latem to się zmieni), na treningi w porządku, ale mogą się znudzić jak się tam za dużo jeździ - to jak mieszkasz w Gdańsku albo chce Ci się dygać do tych okolic <20-30 km od domu.
Kierunek Żukowo i na Kartuzy lub Kościerzynę albo do Szemuda i Łebna i dalej - też fajnie się tam jeździ, w dwu ostatnich przypadkach trzeba uważać na drogi, lecz przez te 4 lata co tam mnie nie było to mogli je znacznie poprawić.
No i gdzie jeszcze? Fajnie na Puck, Władysławowo się śmiga, ale przez Mrzezino, droga szczególnie po tych mrozach nie powala (w niektórych miejscach wręcz kratery) ,ale okolice ładne. Jak załatają dziury to super się jeździ.
Miejsc jeszcze trochę by było. Zależy też gdzie mieszkasz, bo wlec się np. od Gdyni na te Żuławy czy z Gdańska w kierunku Pucka to zależy jak kto lubi, spaliny przeszkadzają, acz kilometrażowo jest okej.
Sopot Reja - podobno podjazdy fajnie się trenuje, sam albo nie miałem okazji tam jechać lub za mało czasu albo po prostu zapominałem o tym miejscu.
Napisano 02 marzec 2014 - 23:44
Mieszkam w Gdańsku na Zaspie.
Jedynym kryterium jest ładny asfalt żeby nie było tych "kraterów".
Myślałem o takiej trasie jeździłeś może tamtędy.
http://www.endomondo...et:interface=:5::::
Napisano 02 marzec 2014 - 23:58
Powinno być OK z asfaltem. Jedyne co może denerwować to spory ruch pod Chwaszczyno, jeśli Tobie to przeszkadza. No i niestety za Chwaszczynem, przez Karczemki, Dobrzewino aż do Koleczkowa są czasami zakazy ruchu rowerów po szosie wraz z przyległymi drogami rowerowymi.
Napisano 03 marzec 2014 - 16:39
Jak chcesz, to zerknij na moje trasy na stravie: http://app.strava.com/athletes/1112925
W zeszłym sezonie śmigałem fantastyczne trasy z super kumplami. Ze swojej strony polecam jeszcze okolice Rezerwatu przyrody Kurze Grzędy, czyli Mirachowo, Miechucino, malownicza trasa przez Zawory na Egiertowo. Podjazdów jest sporo. Na 100km możesz natrzaskać coś około 1300m przewyższenia.
Warto zaznajomić się z mapką segmentów na stravie. Ułatwia to wyszukiwanie smakowitych kąsków ![]()
Napisano 03 marzec 2014 - 17:17
Z Chwaszczyna poleć sobie na Kielno, Szemud, kierunek Wejherowo, przed Wejherowem odbijasz w prawo na Nowy Dwór Wejherowski (przyjemny i wymagający podjazd jak na nasze pagórki - chyba najciekawszy podjazd w okolicy) , Bieszkowice, Koleczkowo, Chwaszczyno - fajna traska, dobre drogi, sporo hopków. Najgorszy asfalt masz między Osową o Chwaszczynem (zgroza) , reszta dobra lub bardzo dobra. Możesz też wydłużyć rundę, jadąc z Chwaszczyna na Przodkowo, a potem Szemud - generalnie jest kilka opcji tej rundy (dłuższe, krótsze).
Drogę Chwaszczyno - Żukowo bym sobie odpuścił, szkoda nerwów na tych baranów w samochodach (niektórych oczywiście), każdy tam gna i ruch jak jasna cholera.
Jak chcesz te rundy pojeździć w grupce, to niedzielę w Osowie pod Castoramą masz zbiórki. Dawno nie byłem, ale chyba nadal są o 11. Pogoda dobra więc ludzi trochę może przyjeżdża.
Napisano 03 marzec 2014 - 21:24
Rundka ma około 90km. Oczywiście zależy od pogody czy nastawienia ludności
Przed wyjazdem uzgadniamy trasę i staramy się wybrać tą najatrakcyjniejszą. W sezonie trasy liczą około 130-150km. W tym okresie frekwencja podobno dopisuje. Na wszystkich, których byłem ustawkach, to peletonik liczy minimum 10-13 osób.
Trasy jak i cała ustawka zainspirowana jest przez Nexus Team. Mają oni swój klub na strawie. Ich członkowie udostępniają trasy, którymi się kręcą. Możesz sprawdzić jak i co śmigają.
Zerknij: http://app.strava.com/clubs/39500