Skocz do zawartości

Pierwsza Szosa 2000-2500 Felt F95 Czy Coś Innego?

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Terry_*

Gosc_Terry_*
  • Gość

Napisano 05 marzec 2014 - 15:48

Czołem!

Ostatnio sporo podobnych tematów, które oczywiście przejrzałem, żeby się zorientować troszkę na rynku i wytypować kilka modeli, mam jednak nadzieję, że znajdą się wśród Was chętni do pomocy w mojej sprawie.

Na szosówkę choruję co najmniej od 2 lat, próbowałem kombinować z dotychczasowym MTB poprzez założenie slicków 1,25 ale już wiem że to tylko namiastka i chcę pójśc dalej.

Rower będzie mi służył... do przyjemności. Trzepanie kilometrów po asfalcie w dobrym tempie to jest to co mnie kręci najbardziej. Do miasta mam miejskiego Gazelle, a na offroad czy kilkudniowy trekkng składanego na Kross Level A4 MTB (plus bagażnik, 2 komplety gum, błotniki itp).

Będę jeździł głównie po woj. mazowieckim, czyli niziny raczej, plus raz na jakiś, mam nadzieję wyjazd w rejon bardziej pagórkowaty.

Moje wymiary

wzrost 190

noga wew. 89

waga 88

nieco dłuższe niż "standard" ręce

Wytypowałem kilka szos w ramach budżetu (dopuszczam dołożenie kilku stówek, ale biorąc pod uwagę konieczność dokupu różnych gratów wolałbym nie przekraczać 2,5 kPLN). Oto one:

• Felt F95/Z95
  • Triban 500
  • cała reszta Merida 900/901, Giant, Kelly arc 1.0 - czyli rowerki dość łatwo dostępne na polskim rynku w cenie ok 2500-3000 (uwzględniając rabaty)

Używek nie biorę pod uwagę, bo się nie znam na szosach, a za przyzwoitą model i tak trzeba ze dwa klocki wydać.

Jestem niemal przekonany do Felta w opcji zakupu za granicą - http://www.wiggle.co...edition-2013-1/

Przy bezpłatnej wysyłce wyjdzie mnie to ok 2300 PLN i przechodzimy teraz płynnie do argumentacji.

1. Cena/osprzęt. W tej cenie karbonowy widelec i osprzęt Sora chyba nie do zdobycia? Z wyjątkiem Tribana, ale z tego co widzę obecnie rozmiarówka kończy się na 57 (będzie za mały), a ja chcę JUŻ! Merida, Giant itp można kupić za 2500-2700 ale to absolutne minimum no i mój rozmiar jest już dość wykupiony.

2. Rozmiar. Tak jak pisałem - Tribana nie mają, pozostałe marki występują pojedynczo. Znalazłem np. Gianta Defy 5 za 2300 - http://www.sklep.eur...-5-XL-2013/1019

ale tu jest widelec alu, 3 blaty (niepotrzebne) i niższa grupa Shimano

Gianta Defy 4 za 2340 - http://www.isport.pl...013r-p-885.html

ale są 3 blaty, niższa grupa Shimano i biały kolor :)

Gianta Defy 3 za 2800 - http://www.sklep.eur...-3-XL-2013/1215

ale to 400 PLN więcej, 3 blaty, niepraktyczny czarny kolor

3. Marka. Felt to nadal nazwa z punktu widzenia przeciętnej osoby dość egzotyczna. Nie będzie rzucał się w oczy jak Merida, Giant czy Kellys, więc mniejsza pokusa dla złodziejów.

4. Kolor. Bardzo mi się podoba np. czerwony Kellys arc 1.0 ale antracyt Felta jest całkiem spoko - ani na plus ani na minus. No i też nie rzuca się w oczy (patrz pkt 3.)

A teraz wątpliwości. I tutaj szczególnie liczę na porady...

A. Zakup za granicą. Czytałem, żę dobór rozmiaru przy szosach jest bardzo ważny. A ja na szosie w zasadzie nigdy nie siedziałem. Poza tym - to dość drogi zakup dla mnie i zawsze jest obawa. Z drugiej strony pozostałe rowerki, jeśli miałbym nie przepłacić, brałbym też przez internet, bo inaczej musiałbym pół Warszawy i okolic zjeździć w poszukiwaniu konkretnych modeli, w odpowiednim rozmiarze i cenie więc wychodzi na to samo.

Co do Felta - przy moich wymiarach wydaje się, że rozmiar 61 powinien być optymalny i ryzyko pomyłki jest niewielkie?

B. Inne wady Felta, które przeoczyłem. Może jest coś na co powinienem zwrócić uwagę, a to pominąłem?

C. Inne opcje, które przeoczyłem. Może jest coś na rynku godnego uwagi, co byłoby dla Felta konkurencją przy powyższych założeniach?

Sorry za przydługi wywód, dziękuję tym którzy dotrwali do końca i liczę na porady :)

PS. Aha, jeszcze pytanie na koniec - czym się różni droższy model Z95 od F95?

#2 a_mich5

a_mich5
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 05 marzec 2014 - 16:15

Co do Tribana w rozmiarze 60 - może spróbuj zadzwonić do pobliskiego Decatlonu i zapytaj, czy jest możliwość sprowadzenia do sklepu. Sam tak zrobiłem, co prawda z rozmiarem 57 ale i tak podobno rower przyszedł z magazynu z zagranicy. Generalnie czas oczekiwania ok 10 dni (w moim przypadku) - więc nie jest źle.

#3 pine

pine
  • Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 05 marzec 2014 - 17:39

stałem przed podobnym wyborem, kupiłem Tribana 5a.

nie żałuje, za te pieniądze to jedynie Felt F95 jest jakąś alternatywą ale droższą i w dodatku nie byłem pewny co do rozmiaru.

rowery innych firm (znanych firm) są zupełnie nie opłacalne, za kilkaset złotych więcej w porównaniu do Tribana dostajemy jedynie ładniejszą ramę bo osprzęt o klasę niższy.

Co do różnic między F95 i Z95 - różnią się geometrią ramy, w drugim modelu sylwetka na rowerze będzie mniej sportowa, niby wygodniejsza i lepsza do dłuższej jazdy ale jak jest w rzeczywistości to ci nie powiem. 

Z95 odrzuciłem i wybierałem miedzy tribanem a F95, wybór padł na rower z decathlonu, rozmiar 57 przy 184cm wzrostu.

• bratdalton lubi to

#4 Gosc_Terry_*

Gosc_Terry_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2014 - 08:35

Pine, między innymi Twój temat podsunął mi tego Felta, bo wcześniej kompletnie nie kojarzyłem marki.

Decathlon mam niedaleko pracy, podejdę dzisiaj i podpytam o tego Tribana.

#5 Gosc_Terry_*

Gosc_Terry_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2014 - 14:31

Ok, byłem w Decathlonie.

W przyszłym tygodniu zaczynają sezon rowerowy i zamierzają zamówić modele 300 i 500. Może będą pod koniec tygodnia. Wtedy pójdę, przymierzę. Zacząłem rozważać też Tribana 300, nawet bardziej niż 500 - 1500 a 2300 to spora różnica, a ludzie chwalą jako pierwszą budżetową szosę...

Dzisiaj podjadę też do sklepu w którym są Felty. Ceny tam mają sporo wyższe, ale będę miał okazję przymierzyć, pogadać i kto wie - jakby udało się ponegocjować to zawsze lepiej zamówić na miejscu. Raz, że w razie problemów mniej zachodu, a dwa - polska firma by zarobiła.

*** UPDATE ***

No i zamówiłem Felta :) W sklepie mieli tylko model F85, ale geometria ta sama. Rozmiar 61 wydaje się ok. Piękna maszyna ale cena już 4.500 PLN, więc nawet przy rabacie nie moja liga.

Co do Tribana 500 uznałem, że różnica 300 zł na rzecz jednak markowego Felta na ciut lepszym osprzęcie jest dla mnie pomijalna. Zostaje kwestia tej gwarki, no ale zaryzykuję.

A co do Tribana 300 (3a) sporo osób bierze go na zasadzie "na początek ten, a i tak za 2-3 lata kupię coś lepszego". Ja nie zamierzam na nim trenować czy się ścigać i myślę że posłuży mi tak długo jak się da. Oczywiście koła czy inne słabsze elementy w miarę eksploatacji będę chciał wymienić.

Dzięki za pomoc, przenoszę się do działu osprzęt :)

Aha, i jeszcze ciekawostka (ja nie miałem pojęcia). Przy zamówieniu była opcja po której stronie ma być przedni hamulec i domyslnie wpisany: prawy. Sprawdziłem w MTB - przedni mam z lewej. Tak wpisałem. Teraz czytam, że w UK czy GER często jest na odwrót. Więc jak ktoś chce mieć tak samo jak w innych rowerach to niech pamięta :)

#6 kamilzh

kamilzh
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 26 czerwiec 2014 - 07:02

Stoję przed podobnym dylematem... Również przymieżam się do kupienia pierwszej budżetowej szosy... Mógłbyś podzielić się wrażeniami z użytkowania tego Felta? Intensywnie myślę jednak nad tym tribanem 500 gdyż jest teraz do kupienia w moim mieście za 1999zł i jest w moim rozmiarze. Z kolei w moim mieście jest też Typ, który ma sklep z Feltami. Górną granicą mojego budżetu są 3k lecz czy warto zawracać sobię głowę znanymi markami na osprzęcie Clarisa jak można mieć szosówkę na Sorze i z karbonowym widelcem za 2 tysie i mieć więcej siana na buty, pedały itp. ?

#7 marcin.

marcin.
  • Użytkownik
  • 327 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 26 czerwiec 2014 - 07:10

ja masz 3 koła to warto kupić już sprzęt na pełnej tiagrze, na pewno będziesz z takiego wyboru zadowolony w przyszłości.

#8 kamilzh

kamilzh
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 26 czerwiec 2014 - 07:18

Nie wątpię w to co mówisz lecz przerwertowałem całe internety i do 3 kółek nie idzie znaleźć nowej szosówki na tiagrze... Sora to max ale to i tak w modalch z poprzedniego roku. Wszak wszędzie wszystko na Clarisach. Niby to nowa gama osprzętu i nie wyczytałem nigdzie negatywnych ocen ale to jednak ciągle najniższa klasa Shimano.. Jeżeli się mylę to podaj jakiś trop na taki rower na tiagrze ;)

#9 rodszyld69

rodszyld69
  • Użytkownik
  • 41 postów
  • SkądDolnośląskie Wrocław

Napisano 26 czerwiec 2014 - 09:21

tu masz szosę do 3k na tiagrze http://www.merlincyc...2013-60087.html

• bratdalton lubi to

#10 kamilzh

kamilzh
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 26 czerwiec 2014 - 09:33

Dzięki. Nawet fajnie to wygląda... Tylko nie wiem czemu mam jakieś obawy przed kupnem roweru mało znanej u nas marki (ja się z nią spotykam po raz pierwszy) z zagranicy. Gdyby była do kupienia na miejscu to już pewnie dymałbym do sklepu. Co w razie ew. reklamacji itp. ? Wysyłam z powrotem do UK czy gdzieś tam? Może ktoś rozwieje moje obawy bo rowerek całkiem spoko?

#11 Gosc_Terry_*

Gosc_Terry_*
  • Gość

Napisano 27 czerwiec 2014 - 15:58

Jestem bardzo zadowolony z tego Felta. Wszystko ładnie chodzi, rower elegancki, wydaje mi się że mądrze złożony. Był mały problem z mocowaniem tylnego koła (trzeba było montować na ścisk), ale majster w warsztacie lekko podszlifował pilnikiem i teraz jest git. Jako rower na początek polecam.

Nad Tribanem 500 też się zastanawiałem i myślę, że obie opcje są ok. Nie żaluję jednak, że kupiłem Felta, bo te Tribany to niemal rowery widmo, więc nie wiem ile bym czekał. Poza tym w Felcie mam korbę typową szosową - rzecz gustu, ale dla mnie plus. No i marka ciekawa, w PL chyba mało spotykana.

Dodaj odpowiedź