Jump to content

Photo

Trasy W Okolicach Helsinek

Finlandia trasy Helsinki

3 replies to this topic

#1 rafalf

rafalf
  • Użytkownik
  • 60 posts

Posted 08 March 2014 - 13:12

Czesc,

Zycie zawodowe rzucilo mnie wlasnie do FInlandii, w okolice Helsinek (Espoo). Zamierzam spedzic tutaj cala wiosne, lato i kawalek jesieni, w zwiazku z czym planuje przywiezc swoj rower i pojezdzic po okolicy.

Czy ktos z Was moze zna ciekawe trasy, ktore moglby mi polecic?

Interesuja mnie glownie okolice Espoo (zachod, polnoc), ale jestem tez otwary na inne sugestie.

Moze jest takze cos, co powinienm wiedziec w kwestii prawnej - tzn, np po jakich drogach moge sie poruszac, czy sa jakies ograniczenia dla rowerzystow, etc.

Wszelkie info bedzie mile widziane :)

Pozdrawiam,

Rafal

#2 Leopejo

Leopejo
  • Użytkownik
  • 126 posts
  • SkądFlorencja

Posted 08 March 2014 - 19:11

Z Espoo najłatwiej jest jechać w kierunku zachodnim lub północnym i tras nie brakuje. "Obowiążkowy" jest krótki odcinek do Solvalla, gdzie nie brakuje (krótkich) podjazdów. Ja sam, mieszkajać w centrum Helsinek, wolałem jechać w kierunku wschodnim (Sipoo, Porvoo, Kerava). Z Espoo lepiej niż przez centrum można tam jechać wzdłuż obwodnicy Kehä I lub Kehä III.

Ogólne mówiąc, jedyne ograniczenie to obowiążek korzystania z ścieżek rowerowych jeśli są, choć policja może przymknąć oko w razie szybkich kolarzy, zwłaszcza szosowych. Oczywiście nie wolno pedałować na autostradach lub podobnych drogach.

Najbardziej znana drużyna w Espoo to IK-32 (ik-32.org jeśli pamiętam dobrze). Oni mają wspólne treningi otwarte dla wszystkich. Polecam serdecznie, jeśli mówisz po angielsku, pisać na forum fillarifoorumi.fi. Jest to wspaniałe forum, po fińsku, ale można też pisać po angielsku, i Finowie chętnie pomagają obcokrajowców.

• rafalf likes this

#3 rafalf

rafalf
  • Użytkownik
  • 60 posts

Posted 10 March 2014 - 19:31

Dzieki wielkie za informacje, napewno sie przydadza :)

Trasy do Porvoo czy Solvalla, przynajmniej na mapie wygladaja niezle. Trzeba bedzie wyprobowac wiosna.

Przy okazji, znasz moze jakies godne polecenia sklepy/serwisy w Espoo/Helsinkach? Poki co jestem tutaj od kilku dni i jedyny, ktory do tej pory namierzylem jest w Tapiola (Espoo).

Pozdrawiam,

Rafal

#4 Leopejo

Leopejo
  • Użytkownik
  • 126 posts
  • SkądFlorencja

Posted 11 March 2014 - 09:37

Przy okazji, znasz moze jakies godne polecenia sklepy/serwisy w Espoo/Helsinkach? Poki co jestem tutaj od kilku dni i jedyny, ktory do tej pory namierzylem jest w Tapiola (Espoo).

Niestety nie jestem już na bieżąco z sklepami. Żależy też od tym, jaki to rower, taki zwykły miejski lub trekkingowy, czy np. szosa z najwyżsej półki. Jeśli chodzi o tę drugą, to np. Velosport na Mäkelänkatu i przy okazji CycleCenter na tej samej ulicy.

Polecam ponownie albo pisać na forum fillarifoorumi.fi albo skontaktować się z drużyną, np. ik-32.org w Espoo lub największa chyba w Helsinkach, hepo.fi .

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: Finlandia, trasy, Helsinki