Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dziwne Dźwięki Z Achillesa

27 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arkt0s

Arkt0s
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 15 marzec 2014 - 17:07

Witam, ostatnio jeżdziłem na rowerze i zaczął mnie boleć achilles, za kazdym razem jak schodze z roweru, po 1 dniu jak ruszam stopą góra dół to słychać taki dziwny dzwięk przy achillesie, tuż koło pięty, co to może być, dodam że ścięgno jest lekko pogrubione, grubrze niż drugie.

#2 p.o.s.t

p.o.s.t
  • Użytkownik
  • 1474 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 marzec 2014 - 17:28

Krótki mięsień to słaby mięsień. Rozciągaj się. Natomiast czy to tylko przeciążenie czy już stan zapalny powie Ci tylko lekarz.

• Arkt0s lubi to

#3 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 15 marzec 2014 - 18:36

Jeśli słyszysz coś jak skrzypienie, to zapalenie ścięgna. pozdr

• Arkt0s lubi to

#4 ijmy

ijmy
  • Użytkownik
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 marzec 2014 - 18:38

Z achillesem nie ma żartów, sam wiem najlepiej :(, aby sprawdzić, czy na pewno nie masz naderwania lub rozwarstwienia wystarczy, że staniesz na palcach, jesli stoisz pewnie i nie czujesz bólu nie musisz się bardzo martwić, inaczej marsz do lekarza (przy naderwaniu lub rzowarstwieniu najczęściej nie ma szans stanąć na palcach, ból jet delikatne i rzeczywiście jest opuchlizna, nawet mały krwiak ). Na pewno musisz dbać o rociągnięcie i rozgrzewkę, mam nadzieję, że to drobiazg. Lekarz może się i tak przydać, i jeszcze może się trafić zapalenie achillesa, wtedy leczenie famakologiczn powinno wystarczyć i poprowadzi Cię lekarz pierwszego kontaktu.

• Arkt0s lubi to

#5 Arkt0s

Arkt0s
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 15 marzec 2014 - 20:00

Skrzypienie takie właśnie, jak stoje maxymalnie na palcach to nie boli, dopiero przy schodzeniu  do dołu pięty to boli,jeżeli jutro jeszcze bd  skrzypiało i bolało to ide do lekarza, póki co narazie bd smarował altacetem.

#6 ijmy

ijmy
  • Użytkownik
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 marzec 2014 - 21:39

Czyli to raczej zapalenie achillesa albo mała kontuzja, ale rzeczywiście idź do lekarza z achillem nie ma co zaczynać złosliwa cholera :) 

Zimne okłady tez możesz robić na krótko i trzy razy dziennie.

• Arkt0s lubi to

#7 Arkt0s

Arkt0s
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 15 marzec 2014 - 23:29

Ok dzięki za informacje, jeżeli nie poprawi się przez jutro to idę do lekarza :)

A rozciągać go teraz czy nie ?

#8 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 15 marzec 2014 - 23:53

Daj mu trochę spokoju. Idź do lekarza i poproś o receptę na maść np. Butapirazol. Mnie bardzo szybko pomógł. I nie lekceważ achillesa. Pozdr
  • Arkt0s lubi to

#9 ijmy

ijmy
  • Użytkownik
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 marzec 2014 - 23:59

Nie kombinuj już nic przed wizytą u lekarza. Zerwałem swego achillesa dwa razy, spokojnie, ja nie stawałem na palcach, nie było szans. Zadbaj o niego i bedzie dobrze. Cierpliwości, moja żona miała zapalenie achillesa, lekarz doradził i śladu po kłopocie nie ma  :)

• Arkt0s lubi to

#10 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 16 marzec 2014 - 01:19

Zamiast lekarzy, maści i innych takich sugeruję wizytę u dobrego fizjoterapeuty. Najlepiej specjalisty od terapii manualnej, obada Cię bezinwazyjnie. Korzystałem kilkukrotnie, za każdym razem z pozytywnym skutkiem. Z porad lekarskich dwa razy, bez pozytywnego skutku :)

• Arkt0s lubi to

#11 Arkt0s

Arkt0s
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 16 marzec 2014 - 11:45

Dziś już jest lepiej, skrzypienie ustało, jeszcze trochę pobolewa, noszę opaskę usztywniającą :)

Jeżeli następnym razem mi się to wydarzy to od razu do lekarza.

#12 ijmy

ijmy
  • Użytkownik
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 marzec 2014 - 21:27

Opaska to dobry pomysł. pamiętaj o rozgrzewce (ruchy kuliste stopy oraz dół góra - jakbyś wciskał pedał gazu i wysciskał_i idź do lekarza, niech lepiej na to spojrzy.

• Arkt0s lubi to

#13 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 18 marzec 2014 - 10:07

Przyda sie nie tylko biegaczom, szczególnie od 2:14.

• Arkt0s lubi to

#14 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 18 marzec 2014 - 11:39

Lekarz - koniecznie lekarz, walcz o USG i dobrego ortopedę jeśli samo nie przejdzie w 5 dni.

Ja w tym momencie czekam na pełną fizykoterapię, a całą dobę noszę usztywniacz odciążający achillesa - w moim przypadku to też 'tylko' zapalenie, a jednak utrzymuje się już 3 tygodnie, a i woda się zebrała w okolicach zapalenia.

Ja już mam nauczkę na całe życie - dwa lata temu nie leczyłem u lekarzy tylko w podobny sposób jak wszyscy powyżej piszą włącznie z fizjoterapeutą i co?

- I zapracowałem na przewlekłe zapalenie ścięgna achillesa pewnie do końca swoich dni...

Trzy tygodnie temu nabawiłem się świeżego zapalenia achillesa drugiej nogi i już jestem po 3 lekarzach - jednej fizykoterapii i czekam na serię 15 zabiegów.

Do tego Traumon + mikro krioterapia oparta na okładach żelowych + moczenie w Soli Iwonickiej + przede wszystkim usztywniacz na stopę odciążający ścięgno.

Skrzypienie w ścięgnie utrzymywało mi się przez około 2.5 tygodnia i wynika to z wewnętrznej budowy samego ścięgna jak i zapalenia.

- Możesz delikatnie rozciągać ale nie powinieneś doprowadzać do maksymalnej fazy koncentrycznej przy jakimkolwiek obciążeniu - wtedy właśnie powstają uszkodzenia.

- W miarę możliwości trzeba chodzić na pięcie (lub usztywniacz pomagający w tym).

• Arkt0s lubi to

#15 ijmy

ijmy
  • Użytkownik
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 marzec 2014 - 20:18

Wyleczysz zapalenie i to tak przewlekłe, po mału spokojnie, byle nie szyli. Miałem dwa szycia tego samego achillesa (drugie zerwanie otwarte), gram w tenisa, jeżdże na rowerze... nie jest idealnie, ale po mal. Masz rację Kobrys, nie ma żartów, trzeba zadbac o nie i zbadać, życzę zdrowia, będzie dobrze :)

• Arkt0s lubi to

#16 szopenhower

szopenhower
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądKozy/Bielsko-Biała

Napisano 18 marzec 2014 - 20:31

Zaproponuję jeszcze wszystkim z takimi problemami (już po wyleczeniu) usiąść i pomyśleć skąd taka kontuzja się wzięła. Miałem niedawno podobną historię (na szczęście bardzo delikatną) Przyczyną zaczątków przeciążenia okazały się źle ustawione bloki. Głupio się wyleczyć, stracić kasę, czas itp, wrócić na rower, a kontuzja powróci... Pozdrawiam i życzę zdrowia ;)

• ijmy lubi to

#17 ijmy

ijmy
  • Użytkownik
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 marzec 2014 - 22:41

Rozgrzewka i jescze raz rozgrzewka, nigdy przeciążeń nie fundujcie sobie po dlugiej przerwie, jak najmniej głupot, przy bólach odpoczynek, delikatnie rozciaganie ... to, co często gubi nas "prawdziwych twardzieli" :) to po prostu bezmyslność.

Źle dobrany sprzęt, bloki, nawet ustawienia sztycy (za wysoko), zły dobór przełożeń...szaleńcza pogoń za ... rekordami, wynikami, 

Mimo wszystko obciążenia na rowerze nie dorównują tym w tenisie zemniym, koszykówca ... ale i tak trzeba po prostu mysleć i nawet odpuścić.

A czasami nawet dla spokoju na fotelu, przy telewizji...pokręćcie stopą kółeczka, góra dół... byle nie trzeszczało  :)

Basen i pływanki zawsze doskonałe..

A gdy naprawdę musicie uważać - polecam chodzic w takich lekarskich starodawnych drewniakach = bardzo odciążają achillesa.

#18 Arkt0s

Arkt0s
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 19 marzec 2014 - 22:33

Już ból ustał, ale nie jeździłem jeszcze rowerem, a ból to nie wiem skąd  spd nie mam zwykłe platformówki, jutro się przejadę i zdam relację, miałem ostatnio ból kolan w tylnej części więc obniżyłem siodło i już jest ok, ale przed obniżeniem nie bolały mnie 2 kolana jednocześnie tylko 1 dzień prawe  a drugi dzień lewe.

Tak tak ,jeździłem typowo na "czas" i pewnie od tego i zła kadencja, choć nie mam jeszcze licznika i nie mam jak mierzyć.

• ijmy lubi to

#19 Arkt0s

Arkt0s
  • Użytkownik
  • 178 postów

Napisano 21 marzec 2014 - 23:12

Niestety dziś przejechałem 115 km i ból powrócił, to jest chyba wina siodła tylko nie wiem czy za nisko czy za wysoko, spóbuje przesunąć do przodu.

Bo  boli jak rozciągam czyli teoretycznie siodło jest za nisko, a praktycznie to nie wiem. Może podeśle jutro zdjęcie do oceny czy za wysoko siodło czy za nisko.

#20 ijmy

ijmy
  • Użytkownik
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 marzec 2014 - 01:30

A u lekarza byłeś, moze jednak od tego byś zaczął.

Dodaj odpowiedź