Skocz do zawartości

U LOCK, zabezpieczenie rowerowe

33 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_wojciech_bmv_*

Gosc_wojciech_bmv_*
  • Gość

Napisano 04 czerwiec 2009 - 14:13

Witam!
Poszukuje jakieś w miarę solidne zapięcie rowerowe do 100 zł. Co polecacie ?
Co o tym myślicie ?

alledrogo

dziękuję za każdą radę ;)
pzdr

#2 tomasvc

tomasvc
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • Skądsochaczew/łódź

Napisano 04 czerwiec 2009 - 17:17

Kryptonite to dobry sprzet, firma znana (moze mniej w Polsce), tylko czy pomyslales o skutecznosci u-locka? ja bym jednak wybral lancuh (np taki: http://allegro.pl/it...10_apc_hit.html (tylko ta cena :-? )), bo moze sie okazac ze w zabezpieczeniu zostanie jedno kolo a reszta roweru wyparuje.

#3 Gosc_wojciech_bmv_*

Gosc_wojciech_bmv_*
  • Gość

Napisano 04 czerwiec 2009 - 17:25

to jest ta wersja dłuższa, więc 1 koło + rama złapie. a 2 zawsze można przykręcić śrubami ;)

#4 tomasvc

tomasvc
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • Skądsochaczew/łódź

Napisano 04 czerwiec 2009 - 19:00

Skoro tak, to ja bym bral. Mialem okazje pomacac u-locka i lancuch kryptonite w sklepie i zlego slowa o tych wyrobach nie moge powiedziec. Sam mam wlasnie lancuch kryptonite i (poza waga i cena) jest idelany, dobry do miasta, bo na wycieczki to szkoda zdrowia :-P

#5 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 04 czerwiec 2009 - 19:38

A nie lepiej kupić po prostu za te stuwę mega mocny łańcuch i kłudkę pancerną. Napewno będzie mocniejsze dlatego że wszystko co zrobią typowo pod np. rower jest droższe. Tak ja to widzę jeśli chodzi o łańcuchy bo u-lock'a nie zrobisz sam 8-)

#6 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 04 czerwiec 2009 - 19:46

Kryptonite to dobry sprzet, firma znana (moze mniej w Polsce), tylko czy pomyslales o skutecznosci u-locka? ja bym jednak wybral lancuh (np taki: http://allegro.pl/it...10_apc_hit.html (tylko ta cena :-? )), bo moze sie okazac ze w zabezpieczeniu zostanie jedno kolo a reszta roweru wyparuje.

Hehe, każdy lock jest dobry, tylko trzeba wiedzieć jak go używać :) A akurat ulock jest chyba najbezpieczniejszym lockiem, tyle że nie zawsze jest możliwość zastosować go. A taki łańcuch co podałeś to przecina się jednym ruchem nożyc ;) A u locka nie przetniesz w ten sposób. Tyle że trzeba zapinac tak aby objąć przednie koło ramę i np. znak drogowy ;)

Ja ze swojej strony polecam Abusa, chyba najlepsze locki robią, ewentualnie axa ciut tańsza.

A na tył polecam coś takiego :

http://allegro.pl/it...xa_uzywane.html

I rower nie do ruszenia. A co najważniejsze dużo to nie waży, mneij niż jeden łańcuch którym i tak nie obejmiesz obu kół

#7 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 04 czerwiec 2009 - 20:05

Polecił bym ci to, jak widać locker przeceniony o połowę więc warto. Rower nie do ruszenia, chyba że diaxem :

http://allegro.pl/it...per_okazja.html

#8 tomasvc

tomasvc
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • Skądsochaczew/łódź

Napisano 04 czerwiec 2009 - 20:35

hmm lancuch ktory ma ogniwa 8-10mm grubosci mozna przeciac nozycami? gdzie takie nozyce mozna dostac? :-P chyba ze takie co maja z 70cm dlugosci to pewnie sie da.

#9 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 04 czerwiec 2009 - 20:43

tomasvc, no właśnie takie ;) Powiedzmy 50cm. Zresztą nie trzeba nożyc, jak rower stoji w ustronnym miejscu to ci nawet brzeszczotem takie coś utnął

Nie chodzi tylko o grubość, ale głównie o jakość, jak kiepska stal nie hartowana to 10mm to żaden problem. 2 sekundy i łańcucha nie ma. Zobaczył byś jakich łańcuchów używa się w Holandii to byś wiedział o co chodzi ;-)

#10 tomasvc

tomasvc
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • Skądsochaczew/łódź

Napisano 04 czerwiec 2009 - 20:53

(...)2 sekundy i łańcucha nie ma(...)

to nie dobrze :-P

btw:

:!:

#11 tomasvc

tomasvc
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • Skądsochaczew/łódź

Napisano 04 czerwiec 2009 - 21:15

tutaj chyba ten model o ktory pytano na poczatku. No to juz nie wiem co jest dobrym zabezpieczniem :-P

moze lancuch tramwajowy + podreczna spawarka?

[czemu jest ograniczenie w edytowaniu posta do max 20 minut?]

#12 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 04 czerwiec 2009 - 21:53

Hehe, ale żeś wyszukał ;)

Ale gówniany lock ten kryptonite. W takim razie raczej go nie kupie. Widzisz Abusa nie ma szans aby tak otworzyć, ale jak lock jest kiepski to nawet nie trzeba ciąć ;)

Prawda jest taka że każdy lock da się przeciąć jak się ktoś uprze i jak jest profesjonalistą. Ale chodzi o to aby zabezpieczyć jak najbardziej. Jak masz zwykły rower to nikt sie nie będzie bawił z dwoma lockami z wyższej półki. Tego Abusa z linka co dałem to chyba tylko diaxem na baterie lub ciekłym azotem by dało rade, albo i nie ;)

A tak w ogóle to fajne linki instruktażowe dla złodziei hehe :lol:

Ps - edit : No przeszukałem youtuba i jakoś nikt się za ulocka abusa nie zabrał :mrgreen: Co najwyżej najtańsze kłódki otwierają, z tego wniosek że Abus to dobre zabezpieczenie, a juz na pewno najwyższy model jaki podałem (tyle że w sklepie 400zł ;)

#13 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 04 czerwiec 2009 - 22:03

BTW apropo mocnego łańcucha :mrgreen: :

Dołączona grafika

#14 tomasvc

tomasvc
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • Skądsochaczew/łódź

Napisano 04 czerwiec 2009 - 23:33

tutaj ciekawy link do tematu: http://groups.google...395f40791?pli=1 + filmik:
wyglada na to, ze abus bordo 6000 to sprzet godny zaufania - wygodniejszy niz u-lock a jednoczesnie pewny

#15 mlodyellow

mlodyellow
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 czerwiec 2009 - 23:42

Taki mały test :P

#16 Gosc_wojciech_bmv_*

Gosc_wojciech_bmv_*
  • Gość

Napisano 05 czerwiec 2009 - 09:20

Dzięki za wszystkie opinie.
Trzeba chyba wyjść z założenia ze to nie są zabezpieczenia a jedynie zapięcia rowerowe ;P A cena naszej blokady jedynie wydłuża czas, jaki złodziej potrzebuje aby rozprawić się z naszym rowerem ;)

A co powiecie o tym ? Jestem z Warszawy więc byłoby mi nawet na rękę

http://allegro.pl/it...a_rowerowa.html

#17 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 06 czerwiec 2009 - 11:35

wojciech_bmv, no myślę że spoko, opłaca się. Ale nie weim czy nie warto było by dołożyć te 80zł i kupić Abusa z najwyższej półki, tego z linka co dałem, przeceniony o połowę ;-)

Ale jak masz taki budżet i nie chcesz przekraczać to myślę że spoko. Axa to dobra firma, bardzo popularne locki w Holandii, ten jest szeroki więc nie będzie problemu z zapięciem do znaku czy czegoś w tym stylu, powinieneś być zadowolony ;) Cena na pewno opłacalna.

Mellodyellow no właśnie, i tu się potwierdza to o czym mówię. Podstawa to lock dobrej firmy, i nie grubość a jakość stali! Choc grubość też ma znaczenie. Dwa co z tego że masz grubą stal jak bez problemu można otworzyć zamek długopisem jak z Kryptonitem;) Zauważ też że złodziej na końcu oświadcza że topowych locków nie da rady otworzyć.

Co do Abusa Bordo to nie sądzę aby był to lepszy lock od Ulocka. Na pewno jest łatwiejszy do otworzenia (nie sugerował bym się jednym filmem w którym chłopakom nie udaje się przeciąć, zreszta widać że raczej amatorsko to robią). Co do wygody - hmm, też bym nie był taki przekonany. Musisz go rozkładać potem składać, a w ulocku tylko wyjmujesz końcówkę więc nie wiem gdzie tu łatwiejsze użytkowanie, chyba tylko to że mniej miejsca zajmuje. Gdyby był dłuższy to można mówić że łatwiej przypiąć, a tak nie sądze. W Holandii używa się go jedynie do zapiecia tylniego koła, i jest raczej mało popularny, więc wnioskuje że raczej nei jest to super patent ;-)

#18 korkus83

korkus83
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 06 czerwiec 2009 - 13:24

słyszałem, że teraz kradnie się wykorzystując ciekły azot (wrze poniżej -190 oC) a nie piłkę do metalu ;-) Polak potrafi !

#19 Gosc_wojciech_bmv_*

Gosc_wojciech_bmv_*
  • Gość

Napisano 06 czerwiec 2009 - 14:48

Co do tego azotu, to takie rzeczy to tylko w erze ;) Żeby im sie taka akcja opłacała to rower musiałby byc naprawdę z wyższej półki ;)

Chyba jednak skuszę się na tego AXA. Proporcja ceny do jakości jest wg mnie optymalna ;) Przypominam że mój budżet początkowo wynosił 100 PLN ;P

dzięki
pozr
wojciech_bmv

#20 korkus83

korkus83
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 06 czerwiec 2009 - 16:17

w ubiegłym roku litr ciekłego azotu kosztował około 3 złotych. oczywiście w sklepach go nie sprzedają. kwestia zdobycia.

Dodaj odpowiedź