Jakie klocki/okładziny polecacie do szosówki? Co kupić?
Gosc_Zawisza_*
Napisano 09 czerwiec 2009 - 09:56
Poszukuję okładzin do hamulców szosowych. Chciałbym aby klocki nie były zbyt twarde i nie zużywały szybko aluminiowej obręczy. Z 2 gie jstrony nie chce by zeszły w 2 meisiące.
Możecie polecić jakis produkt? Z jakeigo jesteście zadowoleni, a jakie gumki odradzacie.
Jesli macie je zważone to prosil bym o podanie też wagi.
Pozdrawiam
Napisano 09 czerwiec 2009 - 22:19
p.s.
A jak chcesz mieć klocki na dłużej to mniej hamuj, po prostu, może biegami ??
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, velotech@vp.pl
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 12 czerwiec 2009 - 13:21
Ja używam takich: http://www.allegro.p...ltegra_105.html
Po przejechaniu 2,4k km i regularnym "serwisowaniu" nadal pracują bardzo dobrze.
Pozdrawiam
Napisano 12 czerwiec 2009 - 20:57
Napisano 30 czerwiec 2009 - 21:10
1. pasujące do większości klocków:
http://www.allegro.p...mano_szosa.html
2. do klocków Campagnolo:
http://www.allegro.p...nolo_szosa.html
(można też kupić klocki bez wymiennych wkładek)
Napisano 02 lipiec 2009 - 07:35
Ja mam na przodzie czerwone - dla dużej siły hamowania i modulacji (łatwości dozowania siły hamowania). Z tyłu mam czarne - bo ich używam częściej, do delikatnego przyhamowywania, ale nie wykluczam, że i na tył włożę czerwone. Na zjeździe, krętą drogą, w deszczu wolę mieć wdładki, które mnie wyhamują przed zakrętem, a nie tylko zapiszczą. Ze zużyciem czerwonych, miękkich okładzin w suchych warunkach w szosówce nie powinno być problemu. My nie tytłamy obręczy w błocie i piachu, jak to się dzieje w MTB. W jakim tempie się zużywają nie wiem, bo mam je od kwietnia.
Napisano 02 lipiec 2009 - 12:12
Cytat
Używając ich w deszczu (czerwone Clarksy) zużywają się błyskawicznie, poza tymi warunkami szybko. W ubiegłym roku musiałem wymienić Clarksy po jednym wyścigu (sto kilkadziesiąt kilometrów) w deszczu. Skutecznością hamowania i trwałością nie mogą się równać z Dura Ace.W jakim tempie się zużywają nie wiem, bo mam je od kwietnia.
Napisano 02 lipiec 2009 - 21:03
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 03 lipiec 2009 - 20:45
- nowe wkładki Clark'sa mają grubość: 10mm (mierzone na zapasowych, nieużywanych)
- wkładki czarne używane na tyle: 9,9 mm ( po przebiegu ok. 800 km)
- wkładki czerwone używane na przodzie: 9,4 mm (przebieg j.w.)
Różnica w zużyciu jest wyraźna, ale nie jakaś dramatyczna. Sezon powinny wytrzymać spokojnie (w moim przypadku - bo inni mogą inaczej używać hamulców). Ale jak kolega marcik poleca Dura Ace, to następne właśnie je założę w miejsce czerwonych Clark'sów.
Napisano 03 lipiec 2009 - 22:07
Po pierwsze były bardziej miękkie niż standardowe Shimano co sprawiało że, wydawały mniej niepokojących szurająco-trzeszczących dźwięków zwłaszcza w błotku. Po drugie hamowały skuteczniej (subiektywnie) i zapewniały lepszą kontrolę (również subiektywnie). O wiele lepiej hamowały na mokrym. Co do zużycia to nie było tragedii.
Czy założył bym je ponownie do MTB? TAK. Czy użyję ich w szosie? Nie wiem, ale z moich Campagnolo Mirage do końca zadowolony nie jestem, a niedomagają właśnie tam gdzie Clarks mógłby pomóc - szkoda, że w Mirage nie ma szufladek :roll: .
Napisano 04 lipiec 2009 - 21:45
Gosc_czajam_*
Napisano 03 kwiecień 2010 - 22:29
Chcialbym odswiezyc temat. Zastanawiam sie na kupnem clarks'ow ale mam maly problem. Nie wiem czy szufladki beda pasowaly do moich hamulców miche racing tzn nie wiem czy sie zmieszcza.

Trocje ciasno :/ Myslalem o zakupie tych klockow a zapasowe wkladki zalozyc na drugi rower do szufladek hamolcow 105. Jak myslicie beda pasowac?
Prosze o szybka odpowiedz bo hample sie zuzyly a jezdzic trzeba.
PS
Wesolych Swiat!
Napisano 04 kwiecień 2010 - 12:52
http://www.cult-bike...m/Kool Stop.htm
Napisano 05 kwiecień 2010 - 17:54
Napisano 05 kwiecień 2010 - 19:33
Dodaj odpowiedź