Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wlasny Warsztat - Porady

20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 28 marzec 2014 - 09:52

Po przeprowadzce do nowego domu mam wreszcie mozliwosc zrobienia w garazu wlasnego warsztatu. Mam do dyspozycji kilka opcji ustawienia blatu roboczego i oswietlenia, garaz 6x3m. Glownym problemem przed jakim stoje, jest sposob mocowania roweru do konserwacji i napraw. Czy lepszy bylby montaz do sciany, blatu, podlogowy czy tez podwieszany na suficie? Szosowki wiszec beda tak czy inaczej na hakach na scianie, ale do napraw i konserwacji chcialbym miec mozliwosc latwego dostepu z kazdej strony, bez przekrecania roweru.

W wielu znanych mi serwisach rowerowych podwieszaja rowery do sufitu, co wydaje sie byc malo stabilne.

#2 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 28 marzec 2014 - 12:39

Po prostu kup stojak serwisowy...

#3 piotrfala

piotrfala
  • Użytkownik
  • 861 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 marzec 2014 - 16:45

Chciał bym mieć takie problemy ..... 

www.facebook.com/strato.bike

gallery_2798_164_47484.jpg

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 marzec 2014 - 17:15

Najprościej byłoby po prostu kupić stojak - przy czym polecam taki, na którym rower spoczywa, a nie wisi.

Najlepszy jest moim zdaniem stojak w rodzaju Tacx Cycle Motion, na którym rower jest trzymany za widełki ramy lub widelec, a suport spoczywa na ramie stojaka - jest to najlepsze rozwiązanie dla ram z włókna węglowego i pozwala uzyskać bardzo duże momenty obrotowe bez ryzyka uszkodzenia roweru.
  • Koniunl lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 28 marzec 2014 - 20:49

Dzięki! Cycle Motion wygląda faktycznie ciekawie. 

#6 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 28 marzec 2014 - 21:14

Ja bym Ci radził jednak obracaną konstrukcję, ze względu na kierunek światła. Światło dzienne, to najlepsze oświetlenie i dlatego polecam Ci zrobić stanowisko jak najbliżej wejścia. Sam zrobiłem w swoim garażu, podwieszoną do sufitu rurę na zawiasie, którą opuszczałem i przykręcałem do posadzki. Na niej, obrotowo było osadzone imadło do roweru. Niestety, ub. jesieni ocieplałem garaż i musiałem zdemontować całość. Teraz mam inny rower i chyba tamten przyrząd nie będzie mi już potrzebny.

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 marzec 2014 - 21:28

Cycle Motion jak najbardziej jest ruchomy, można go nawet wynieść przed dom :)

rowerplus-logo-2.png

#8 plutomato

plutomato
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 04 kwiecień 2014 - 22:13

Możesz też kupić sam uchwyt (Park Tool PRS-4 OS-1) i go przykręcić do belki, sufitu, ściany czy czego tam. Co prawda będziesz musiał przekręcać rower ale będzie to tak sztywny i stabilny stojak rowerowy, jak żaden inny.

Dobrą opcją jest też ten stojak Park Tool PRS-3 OS-1 - jak masz miejsce to przykręcasz śrubami do podłogi, dostęp do roweru z każdej strony, dodatkowo się obraca. Do tego robisz na ścianie ściankę z jakiejś pilśni, gdzie wieszasz wszystkie swoje narzędzia, i obrysowujesz je czarnym pisakiem, raz że wygląda uber profesjonalnie i zgodnie z EURO stylem, to jeszcze wiesz gdzie jakie narzędzie ma być. Blat oczywiście porządny, gruby ze 5-10cm, imadełko, centrowniczka (PT też ma ładną).

Radyjko, mały telewizorek, jakiś fajny fotel i ew. kanapa - no i masz "man cave" pełną gębą - tylko pozazdrościć... Gdybym tylko miał garaż to bym miał gdzie trzymać wszystkie swoje narzędzia... a tak to duże plastikowe pudłu w szafie.

#9 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 04 kwiecień 2014 - 22:54

Blat mam gruby, a taki uchwyt przykrecany do sciany tez istotnie rozwazalem, jednoczesnie zastanawiajac sie nad opcja wlasnie mocowana na blacie. Jeszcze caly czas rozwazam co dokladnie tam zrobic, na razie priorytet w domu maja jakies glupoty typu oswietlenie w pokojach czy tez lozka :). Ale masz racje, moze na blat lepiej dac tylko centrownice i jakies imadelko, a do tego stojak serwisowy na podloge.

Z sofa troche pojechales he he, chyba pisalem jakie ten garaz ma wymiary :). Ledwo jest miejsce na stara lodowke na browary!

#10 plutomato

plutomato
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 04 kwiecień 2014 - 23:01

Jak byłem mały to miałem takie coś :) 

Na część blatu, jeśli nie całość, też jakąś grubą twardą gumę :)

#11 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 10 kwiecień 2014 - 22:53

Ok, mikroos mnie przekonal, zamowilem Tacx Cycle Motion i jutro bede mial w domu. Mam nadzieje, ze sie sprawdzi.

#12 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 kwiecień 2014 - 05:59

Ja też mam taką nadzieję - stawką są strzępy mojej reputacji :D

Daj znać, jak się sprawuje!

rowerplus-logo-2.png

#13 plutomato

plutomato
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 12 kwiecień 2014 - 13:15

Ok, mikroos mnie przekonal, zamowilem Tacx Cycle Motion i jutro bede mial w domu. Mam nadzieje, ze sie sprawdzi.

I jak ten stojak ? Osobiście bym tego modelu nie wybrał no ale przynajmniej się dowiemy jakie wykonanie..

#14 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 12 kwiecień 2014 - 19:16

Jeszcze musze go zlozyc! :) Teraz leze z nogami w gorze po dzisiejszych zawodach, w garazu balagan, walaja sie pudla i stary sprzet agd po przeprowadzce. Jutro sie za to zabiore, rzuce jakies pogladowe fotki na forum.

#15 plutomato

plutomato
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 17 kwiecień 2014 - 10:17

I co złożyłeś ?

#16 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 17 kwiecień 2014 - 12:37

Złożyłem. Ale nie miałem jeszcze okazji gruntownie przetestować - moje pierwsze wrażenia są bardzo dobre. Postaram się zrobić jakieś poglądowe fotki dzisiaj, mam dzisiaj odpoczynek i jest w sumie dobry moment na serwis roweru.

Całość jest bardzo solidna i łatwa do złożenia - można umocować rower za przednie i tylne widełki, rower spoczywa też na supporcie - jest plastikowa podstawka. Konsekwencją takiego ustawienia jest to, że rower jest niezwykle stabilny. Spokojnie można okręcać pedały czy majsterkować przy supporcie. Dostęp do roweru jest z wszystkich stron, całość jest przenośna (nawet z rowerem), dzięki czemu mogę w razie potrzeby wynieść wszystko do ogrodu, lub też w razie deszczu otworzyć drzwi do garażu i nadal korzystać ze światła dziennego.

Wadą (niewielką), jest to, że trzeba zdjąć przednie koło - ale do mniejszych napraw czy czyszczenia po jeździe mam na ścianie haki do wieszania za ramę, więc nie jest to jakimś wielkim problemem.

#17 plutomato

plutomato
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 17 kwiecień 2014 - 20:53

No to czekam(y) na te zdjęcia.

#18 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 18 kwiecień 2014 - 17:12

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Proszę bardzo :). Dzisiaj miałem okazję regulować tylny hamulec, bardzo było wygodnie.

#19 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 18 kwiecień 2014 - 17:34

Zamawiam taki. Dokładnie czegoś takiego potrzebuję. Nie buja sie..?

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#20 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 18 kwiecień 2014 - 17:58

Jak mocno popchniesz z boku to trochę się buja, aż tak ciężki ten stojak nie jest. Za to w płaszczyźnie w której przykręca się najwiecej części jest bardzo sztywno i stabilnie, bo całość ma relatywnie szeroki rozstaw nóżek.

Dodaj odpowiedź