Wlasny Warsztat - Porady
Napisano 28 marzec 2014 - 09:52
W wielu znanych mi serwisach rowerowych podwieszaja rowery do sufitu, co wydaje sie byc malo stabilne.
Napisano 28 marzec 2014 - 17:15
Najlepszy jest moim zdaniem stojak w rodzaju Tacx Cycle Motion, na którym rower jest trzymany za widełki ramy lub widelec, a suport spoczywa na ramie stojaka - jest to najlepsze rozwiązanie dla ram z włókna węglowego i pozwala uzyskać bardzo duże momenty obrotowe bez ryzyka uszkodzenia roweru.
- Koniunl lubi to

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 28 marzec 2014 - 21:14
Ja bym Ci radził jednak obracaną konstrukcję, ze względu na kierunek światła. Światło dzienne, to najlepsze oświetlenie i dlatego polecam Ci zrobić stanowisko jak najbliżej wejścia. Sam zrobiłem w swoim garażu, podwieszoną do sufitu rurę na zawiasie, którą opuszczałem i przykręcałem do posadzki. Na niej, obrotowo było osadzone imadło do roweru. Niestety, ub. jesieni ocieplałem garaż i musiałem zdemontować całość. Teraz mam inny rower i chyba tamten przyrząd nie będzie mi już potrzebny.
Napisano 28 marzec 2014 - 21:28

Napisano 04 kwiecień 2014 - 22:13
Możesz też kupić sam uchwyt (Park Tool PRS-4 OS-1) i go przykręcić do belki, sufitu, ściany czy czego tam. Co prawda będziesz musiał przekręcać rower ale będzie to tak sztywny i stabilny stojak rowerowy, jak żaden inny.
Dobrą opcją jest też ten stojak Park Tool PRS-3 OS-1 - jak masz miejsce to przykręcasz śrubami do podłogi, dostęp do roweru z każdej strony, dodatkowo się obraca. Do tego robisz na ścianie ściankę z jakiejś pilśni, gdzie wieszasz wszystkie swoje narzędzia, i obrysowujesz je czarnym pisakiem, raz że wygląda uber profesjonalnie i zgodnie z EURO stylem, to jeszcze wiesz gdzie jakie narzędzie ma być. Blat oczywiście porządny, gruby ze 5-10cm, imadełko, centrowniczka (PT też ma ładną).
Radyjko, mały telewizorek, jakiś fajny fotel i ew. kanapa - no i masz "man cave" pełną gębą - tylko pozazdrościć... Gdybym tylko miał garaż to bym miał gdzie trzymać wszystkie swoje narzędzia... a tak to duże plastikowe pudłu w szafie.
Napisano 04 kwiecień 2014 - 22:54
Z sofa troche pojechales he he, chyba pisalem jakie ten garaz ma wymiary
Napisano 11 kwiecień 2014 - 05:59
Ja też mam taką nadzieję - stawką są strzępy mojej reputacji ![]()
Daj znać, jak się sprawuje!

Napisano 17 kwiecień 2014 - 12:37
Złożyłem. Ale nie miałem jeszcze okazji gruntownie przetestować - moje pierwsze wrażenia są bardzo dobre. Postaram się zrobić jakieś poglądowe fotki dzisiaj, mam dzisiaj odpoczynek i jest w sumie dobry moment na serwis roweru.
Całość jest bardzo solidna i łatwa do złożenia - można umocować rower za przednie i tylne widełki, rower spoczywa też na supporcie - jest plastikowa podstawka. Konsekwencją takiego ustawienia jest to, że rower jest niezwykle stabilny. Spokojnie można okręcać pedały czy majsterkować przy supporcie. Dostęp do roweru jest z wszystkich stron, całość jest przenośna (nawet z rowerem), dzięki czemu mogę w razie potrzeby wynieść wszystko do ogrodu, lub też w razie deszczu otworzyć drzwi do garażu i nadal korzystać ze światła dziennego.
Wadą (niewielką), jest to, że trzeba zdjąć przednie koło - ale do mniejszych napraw czy czyszczenia po jeździe mam na ścianie haki do wieszania za ramę, więc nie jest to jakimś wielkim problemem.