Na Altimetr masz opis dotyczący jakości asfaltu na podjeździe. A jak chcesz jechać po czyichś trasach to niestety musisz przewertować wiele serwisów gdzie ludzie albo planowali trasy albo zostawiali ślad trasy z GPSa. Nie ma łatwo. Takich serwisów jest dużo. Garmin Connect, Strava, GPsies, MapMyRide Bikenet i parę innych. Rzadko kiedy ludzie rzetelnie opisują daną trasę jeśli chodzi o asfalty i walory widokowe. Zresztą jeśli walory widokowe to raczej tylko wyższe góry, Tatry, Karkonosze, Bieszczady, Jesioniki. Jak dla mnie w takich jak Góry Świętokrzyskie czy Beskid Śląski walorów widokowych nie ma. Walory widokowe na całej trasie to najbliżej w Alpach. Ja uwielbiam jazdę po górach. Wyjazd planuję tak, że szukam dobrego miejsca na bazę, wokół którego jest wiele ciekawych podjazdów. Stamtąd wytyczam sobie trasy zwykle po 100-120 w jakiejś pętli po górach za pomocą Garmin Connect lub BikeRouteToaster. Raczej się nie zawiodłem.
Z Wrocławia czy Bytomia jak masz w opisie to masz blisko w Karkonosze (super), Jesioniki (super, osobiście bardzo lubię, mało znane u nas), Góry Izerskie (nie byłem), Beskid Śląski (nie przepadam właśnie ze względu na kiepskie walory widokowe i zawsze trafiam na słabą pogodę), Beskid Żywiecki i Beskid Mały (nie byłem, wybieram się, kolega bardzo reklamuje), Tatry i Podhale (super), Górce, Pieniny i Beskid Sądecki (osobiście bardzo lubię).