Jump to content

Photo

Górskie Szosy W Polsce I U Naszych Południowych Sąsiadów (Ranking Ciekawych I Dobrych Tras Asfaltowych)

trasy góry

6 replies to this topic

#1 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 02 April 2014 - 22:19

Nigdzie nie znalazłem kompletnego zbioru dobrych polskich, górskich tras dla szosowców. Jestem ciekaw waszego zdania na temat regionów i tras szosowych, ich jakości, atrakcyjności widokowej a także podjazdów.

Chętnie podsumuję takie opinie.

Dobrze było by pisać o plusach i minusach danych regionów ponieważ osobom czytającym ten temat zależeć będzie zapewne na opiniach od osób które zjeździły dużą część polskich gór.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#2 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 posts

Posted 03 April 2014 - 01:07

W ciemno można jechać w okolice Javornika/Vidnavy/Żulovej. Delikatnie pofalowany teren z idealnym asfaltem i bliską możliwością czegoś ambitniejszego jak np. Pradziad, Cervenohorske Sedlo i Elektrownia.

#3 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 April 2014 - 07:03

Że niby na altimeter tego nie ma?

#4 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 03 April 2014 - 08:51

Że niby na altimeter tego nie ma?

Chodzi o trasy, nie same podjazdy. Trasy np po ~150-200km i dłuższe

Czy ten Altimeter mówi coś o atrakcyjności trasy i jakości asfaltu?

Osobiście podjazdów szukam na strava.com i przydało by się tam coś ala heatmaps dla całego kraju.

#5 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 posts

Posted 03 April 2014 - 15:25

Popatrz na blog szosowaszosa, znajdziesz tam poopisywane trasy z regionu dolnego slaska, opolszczyzny i wlasnie Czech.

#6 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 April 2014 - 20:56

Na Altimetr masz opis dotyczący jakości asfaltu na podjeździe. A jak chcesz jechać po czyichś trasach to niestety musisz przewertować wiele serwisów gdzie ludzie albo planowali trasy albo zostawiali ślad trasy z GPSa. Nie ma łatwo. Takich serwisów jest dużo. Garmin Connect, Strava, GPsies, MapMyRide Bikenet i parę innych. Rzadko kiedy ludzie rzetelnie opisują daną trasę jeśli chodzi o asfalty i walory widokowe. Zresztą jeśli walory widokowe to raczej tylko wyższe góry, Tatry, Karkonosze, Bieszczady, Jesioniki. Jak dla mnie w takich jak Góry Świętokrzyskie czy Beskid Śląski walorów widokowych nie ma. Walory widokowe na całej trasie to najbliżej w Alpach. Ja uwielbiam jazdę po górach. Wyjazd planuję tak, że szukam dobrego miejsca na bazę, wokół którego jest wiele ciekawych podjazdów. Stamtąd wytyczam sobie trasy zwykle po 100-120 w jakiejś pętli po górach za pomocą Garmin Connect lub BikeRouteToaster. Raczej się nie zawiodłem.

Z Wrocławia czy Bytomia jak masz w opisie to masz blisko w Karkonosze (super), Jesioniki (super, osobiście bardzo lubię, mało znane u nas), Góry Izerskie (nie byłem), Beskid Śląski (nie przepadam właśnie ze względu na kiepskie walory widokowe i zawsze trafiam na słabą pogodę), Beskid Żywiecki i Beskid Mały (nie byłem, wybieram się, kolega bardzo reklamuje), Tatry i Podhale (super),  Górce, Pieniny i Beskid Sądecki (osobiście bardzo lubię).

#7 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts

Posted 23 March 2015 - 00:18

W tej chwili już doprowadziłem do działania coś co pomoże odnaleźć ciekawe segmenty i wprowadzi nieco rywalizacji.

Każdy kto się zapisze do klubu na strawie i zaloguje w serwisie może uczestniczyć w rywalizacji na punkty.

Można dodawać segmenty dla klubów. Można także importować własne kluby ze strawy.

Na razie konta można otwierać na zaproszenie.

Dla Śląska jest klub https://segments-lea...38645/dashboard

Dla całego kraju https://segments-lea...16624/dashboard

W najbliższym planie są jeszcze mapy segmentów.

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: trasy, góry