Jump to content

Photo

Dobór Korby

13 replies to this topic

#1 buenos99

buenos99
  • Użytkownik
  • 1 posts

Posted 03 April 2014 - 09:06

Chciałbym kupić kompletny napęd do roweru szosowego tj: korbę, support, łańcuch, kasetę.

Chciałbym kupić korbę Tiagra 4603, lecz z specyfikacji  wynika, że dedykowana jest ona do kaset 10 rzędowych.

Ja mam kasetę 8 rzędową, czy taka korba będzie współpracowała z kasetą i łańcuchem 8 rzędowym?

Nie chcę też zmieniać kasety na 10 rzędów, bo wiązało by to się z wymianą klamkomanetki.

Proszę o odpowiedź na powyższe pytanie, lub pomóc w konfiguracji kompletu napędu dla mnie.

#2 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 03 April 2014 - 09:36

tu masz 2 tanie i niezłe opcje

http://allegro.pl/ko...4107843220.html

http://allegro.pl/ko...4101473098.html

nie trzeba od razu ht2 jak masz 8spd, wyjdzie taniej i nie zauważysz różnicy

#3 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 03 April 2014 - 20:44

Kwadrat bym odpuścił. Ta Shimano na octalinku to nieco lepsza opcja, ale jest na 9rz. i ma 175mm, co przypasuje raczej komuś o dłuższych nogach.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#4 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 April 2014 - 20:06

Zgadzam się z Siarą powyżej.

Korba 10s będzie działać na napędzie 8s, może trochę bardziej hałasować. Generalnie bez tragedii powinno być.

#5 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 posts
  • SkądMazowsze

Posted 08 April 2014 - 21:54

Ale piszesz to z własnego doświadczenia? czy tylko tak sobie gdybasz?

Sam chce wymienić korbę na kwadrat (7/8s) na coś dzisiejszego 9/10s (Tiagra nowa z HT2).

Pytanie tylko czy takie rozwiązanie komuś działa w praktyce?

Nie liczy się sprzęt tylko serce.

#6 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 April 2014 - 22:02

Jak coś taniego to może Sora 3500? Na pewno lepiej jak octalink, cenowo też nie jest żle, a kompatybilność względem mniejszej liczby przełożeń powinna być wyższa (dedykowana jest do 9s).

#7 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 April 2014 - 09:43

Mea culpa, zrobiłem dokładny wywiad i muszę zmienić zdanie. Nie tylko będzie głośno i szybciej się może łańcuch zużywać, ale przerzutka przednia może być mniej dokładna, bo rozstaw blatów jest mniejszy. Co już jest dużym problemem.
Myliłem się.

#8 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 09 April 2014 - 09:54

dlaczego nie lubicie octalinku? to dobry,trwały, tani i sztywny system

torowa elita nadal ujeżdża DA 7600 i ani myśli o HT2...

mowa o Hoyu, Pendleton

#9 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 09 April 2014 - 13:40

Ja nie lubię Octalinku V1 za to, że suporty są za drogie. Octalink V2 (ten obecny) jest już ok pod względem cen, a technicznie również nie ma się do czego przyczepić (no, może jedynie do małej średnicy kulek w łożyskach, wymuszonej przez dużą średnicę osi i konieczność zmieszczenia łożysk wewnątrz mufy suportu). 

Chociaż mówiąc szczerze, mógłbym do końca życia jeździć nawet na kwadracie. 

Kupując korbę na 10 biegów zastosowałbym łańcuch na 9 do kasety 8. Przypuszczam, że to by wystarczyło do wyeliminowania ewentualnych problemów z ocieraniem z przodu. O ile wiem, szerokość rolek w łańcuchach na 9 jest taka sama jak w 10-kach, a różnią się tylko szerokością zewnętrzną ogniw (mniej wystające sworznie, może nieco cieńsze blaszki ogniw). Ktoś ma jakieś konkretne dane na ten temat?  

#10 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 posts
  • SkądMazowsze

Posted 09 April 2014 - 15:31

Sam po poście "mburs" zamówiłem korbę Tiagra 10s do kasety 7s.

Przyjdzie założymy po testujemy jaka jest prawda.

Na tym forum i innym wyczytałem że taka kombinacja (10s i 8s) powinno działać.

#11 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 April 2014 - 17:04

Sam po poście "mburs" zamówiłem korbę Tiagra 10s do kasety 7s.

Przyjdzie założymy po testujemy jaka jest prawda.

O Bogowie, nie spodziewałem się, że zaciąży na mnie taka odpowiedzialność. 

Daj znać jak rezultat.

#12 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 posts
  • SkądMazowsze

Posted 09 April 2014 - 19:26

Jak sie ktoś wypowiada publicznie musi liczyć ze wszystkimi konsekwencjami swych słów prawda?

Dam znać jak to poskładamy.

#13 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 10 April 2014 - 14:50

Internety syries biznes :D

Ona będzie działać tyle, że łańcuch na 7sp. jest szerszy niż ten na 10, a tarcze na korbie 10 szerokością też są odpowiednio węższe. Łańcuch będzie więc ruszał się na boki robiąc więcej hałasu i zużyje się szybciej.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#14 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 posts
  • SkądMazowsze

Posted 24 April 2014 - 20:00

Sprzęt zamontowany:

Kaseta  HG50 7rz

Łańcuch CN-HG50

klamki SH A070 (7s)

Korba: TIAGRA 4650 2x10rz. 50 x 34

Zmieniarki:
Przód Claris FD-2400 31,8
Tył Claris FD-2400SS

Internety syries biznes :D

Ona będzie działać tyle, że łańcuch na 7sp. jest szerszy niż ten na 10, a tarcze na korbie 10 szerokością też są odpowiednio węższe. Łańcuch będzie więc ruszał się na boki robiąc więcej hałasu i zużyje się szybciej.

Jak napisał kolega wyżej sprzęt działa (dziś testowo pierwsze 30km) jednak jest nieco głośnawo, po za tym działa bardzo dobrze zmiana biegów przód tył bez problemów. Klamka i przerzutka przód na 7rz nic nie ociera blaty zmienia bezproblemowo (teraz dopiero wiem co to jest pół bieg z przodu).

Dziwnym jest że ten dźwięk wydobywa sie raczej gdzieś z okolic kasety (łańcuch i kaseta 7s nówki) .

Jeszcze to obadam podczas kolejnych przejażdżek.

Niektórym może przeszkadzać ten głośny dzwięk (coś podobnego słyszałem u kolegi w jakiejś grupie camp), z czasem będe zbierał na klamki 10rz tiagra/105 

Zastanawiam sie jeszcze czy nie zmienić łańcucha (obecnie 6-7-8rz) na 9rz (posiadam takowy na stanie) różnica miedzy nimi to 1mm mniej (grubości)  dla łańcucha 9rz.

Czy to coś polepszy (w kwestii głośniości) jak pisał marvelo?

Reply to this topic