Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dokręcenie Tylnego Koła

koło tylne dokręcenie

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gorthin

Gorthin
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • Skąd~

Napisano 03 kwiecień 2014 - 16:51

Witam,

szosówkę sobie ostatnio złożyłem, dziś chciałem się przejechać i zobaczyć czy wszystko jest ok. Nie jest.

Mam mały problem ze śrubą dokręcającą tylne koło. Mianowicie kiedy wsiądę na rower i zacznę pedałować, to śruba wraz z kołem przesuwa się zgodnie ze strzałką, a koło zaczyna obcierać o ramę i nie da się jechać. Próbowałem ściągnąć mocniej z drugiej strony za pomocą zacisku, ale niewiele to dało. Jakieś sugestie? Mocniej dokręcić niżej wklejoną śrubę? Ale jakaś felernie wymyślona, bo dali okrągłą i ni diabła nie mogę już jej mocnieć skręcić, bo jest okrągła.1_zps0d51dfe5.jpg

#2 dżordż_zgy

dżordż_zgy
  • Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 03 kwiecień 2014 - 16:55

rozumiem, że szybkozamykacz jest za krótki. spróbuj podłożyć kilka podkładek.

#3 Gorthin

Gorthin
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • Skąd~

Napisano 03 kwiecień 2014 - 17:02

Czy ja wiem czy za krótki?

Kręcę szybkozamykaczem, a potem dociskam ręką. Nie zamykam go na siłę w taki sposób, że ledwo się domyka. Ten gwint co wystaje jest od szybkozamykacza. Sugerujesz aby od strony tej śrubi dołożyć jeszcze jakąś podkładkę?

#4 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 03 kwiecień 2014 - 17:49

spróbuj inną końcówkę do zamykacza, taką z dużymi ząbkami i ją wkręć zamiast oryginalnej

i oprócz tego podkładki

#5 Gorthin

Gorthin
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • Skąd~

Napisano 03 kwiecień 2014 - 19:27

Oryginalną końcówką była plastikowa końcówka, równie nieporęczna jak ta na zdjęciu. Ale podmienię, może idealnie komponuje się z tym zamykaczem i gwintem na nim. Do tego dam podkładki, z obu stron dać, czy tylko od strony wolnobiegu?

#6 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 399 postów
  • SkądReykjavík

Napisano 03 kwiecień 2014 - 19:53

Za mocne dokręcenie możne dawać większy opór na konusach, a oska wygina się w pałąk.

A ta śrubka z boku to od czego ?

Oska w wolnobiegu powinna być całościowa, na dwie nakrętki,a nie szybko zamykacz.

Wtedy od strony łańcucha daje się podkładki z ząbkami, a jak nie pomaga można dać nakrętkę kontrującą i porobić delikatne wgłębienia lub nacięcia w miejscu styku podkładek z ramą.   

#7 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 03 kwiecień 2014 - 20:12

A ta śrubka z boku to od czego ?

Ta z tyłu haka? To przecież od regulacji ustawienia koła w hakach ramy,  aby równo się wkładało za każdym razem (można też w pewnym zakresie regulować efektywną długość tylnego widelca).

Jaki to zacisk? Typu Shimano (http://ecx.images-am...31D4Cbd+bIL.jpg) czy taki z plastikową podkładką ( http://i411.photobuc...ec/IMGP0246.jpg ). Zaciski z mimośrodem wewnętrznym (jak w Shimano) mają większą siłę ścisku i zwykle tej nakrętki z drugiej strony wcale nie trzeba mocno dokręcać, by uzyskać wystarczająco mocne zapięcie koła. Chyba że gwint na szpilce jest za krótki, wtedy trzeba dać jakieś podkładki. 

#8 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 03 kwiecień 2014 - 20:19

Sądząc po tym, ile wystaje gwintu, masz szybkozamykacz od MTB i wtedy faktycznie gwintu moze brakować jak pisze Marvelo.  pozdr

#9 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 399 postów
  • SkądReykjavík

Napisano 23 kwiecień 2014 - 23:51

Kotwica,  ze stali hartowanej można zrobić ... jak mi się uda %o

Dodaj odpowiedź