Jump to content

Photo

Jakie Używane Lub Nowe Koła Do Szosy Do 1000Zł ?

12 replies to this topic

#1 Tajny8888

Tajny8888
  • Użytkownik
  • 17 posts

Posted 08 April 2014 - 11:57

Witam , niedawno zostałem posiadaczem '' prawdziwej '' szosy

Wcześniej jezdziłem sporo na rowerach typu Mtb lecz kiedyś w wolnej chwili przerobiłem sobie Rometa Waganta na ala szose ... i tak jazda mi się spodobała na tego typu rowerze że postanowiłem sobie kupić już prawdziwą kolarke

Kupiłem szose firmy specialized bo miałem pare rowerów tej firmy i sobie je bardzo chwale za rame  geometrie itp..

Według zapewniej sprzedającego rower miał być super .. lecz przy ogledzinach odrazu zobaczyłem dosyć zniszczone rawki jedna posiada wgięcie znaczne jak i opony które do niczego się nie nadają a miały być "igła" lecz sprzedający zdziwiony tym co mu pokazałem wgiecie oraz wystające druty z opony dosyć zszedł z ceny całego roweru

I oto moje pytanie :

Jakie koła używane lub nowe do 1 tyś można kupić bo na allegro jest dużooo rzeczy lecz jestem kompletnie zielony co i jaka firma lepsza do szosy , raczej amatorsko bede użytkował sprzet lecz nigdy nie wiadomo.. moja waga 75kg

koła posiadają piasty gipiemme wiec nie wiem czy coś się opłaca zrobić z tymi piastami (nowe rawki ??) , rower posiada osprzet campagnolo .

I drugie pytanie jakie opony polecacie ??

Miałem w "Hybrydzie" bontragery race elite i sobie bardzo chwale.. , lecz nie wiem jakie dobre (stosunek jakości do ceny)opony do szosy można kupić .

Pozdrawiam

#2 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 08 April 2014 - 12:28

jest dużo tematów, szukaj w dziale o kołach

jak piasty i szprychy są dobre to przepleć w serwisie na jakieś niezłe obręcze, w 200zł się zmieścisz na 2szt.

Do tego nowe opony, do wyboru do koloru.

#3 Tajny8888

Tajny8888
  • Użytkownik
  • 17 posts

Posted 08 April 2014 - 12:58

A co sądzicie o tym zestawie kusi cena ponoć świetny stan oraz opony ??

http://allegro.pl/ko...4121637996.html  co to za firma ??

#4 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 08 April 2014 - 13:42

one są pod Shimano z tego co widać po bębenku

szukaj samych obręczy i opon

daj zdjęcia :)

• kapu925 likes this

#5 Tajny8888

Tajny8888
  • Użytkownik
  • 17 posts

Posted 08 April 2014 - 15:28

Dobra ;), dla mnie różnicy wyglądowej  nie ma :) .. to jakie obreczę polecacie ??

#6 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 08 April 2014 - 16:01

Mavic, Accent, Remerx, ile masz szprych?

#7 Tajny8888

Tajny8888
  • Użytkownik
  • 17 posts

Posted 08 April 2014 - 16:14

32 szprychy więc chyba taki standard w tanich sprzętach ;)  , Mavic - a jaki model ?? dobry sprawdzony ?? lub inne jakie modele ??

Remerx - ma jakieś warte uwagi obręcze ????

#8 Tajny8888

Tajny8888
  • Użytkownik
  • 17 posts

Posted 08 April 2014 - 16:21

i czy ewentualnie znacie jakieś dobrze zaopatrzone sklepy internetowe ??? bo na allegro mały wybór obrecz (32)

#9 Tajny8888

Tajny8888
  • Użytkownik
  • 17 posts

Posted 08 April 2014 - 16:48

A takie koło na przód coś warte ??

http://allegro.pl/pr...4132713697.html

#10 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 April 2014 - 11:55

Z takim budżetem warto zastanowić się nad składanymi kołami. Przy składanych kołach są większe możliwości co do dopasowania ich parametrów do twoich potrzeb, łatwiej o serwis i części zamienne, a poza tym są sporo tańsze (w przeliczeniu na jakość) niż koła systemowe. 

Skoro nie znasz się na temacie zbyt dobrze, to powierz to komuś kto ci powie, co będzie najlepsze dla twoich potrzeb. To na pewno lepsza opcja, niż kupować w ciemno coś na allegro. Trzeba wiedzieć co się kupuje, na co zwrócić uwagę i na co uważać, zwłaszcza jak się kupuje używki.

#11 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,562 posts
  • Skądpolska

Posted 22 July 2014 - 22:53

Podłączam się do tematu. Powoli muszę pomyśleć o wymianie shimano RS20 bo się nie chcą kręcić ( zadzior) na coś lepszego ale bez przesady, tak ca 1000 max.(raczej nowe)

Na brak troski o koła można sobie pozwolić, kiedy łożyska są wspaniale uszczelnione. Akurat o RS20 niestety nie można tego powiedzieć, stąd problem.

Czyli w granicach 1000 lepiej gotowe koła czy może składane ?

Chodzi o koła '' wspaniale uszczelnione'' żeby nie trzeba było do nich zaglądać co najmniej przez kilka lat licząc 6 tys km./rok na osobę .ca 75 kg.
Waga - fajnie by było żeby były znacząco lżejsze od tych co mam, żeby może choć ciutkę pod górę było lżej jechać.
Obręcze -musi być jakiś akcent białego - takie tylko czarne nie wchodzą w grę. Widziałem jakieś MACH1 - trwałe to jest?
Szprychy - żeby to jakoś sensownie wyglądało to nie może być na pewno 32.Teraz jest chyba 20/24 i jest ok.
( Wyjscie awaryjne to aksium -tańsze ale sprawdzone )

#12 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 August 2014 - 13:33

moim zdaniem najlepsza opcja nowych kół szosowych do 1000 zł to Campagnolo Scirocco 35 mm. Ładne i naprawdę solidne. Zostały nawet wyróżnione przez Bike za najlepszy stosunek jakości do ceny

https://www.bike-com...&xtmcl=scirocco

http://www.wertykal....ACK-oponka/1545

jeździłem kilka lat na scirocco 23mm, teraz jeżdżę na 35mm i jedne i drugie są naprawdę zajefajne jak za tą kasę

#13 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 20 August 2014 - 21:48

Podłączam się do tematu. Powoli muszę pomyśleć o wymianie shimano RS20 bo się nie chcą kręcić ( zadzior) na coś lepszego ale bez przesady, tak ca 1000 max.(raczej nowe)Czyli w granicach 1000 lepiej gotowe koła czy może składane ?

Chodzi o koła '' wspaniale uszczelnione'' żeby nie trzeba było do nich zaglądać co najmniej przez kilka lat licząc 6 tys km./rok na osobę .ca 75 kg.
Waga - fajnie by było żeby były znacząco lżejsze od tych co mam, żeby może choć ciutkę pod górę było lżej jechać.
Obręcze -musi być jakiś akcent białego - takie tylko czarne nie wchodzą w grę. Widziałem jakieś MACH1 - trwałe to jest?
Szprychy - żeby to jakoś sensownie wyglądało to nie może być na pewno 32.Teraz jest chyba 20/24 i jest ok.
( Wyjscie awaryjne to aksium -tańsze ale sprawdzone )

groch z kapustą ......

dobrze uszczelnione piasty sensownie to albo Shimano z wyższych grup, 105, Ultegra, Durace, albo Dt.

Nie ma takich kół .... sorki piast do których sie nie zagląda, najcześciej sie nie chce tego robić .

Tańsze dobre to Novatece .

do tysiaka to można złozyć ( samemu )  na Open Pro i lekkich Novatecach choćby nawet ze zleceniem troche wiecej wyjdzie , chyba taki secik zrobie teraz, białe piasty ,,,,,czarne szprychy i czarne obecze , czyli klasyka z nutka nowoczesności ;-), mozna też poszukać innych obręczy  tańszych , Machów nie brakuje

może i te campy sa fajne ,ale nie daj Boże uwalić obręcz ......Fulcrum też niezgorszy jest

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Reply to this topic