Widelec karbonowy
#1 Gosc_zawodowiec_;)_*
Napisano 24 czerwiec 2009 - 03:53
Prosze o porade na tem wyboru nowego widelca do szosy. W tej chwili mam seryjnego bontragera alu-carbon. Nic z nim nie jest, oprocz tego ze wazy 584g... :shock: Chce zakupic cos lzejszego :mrgreen: . Mam na oku takie widelczyki:
Reynolds Ouzo Pro - (ok375g) cena ok 450zl
http://www.roadbiker...25_2492crx.aspx
Easton EC90 slx - (ok300g) cena ok 650-700zl
http://www.roadbiker...83_2492crx.aspx
Ritchey Pro Carbon - (ok360g) ok 550zl
http://www.bikeradar...rbon-fork-10050
Deda Dedacciai Black Magic - (ok 375g) ok 450zl
http://cgi.ebay.co.u...ItemQQimsx... -
Hassa full carbon - (ok340g) ok 300zl
Co wybrac? :roll: Jesli macie jakies inne propozycje, to piszcie. Glowne wymagania: waga ponizej 380g, i wystarczajaca sztywnosc dla 76kg kolarza :-P (max cena 700zl, ale im mniej tym lepiej . Jestem teraz w stanach wiec mozecie zapodawaj jakimis linkami z tutejszych sklepow)
Pozdrawiam Mateusz ;-)
#3 Gosc_zawodowiec_;)_*
Napisano 24 czerwiec 2009 - 23:22
Mam jeszcze jedno pytanie, czy za bardzo nie zmini mi geometri wymiana widelca? Mam rame trek 1500 z seryjnym widelcem bontragera (alu-carbon). Jaki moze miec rake ten widelec? Ktos wie? :roll:
Napisano 25 czerwiec 2009 - 00:48
Ale nie wypowiem się na jego temat gdyż jeszcze z poczty nie odebrałem
Ja bym wybierał między richtey-em a reynoldsem, lub easton, ale jak carbon mówi że mało sztywny to odpada
Ale ja się nie znam, tak po firmie i wyglądzie obstawiam :mrgreen:
Tyle że z tego linku da się wyczytać że są z ouzo ptro jakies problemy przy większych szybkościach i że nie jest za sztywny... :-/ Troche lipa. Mam nadzieję że to nie prawda...
Napisano 27 czerwiec 2009 - 18:37
Na rowerze robię maks 200-250km tygodniowo, także nie potrzebuję sprzętu klasy pro. czy warta dokładać tą kasę do RDX i czy odczuję różnice na tyle sensowną, że warto będzie dołożyć. liczę na pomoc bo nie jestem fachowcem w tej kwestii :mrgreen:
pozdrawiam!
Napisano 30 czerwiec 2009 - 12:01
Mam w szosie karbonowo-aluminiowego RDX-a. Jeżdżę na nim już 3-ci sezon i byłem z niego zadowolony, ale od pewnego czasu słyszę z okolic widelca dziwne odgłosy - jakby coś rezonowało. Szczególnie kiedy jadę po bardzo zniszczonym asfalcie (tarka). Starałem się wyeliminować czy odgłosy te nie pochodzą od innych elementów roweru (linki, manetki, łańcuch) i wychdzi mi, że to jednak widelec.
Moje pytanie:
Czy rozpadający się karbonon strzega zanim się rozpadnie ?
Na oko nie widzę żadnych uszkodzeń, rys pęknięć itp., a oglądałem go bardzo dokładnie kilka razy. Nie przypominam sobie też żadnych zdarzeń, które mogłyby go uszkodzić. Czy w serwisie mogą zdiagnozować uszkodzony element karbonowy ? A może karbon po pewnym przebiegi należy profilaktycznie wymienić i mój widelec właśnie kończy żywot ?
Proszę o fachowe opinie, bo to sprawa bezpieczeństwa.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 30 czerwiec 2009 - 14:16
Napisano 30 czerwiec 2009 - 15:01
Jest z karbonu, elementy aluminiowe to: tylne haki, okolice suportu, połączenie tylnych widełek z rurą górną i pod siodłową, oraz góra i dół główki ramy ścięte pod kątem 45* pod stery zintegrowane.
Wątpię aby było więcej elementów aluminiowych, przy wadze 1150g i dużych profilach rurek. Co do reszty się nie wypowiem, ale jakim cudem widelec rdx ważący po docięciu 360g ma mieć ramiona z alu? Nie za lekki jest na to? Sam bym pociął swój z ciekawości, ale wolę go sprzedać z ramą...
Napisano 30 czerwiec 2009 - 15:04
Widelec jest karbonowo-aluminiowy, a więc rurę sterową, koronę z górnymi częściami goleni i haki powinien mieć aluminiowe pokryte karbonem. Natomiast golenie powinny być karbonowe. Sugerujesz, że golenie na całej długości mają w środku aluminium ?RDX to nie karbon tylko alu pokryte nie wiadomo czym(ponoć włókno węglowe)
Napisano 03 lipiec 2009 - 10:01
Z drugiej strony słyszałem, że zawodnicy (czytaj - nie płacący za części), profilaktycznie wymieniają elementy karbonowe roweru, np kierownice - szczególnie te bardzo wycieniowane.