trzaski przy mocniejszym depnieciu
Started By
kr1s1983
, 09 cze 2007 19:43
284 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 09 czerwiec 2007 - 20:07
1. pedaly - je wykluczyles, ale warto przesmarowac gwinty i dobrze dokrecic (ale bez przesady).
2. srodek suportu - jesli to nowy rower, albo srodek byl niedawno zakladany prawodpodobnie to on pyka/strzela/trzaska/blabla. mozna w bardzo latwy sposob sprawdzic czy miski suportu sa luzne. opierasz rower o sciane etc. ustawiasz korby na godzinie 6:00 (w klinowcach czasem wychodzilo za piec szosta
:mrgreen:) lapiesz korby przy pedalach i jedna strone pchasz a druga ciagniesz i tak pare razy raz w jedna i raz w druga strone. podczas tego manewru powinienes czuc w rekach jakies trzaski, luzy etc. i przy okazji powinno byc to slychac.
3. sprawdz czy sruby mocujace tarcze w korbie sa podokrecane
4. ... cdn jesli to co wyzej nie przyniesie efektow ;-)
2. srodek suportu - jesli to nowy rower, albo srodek byl niedawno zakladany prawodpodobnie to on pyka/strzela/trzaska/blabla. mozna w bardzo latwy sposob sprawdzic czy miski suportu sa luzne. opierasz rower o sciane etc. ustawiasz korby na godzinie 6:00 (w klinowcach czasem wychodzilo za piec szosta

3. sprawdz czy sruby mocujace tarcze w korbie sa podokrecane
4. ... cdn jesli to co wyzej nie przyniesie efektow ;-)
Napisano 09 czerwiec 2007 - 20:19
Chyba wszyscy przez to przechodzą :-P
Miałem całkiem niedawno to samo. Zamieniłem suport, przeszło,... ale stary suport wydawał mi sie lepszy,... założyłem spowrotem i jest OK.
Moja rada:, zanim cokolwiek wymienisz na nowe,... rozebrać, wyczyścić, poskręcać. To, że odgłosy sugerują na suport, korbę nie musi być prawdą. Koła, piasty też radzę sprawdzić (niesie po ramie).
pozdro horny
Miałem całkiem niedawno to samo. Zamieniłem suport, przeszło,... ale stary suport wydawał mi sie lepszy,... założyłem spowrotem i jest OK.
Moja rada:, zanim cokolwiek wymienisz na nowe,... rozebrać, wyczyścić, poskręcać. To, że odgłosy sugerują na suport, korbę nie musi być prawdą. Koła, piasty też radzę sprawdzić (niesie po ramie).
pozdro horny
Napisano 09 czerwiec 2007 - 20:54
horny widzu, ze poszedl nieco dalej.. no to smarujemy..
4. zacisk tylnego kola - czasem jak jest za luzno zapiety, kolo delikatnie pracuje i slychac trzaski.
5. szprychy - kiedy szprychy sa za luzne podczas stawania "w korby" slychac trzaski, jednak je slychac wyraznie z tylu, a nie z okolic srodka ;-)
6. piasta - luzy na lozyskach, uszkodzony/suchy bebenek tez moga byc przyczyna trzaskow.
7. pekajaca rama ;-) ostatecznosc ;-)
4. zacisk tylnego kola - czasem jak jest za luzno zapiety, kolo delikatnie pracuje i slychac trzaski.
5. szprychy - kiedy szprychy sa za luzne podczas stawania "w korby" slychac trzaski, jednak je slychac wyraznie z tylu, a nie z okolic srodka ;-)
6. piasta - luzy na lozyskach, uszkodzony/suchy bebenek tez moga byc przyczyna trzaskow.
7. pekajaca rama ;-) ostatecznosc ;-)
Napisano 10 czerwiec 2007 - 09:32
Mój koles ma cos takiego w rowerze gorskim. Wyczyścił korbe, łożyska, wszystkie śrubki i tarcze, przesmarował pedały, rozkręcił tylna piastę, wyczyścił przesmarował (bębenk tez) i dalej strzela, zostaje jeszcze łańcuch który nie długo zmieni (zobaczymy)....
pozdro
pozdro
Gosc_Arek_*
Napisano 10 czerwiec 2007 - 20:08
Panowie mialem podobny problem, okazalo sie ze to zadna z wymienionych przez Was rzeczy, ale... stery
. Nie twierdze, ze w tym przypadku nie macie racji, ale radzilbym tez zwrocic uwage na ten element. Podczas jazdy na siedzaco nic nie stukalo, ale przy jezdzie w korbach sily dzialaly na przod i zaczynalo strzelac. Mysle ze moznaby to sprawdzic

Gosc_Jelitek_*
Napisano 11 czerwiec 2007 - 09:58
Coż i mnie coś trzeszczało...po pewnym czasie doszedłem że trzaski pojawiają się jak mocno naciskam na pedłay...ale...w pozycji siedzącej. Nadstawiałem ucho i wszystko wskazywało na to że dźwięki dochodzą ze strony suportu, a tu się okazuje że jarzmo siodełka było całe w piasku i to ono strzelało.
Gosc_Urban_*
Napisano 12 czerwiec 2007 - 04:26
Chłopaki. Mam identyczny problem. I to od kilku tyś km. :/
Ostatnio przypadkowo podkręciłem śrubkę do regulacji wypięcia w pedałach Looka i.... przeszło- na jedną jazdę. Później próbowałem dokręcać, ale było już dokręcone na maxa i tylko ukręciłem śrubkę ( swoją drogą to bardzo "delikatną"). No i już sam nie wiem czy to support czy pedały. Strasznie mnie to denerwuję. Nie mam niestety narzędzi abym sam sobie z tym poradził.
Ostatnio przypadkowo podkręciłem śrubkę do regulacji wypięcia w pedałach Looka i.... przeszło- na jedną jazdę. Później próbowałem dokręcać, ale było już dokręcone na maxa i tylko ukręciłem śrubkę ( swoją drogą to bardzo "delikatną"). No i już sam nie wiem czy to support czy pedały. Strasznie mnie to denerwuję. Nie mam niestety narzędzi abym sam sobie z tym poradził.
Napisano 12 czerwiec 2007 - 10:38
U mnie najczęściej strzelała/strzela sztyca. Ale - jako Malik rzecze - strzelać może wszystko zwłaszcza połączenia "coś w czymś".
BTW: zwykle diagnostyka jest żmudna i mało efektywna. Dajesz sobie głowę uciąć, że to suport - okazuje się - sztyca, masz pewność, że strzela kierownica w mostku, a to korba. Najlepsza metoda - eliminacji, ale nie zawsze się da zastosować.
BTW: zwykle diagnostyka jest żmudna i mało efektywna. Dajesz sobie głowę uciąć, że to suport - okazuje się - sztyca, masz pewność, że strzela kierownica w mostku, a to korba. Najlepsza metoda - eliminacji, ale nie zawsze się da zastosować.
Napisano 02 lipiec 2009 - 18:41
No i na mnie przyszedł czas z tymi głupimi trzaskami. Jak staje na pedałach (np. jadąc pod górkę) to mi strzela tak jakbym szprychy w kole na krzyżach przesuwał taki zgrzyt. Nie wiem co ale podejrzewam piastę Novatec (1,5k km). Co o tym myślicie. Mam support HT2 więc może łożyska siadają (czytałem artykuł jak ktoś wymieniał to widział napisa Sun Hill czy jakaś nie znana china).
Gosc_Anonymous_*
Napisano 02 lipiec 2009 - 19:02
Jeśli jest to trzask przy ruszaniu to obstawiam zapadki w bębenku - trzeba nasmarować - ja tak miałem w novatecu - dali jakiś gęsty biały smar - wytarłem ten badziew i dałem przekładniowy od wykaszarki i działa miodzio. Pieski teraz są na swoim miejscu i trzasku brak.
Możesz spróbować poruszać kastetą do tyłu a potem do przodu - jeśli usłyszysz trzsaki to na 100% nowy świeży smar.
Możesz spróbować poruszać kastetą do tyłu a potem do przodu - jeśli usłyszysz trzsaki to na 100% nowy świeży smar.
Napisano 02 lipiec 2009 - 19:07
Cytat
Co to znaczy bo nie mogę rozszyfrować?Możesz spróbować poruszać ka
Już dwa razy rozbierałem tylną piastę i zauważyłem taki wodnisty smar który już się zrobił czarny. Wymienię smar i zobaczę jak będzie tylko nie wiem jaki dać mam trzy samary: Rohllof'a, Od wuja puszkę grafitowanego i do łożyszk tocznych.
Dodaj odpowiedź