Jump to content

Photo

Krzywy Blat 53 Campa

22 replies to this topic

#1 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 16 April 2014 - 16:09

Skrzywiony blat 53 w korbie UT Centaur sprawia mi co raz więcej problemów. Ociera, łańcuch potrafi spaść w dość nietypowych sytuacjach...

Niektóre krzywe rzeczy da się naprostować ale co do tarczy to nie wiem jak się do tego zabrać i czy w ogóle jest sens próbować. Da się coś zrobić czy jedyna sensowna opcja to zakup nowej ?

#2 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 16 April 2014 - 17:03

Spokojnie możesz prostować. Zwykłe kominerki jeśli nie masz klucza. Ważne, żeby robić to dwoma sztukami, "odcinając" skrzywione miejsce od reszty korby.

#3 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 16 April 2014 - 18:20

Jeśli zrobić to dobrze, przydałby się stół traserski. Nie wszystkie warsztaty ślusarskie jednak go mają. Ma dużą i idealnie równą powierzchnię, na której można wyklepać skrzywioną tarczę. Dla jej ochrony, należy to robić przez drewniany klocek. Kombinerkami nie uzyskasz równej płaszczyzny. Można pogiąć jeszcze bardziej. Zamiast stołu, przychodzą mi jeszcze do głowy blaty dużych maszyn – heblarki, wiertarki kolumnowej, frezarki itp. Musisz poszukać jakiegoś warsztatu. Niejeden majster jeszcze cię wyręczy, chcąc pokazać, co potrafi :D

Oczywiście, jeśli da się odkręcić tarczę od korby. Nie znam tej marki ale zakładam, że jest skręcana.

#4 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 16 April 2014 - 18:29

Z doświadczenia wiem, że blatów ani np hamulców tarczowych nie prostuje się dobrze kiedy są odkręcone. Materiał jest zbyt sprężysty i położenie go na idealnie równej powierzchni nic nie da...

#5 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 16 April 2014 - 18:48

No to jedyna rada, rozgrzać, wyprostować i zahartować na powrót. Ale to już doświadczony ślusarz musi. Po hartowaniu, odpuszczanie. Taniej chyba wyjdzie nowy blat

#6 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 April 2014 - 18:49

Moja propozycja (sprawdzona w praktyce):

1. Połóż na idealnie płaskim blacie (albo np. na płytce ceramicznej - zwykle są płaskie) w taki sposób, aby mniejsza część odstawała do góry (albo inaczej: tak, żeby tarcza spoczywała jak największą płaską powierzchnią na blacie)

2. Zaznacz markerem punkty, w których tarcza zaczyna się odginać od blatu do góry

3. Osadź tarczę w imadle (najlepiej pomiędzy drewnianymi listewkami) w taki sposób, aby krawędź imadła przebiegała dokładnie pomiędzy punktami, od których zaczyna się problem

4. Używając dwóch kluczy nastawnych, powoli koryguj tarczę

5. Po każdej korekcji połóż tarczę z powrotem na blacie i sprawdź, czy tarcza jest prosta.

6. Powtarzaj 4 i 5 tak długo, aż tarcza będzie prosta.

W zależności od stopnia wykrzywienia tarczy uzyskasz albo trwały, albo przejściowy efekt. Ale nawet w tym drugim przypadku warto ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#7 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 16 April 2014 - 20:19

Nic nie odkręcaj, na żadnym stole, tylko robi się to takim narzędziem - powiększ zdjęcia:

http://www.scottbike...tki-p-1827.html

lub podobnym, ewentualnie klucz nastawny (francuz).

Najważniejsze to wybadać i zaznaczyć gdzie trzeba doginać - obracaj tarczą i zbliżaj kawałek kredy. Tam gdzie będzie ślad, trzeba odginać (po przeciwnej ewentualnie doginać). Ale trzeba mieć trochę cierpliwości i pomalutku dojść do akceptowalnego stanu płaskości tarczy. Jak jej nie masz, to może oddaj do serwisu - w 20 minut Ci tą tarczę wyprostują.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 April 2014 - 20:25

Nic nie odkręcaj

Chętnie poznam sposób na to, jak bez odkręcania tarczy wyprostować ją, kiedy skrzywiła się dokładnie na wysokości ramienia.

Poza tym nie ma opcji, żebyś trzymając kredę w ręku wykrył wykrzywienie równie dokładnie, co na płaskim blacie.

rowerplus-logo-2.png

#9 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 16 April 2014 - 20:32

Ja skrzywiłem blat przez glebę, kombinerki w łapę i wszystko gra

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka

#10 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 16 April 2014 - 20:41

mikroos - powiększ trzecie zdjęcie w tym linku. Co ci będę opowiadał.

#11 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 402 posts
  • SkądReykjavík

Posted 16 April 2014 - 20:47

Mi prostował znajomy kowal (niespełna 80 latek)

#12 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 April 2014 - 20:59

mikroos - powiększ trzecie zdjęcie w tym linku. Co ci będę opowiadał.

Ależ ja wiem, co mówi teoria. Problem w tym, że praktyka tego nie weryfikuje - w wielu mechanizmach korbowych tarcza jest zbyt sprężysta i opiera się o ramię zanim zdążysz ją trwale odkształcić.

Poza tym prostując tarczę "w powietrzu" nie masz kontroli nad tym, w którym miejscu zacznie się odginać. W efekcie masz niemałą szansę, że zrobisz z niej "eskę" zamiast ją wyprostować, jeżeli przegniesz ją w złym miejscu.

rowerplus-logo-2.png

#13 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 16 April 2014 - 20:59

Też praktykowałem prostowanie na korbie. Ważne aby wyprostować na obwodzie. Trzeba cierpliwości ale się da.  pozdr

#14 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 16 April 2014 - 21:06

Próbowałem znaleźć prostowanie blatu, ale sposób jest dokładnie taki sam jak tu w filmie w przypadku tarczy hamulcowej - bez odkręcania, "na wyczucie", lub jak mówiłem posługując się kredą do zaznaczenia miejsca gdzie należy odginać. Dokładność roboty zależy od cierpliwości i jest wystarczająca, żeby wszystko wróciło do normy.

Odkręcenie blatu i prostowanie na stole nic nie da, bo najważniejsze jest jak się zębatka kręci, a to można stwierdzić tylko kręcąc mechanizmem.

#15 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 April 2014 - 21:13

Jeżeli masz krzywo zamontowane korby, to prostowanie tarcz jest błędem. Analogicznie mógłbyś krzywić ramę, aby "nacentrować" koło.

Poza tym z tarczami hamulcowymi jest o niebo łatwiej, bo nie ma tu elementu analogicznego do ramienia, który utrudnia działanie.

rowerplus-logo-2.png

#16 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 16 April 2014 - 21:22

Jak masz krzywo zamocowane korby ? - myślałem, że mamy na tapecie skrzywioną tarczę.

Tak, ramię korby trochę przeszkadza i Francuz wszędzie nie podejdzie - dlatego do prostowania blatów wymyślono specjalny klucz. Zaręczam Ci, że tym narzędziem podejdziesz wszędzie - pomyśl, a wpadniesz jak to się robi nawet pod ramieniem korby.

#17 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 April 2014 - 21:33

Jak masz krzywo zamocowane korby ? - myślałem, że mamy na tapecie skrzywioną tarczę.

Jeżeli widzisz tylko efekt końcowy, czyli falującą tarczę, nie jesteś w stanie ocenić, czy krzywa jest tarcza czy też cały mechanizm korbowy. Dlatego korygując wyłącznie obracanie się tarczy możesz równie dobrze jeszcze bardziej ją skrzywić, a skrzywionemu mechanizmowi nie pomóc ani odrobinę.

rowerplus-logo-2.png

#18 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 16 April 2014 - 21:44

mikroos - teoretyzujesz.

Jak masz krzywo osadzoną prawą stronę mechanizmu (np na kwadrat ?), to próbujesz skorygować osadzenie.

Jak masz skrzywiona oś suportu (np na kwadrat ?) - to zmieniasz suport.

Jak masz krzywą oś (prawą stronę z tarczą) w mechanizmie ze zintegrowaną osią, to kupujesz nowy.

Jak masz krzywą zębatkę - to ją prostujesz.

A idąc twoim tokiem rozumowania - jak masz cały mechanizm krzywy to zamontowanie wyprostowanej na stole tarczy nic przecież nie da.

Ale my tu mówimy tylko o krzywym blacie ! 

#19 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 16 April 2014 - 21:48

mikroos - teoretyzujesz.

Wprost przeciwnie, wyniosłem to z praktyki.

Jak masz krzywo osadzoną prawą stronę mechanizmu (np na kwadrat ?), to próbujesz skorygować osadzenie.
Jak masz skrzywiona oś suportu (np na kwadrat ?) - to zmieniasz suport.
Jak masz krzywą oś (prawą stronę z tarczą) w mechanizmie ze zintegrowaną osią, to kupujesz nowy.

Jak masz krzywą zębatkę - to ją prostujesz.

Tylko jak chcesz cokolwiek robić, skoro NIE WIESZ, CO PROSTOWAĆ? Przecież mierzysz skrzywienie jednocześnie dwów albo trzech elementów, a korygujesz tylko jeden! Jest to równie logiczne co krzywienie wózka przerzutki, bo nie układa się w linii z koronkami, zamiast skorygowania haka. Niby efekt końcowy ten sam, ale popełniłbyś katastrofalny dla sprzętu błąd.

A idąc twoim tokiem rozumowania - jak masz cały mechanizm krzywy to zamontowanie wyprostowanej na stole tarczy nic przecież nie da.

Ale przynajmniej wiesz, że to nie tarcza jest krzywa, zatem szukasz dalej. Mierząc tarczę wraz z mechkorbem nietrudno dojść do wniosku, że krzywa jest tarcza, i zniszczyć prościutką tarczę, a do tego pozostać z krzywym suportem!

rowerplus-logo-2.png

#20 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 16 April 2014 - 21:57

wiki - napisz, czy tylko tarczę skrzywiłeś, czy może też oś skrzywiona, bo mikroos nas praktycznie zamęczy teoriami.

• mikroos likes this

Reply to this topic