Jaką polecacie owijkę do jazdy bez rękawiczek?
Jest w ogóle taka na której łapy nie będą się ślizgać jak żyd po lodowisku?
Cena ~70 jazda latem po 2-4h
Napisano 19 kwiecień 2014 - 16:04
Nie wiem jaki masz chwyt, ale tysiące kilometrów przejeździłem na Fizik Microtex i nigdy mi się łapa nie ślizgała.
Stara owijka może śliska jest, ale nowa moim skromnym zdaniem znakomicie trzyma.
Owijki korkowe jakie miałem kiedykolwiek też nigdy nie powodowały ślizgania się dłoni.
Z ciekawości - masz jakąś na jakiej Ci się ślizgają? Jaką?
Napisano 19 kwiecień 2014 - 16:10
Polecam Ci owijke Cinelli Gel Cork Bar Tape - http://www.wiggle.co...-cork-bar-tape/
Nigdy nie jeżdżę w rękawiczkach, ta owijka jest rewelacyjna, gruba, chwytliwa i dodatkowo tania.
Napisano 19 kwiecień 2014 - 16:16
Ja jeżdżę od roku na Sram Make The Leap i tez zawsze bez rękawiczek, jest całkiem w porządku ![]()
Napisano 19 kwiecień 2014 - 17:31

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 19 kwiecień 2014 - 19:15
Z ciekawości - masz jakąś na jakiej Ci się ślizgają? Jaką?
http://rowertour.com...nice-biala.html
Takie coś mam i jest masakra,łapska mi się mocno pocą i po 20min jazdy mam łyżwiarstwo figurowe.
Mam ją od września zeszłego roku,na początku łapy ślizgały się ciut mniej ale szału też nie było,myślicie że z biegiem czasu owijki tracą swoje właściwości?
Dodam że jeździłem bez rękawiczek tylko do listopada,od tej pory w rękawiczkach i jakieś 2 tygodnie temu znów zacząłem bez i zaczęło się szaleństwo ![]()
Myślałem o rękawiczkach na lato ale jakoś wolę jeździć bez stąd pytanie.
Chodzi mi o owijkę dosyć grubą,nie jak taśma izo.
@ wiktor24 Lizard skins,kosztuje prawie dwa razy tyle co budżet w jakim chcę się zamknąć,ale fakt faktem wygląda porządnie.
Napisano 19 kwiecień 2014 - 19:42

Napisano 19 kwiecień 2014 - 20:22
Od siebie polecam Fizik'a takiego jak w linku, dorwałem za 70zł, jeżdze bez rękawiczek, bardzo pewny chwyt, nigdy nie poślizgneła mi się ręka . http://bikerstudio.h...maranczowa/2063
Napisano 19 kwiecień 2014 - 20:26
Owijka do rakiet tenisowych tzw bazowa . Rewelacja dla gołych rąk. wadą jest mała długość bo trzeba zakończyć pod gumą klamkomanetki, albo pod nią połączyć. ja nie jezdżę w dolnym chwycie, więc zostawiłem tę długość. Na początek byle jaka owijka, na wierzch tenisowa. Jak Cię interesuje to znajdę gdzie kupiłem. pozdr
Napisano 20 kwiecień 2014 - 08:40

Napisano 20 kwiecień 2014 - 15:00
A może owijka z naturalnej skóry? Tylko nie fabryczna (np. Brooks czy Pro, bo te kosztują około 200 zł), ale własnej roboty lub zamówiona u jakiegoś krawca, szewca, tapicera czy innego fachowca, któremu skóry naturalne nie są obce. Myślę, że wyjdzie taniej.
Można ewentualnie dać pod spód jakąś najtańszą owijkę, aby uzyskać większą grubość i miękkość, zwłaszcza gdy użyjemy tańszej, cienkiej skóry.
Napisano 20 kwiecień 2014 - 15:22
A może owijka z naturalnej skóry?
Jechałem raz na skórzanej owijce Brooksa na wypasionym klasyku kumpla, ale polecić nie mogę, piękna, śliska, twarda.
A w temacie to polecam Ritchey Pro Logic, tania, dobry chwyt i miękka. Z minusów to kolorowa strasznie szybko się brudzi a jest trudna do umycia. Może być dość nietrwała, ale bez dramatu. Miałem ją dość krótko, przy zmianie kierownicy wymieniłem na gorszą.
Napisano 20 kwiecień 2014 - 19:43
Napisano 23 kwiecień 2014 - 21:32
Też jeżdżę bez rękawiczek. Dwa rowery, na obu kierownicach owijki Fi'zi:k: jedna myszata, druga - gładki Microtex.
Podczas deszczu myszata robi się bardzo śliska.
Nie wiem jak gładka się zachowa w takich warunkach, bo nie miałem jeszcze przyjemności dać się zaskoczyć w trasie na tym rowerze.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 13 czerwiec 2014 - 12:32
używam czarnego eastona bez rękawiczek - nazwy modelu nigdzie w necie znaleźć nie mogę (napisy EASTON powtarzające się na całej długości owijki) i jest świetna - w zeszłym tygodniu przy sporym upale ani razu się nie ślizgała... bardzo dobry produkt!
don't hate the rider, hate the legs