Skocz do zawartości

Zdjęcie

Owijka Na Gołe Łapska

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądMrzeżyno

Napisano 19 kwiecień 2014 - 15:44

Jaką polecacie owijkę do jazdy bez rękawiczek?

Jest w ogóle taka na której łapy nie będą się ślizgać jak żyd po lodowisku?

Cena ~70 jazda latem po 2-4h

#2 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 19 kwiecień 2014 - 15:59

Specialized Roubaix

Lizard Skins 2.5mm

#3 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 19 kwiecień 2014 - 16:04

Nie wiem jaki masz chwyt, ale tysiące kilometrów przejeździłem na Fizik Microtex i nigdy mi się łapa nie ślizgała.

Stara owijka może śliska jest, ale nowa moim skromnym zdaniem znakomicie trzyma.

Owijki korkowe jakie miałem kiedykolwiek też nigdy nie powodowały ślizgania się dłoni.

Z ciekawości - masz jakąś na jakiej Ci się ślizgają? Jaką?

#4 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 19 kwiecień 2014 - 16:10

Polecam Ci owijke Cinelli Gel Cork Bar Tape - http://www.wiggle.co...-cork-bar-tape/

Nigdy nie jeżdżę w rękawiczkach, ta owijka jest rewelacyjna, gruba, chwytliwa i dodatkowo tania.

#5 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 19 kwiecień 2014 - 16:16

Ja jeżdżę od roku na Sram Make The Leap i tez zawsze bez rękawiczek, jest całkiem w porządku :)

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#6 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 kwiecień 2014 - 17:31

Zgadzam się co do SRAM-a i Fizika, ale ten drugi wg mnie tylko w wersji matowej. Są zupełnie różne w dotyku (SRAM dość miękki i bardzo komfortowy, z kolei Fizik przypomina zamsz i jest nieco twardszy), ale obie zapewniają bardzo dobry chwyt.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#7 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądMrzeżyno

Napisano 19 kwiecień 2014 - 19:15

Z ciekawości - masz jakąś na jakiej Ci się ślizgają? Jaką?

http://rowertour.com...nice-biala.html

Takie coś mam i jest masakra,łapska mi się mocno pocą i po 20min jazdy mam łyżwiarstwo figurowe.

Mam ją od września zeszłego roku,na początku łapy ślizgały się ciut mniej ale szału też nie było,myślicie że z biegiem czasu owijki tracą swoje właściwości?

Dodam że jeździłem bez rękawiczek tylko do listopada,od tej pory w rękawiczkach i jakieś 2 tygodnie temu znów zacząłem bez i zaczęło się szaleństwo ;)

Myślałem o rękawiczkach na lato ale jakoś wolę jeździć bez stąd pytanie.

Chodzi mi o owijkę dosyć grubą,nie jak taśma izo.

@ wiktor24 Lizard skins,kosztuje prawie dwa razy tyle co budżet w jakim chcę się zamknąć,ale fakt faktem wygląda porządnie.

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 kwiecień 2014 - 19:42

Przypomniało mi się: jeżeli istotny jest dla kogoś pewny chwyt, radzę unikać jak ognia owijek "karbonowych" z błyszczącą powierzchnią. Istny dramat!

Z ciekawych propozycji przyszła mi do głowy jeszcze Deda, a parę dni temu miałem też w rękach BikeRibbon Eolo Soft - wprawdzie nie jeździłem na niej, ale wrażenie "na sucho" robi bardzo dobre.

rowerplus-logo-2.png

#9 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 19 kwiecień 2014 - 20:22

Od siebie polecam Fizik'a takiego jak w linku, dorwałem za 70zł, jeżdze bez rękawiczek, bardzo pewny chwyt, nigdy nie poślizgneła mi się ręka . http://bikerstudio.h...maranczowa/2063 

#10 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 19 kwiecień 2014 - 20:26

Owijka do rakiet tenisowych tzw bazowa . Rewelacja dla gołych rąk. wadą jest mała długość bo trzeba zakończyć pod gumą klamkomanetki, albo pod nią połączyć. ja nie jezdżę w dolnym chwycie, więc zostawiłem tę długość. Na początek byle jaka owijka, na wierzch tenisowa. Jak Cię interesuje to znajdę gdzie kupiłem.  pozdr

#11 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądMrzeżyno

Napisano 19 kwiecień 2014 - 20:43

A to ciekawe z tą owijką tenisowa,jednak dla mnie ciekawostka,wolę jednak coś dedykowanego.

#12 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 19 kwiecień 2014 - 21:17

Byłbyś zaskoczony jaki chwyt.  Zresztą nie ma co porównywać jaką pracę wykonuje ręka tenisisty a kolarza.  pozdr

#13 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 20 kwiecień 2014 - 08:19

Zwykłe korkowe owijki bike ribbon/race ribbon do "trzech dych" dają najlepszy chwyt, nie rozumiem po co kombinować ?

#14 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 kwiecień 2014 - 08:40

Z naturalnymi korkowymi jest ten problem, że owszem, zapewniają bardzo dobry chwyt, ale niestety żyją dość krótko.

rowerplus-logo-2.png

#15 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądMrzeżyno

Napisano 20 kwiecień 2014 - 08:55

One nie są korkowe tylko z domieszką korka,a to różnica,miałem owijkę Bike Ribbon'a i faktycznie na początku było ok.

Minusem jest że ciężko je doczyścić jak się usyfią,szczególnie te w jasnych kolorach.

A miał ktoś owijki Velo?

#16 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 20 kwiecień 2014 - 15:00

A może owijka z naturalnej skóry? Tylko nie fabryczna (np. Brooks czy Pro, bo te kosztują około 200 zł), ale własnej roboty lub zamówiona u jakiegoś krawca, szewca, tapicera czy innego fachowca, któremu skóry naturalne nie są obce. Myślę, że wyjdzie taniej.

Można ewentualnie dać pod spód jakąś najtańszą owijkę, aby uzyskać większą grubość i miękkość, zwłaszcza gdy użyjemy tańszej, cienkiej skóry.   

#17 mburs

mburs
  • Użytkownik
  • 347 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 kwiecień 2014 - 15:22

A może owijka z naturalnej skóry?

Jechałem raz na skórzanej owijce Brooksa na wypasionym klasyku kumpla, ale polecić nie mogę, piękna, śliska, twarda.

A w temacie to polecam Ritchey Pro Logic, tania, dobry chwyt i miękka. Z minusów to kolorowa strasznie szybko się brudzi a jest trudna do umycia. Może być dość nietrwała, ale bez dramatu. Miałem ją dość krótko, przy zmianie kierownicy wymieniłem na gorszą.

#18 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 20 kwiecień 2014 - 19:43

Zyzyx>

Miałem z 4-5 lat temu Velo, tylko opakowanie było inne, podobne (czarno-białe z czymś żółtym chyba) i z grafiką kolarza na froncie, nie wiem czy coś się zmieniło jeśli chodzi o samą owijkę. Żadna cudaczna, typowa korkowa, lub "korkowa", nie wiem, nie znam się. W każdym razie bardzo sobie ją chwaliłem. Mocna, przeszła całkiem sporo przewinięć, żadnych problemów z chwytem... to była najgrubsza jaką miałem.
Każdy ma swoje preferencje, ja jeżdżę na bardzo cienkich owijkach, oczywiście bez rękawiczek i nie narzekam, a mało nie jeżdżę. Tak więc trudno powiedzieć obiektywnie jakie owijki będą najlepsze do jazdy bez rękawiczek, są tacy co grubych owijek nie lubią, inni nawijają po dwie. 

p.s. znalazłem http://www.cyclestuf...o cork tape.jpg  coś takiego to było, 

#19 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 23 kwiecień 2014 - 21:32

Też jeżdżę bez rękawiczek. Dwa rowery, na obu kierownicach owijki Fi'zi:k: jedna myszata, druga - gładki Microtex.

Podczas deszczu myszata robi się bardzo śliska.

Nie wiem jak gładka się zachowa w takich warunkach, bo nie miałem jeszcze przyjemności dać się zaskoczyć w trasie na tym rowerze.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#20 celo

celo
  • Użytkownik
  • 16 postów
  • Skąd(022)

Napisano 13 czerwiec 2014 - 12:32

używam czarnego eastona bez rękawiczek - nazwy modelu nigdzie w necie znaleźć nie mogę (napisy EASTON powtarzające się na całej długości owijki) i jest świetna - w zeszłym tygodniu przy sporym upale ani razu się nie ślizgała... bardzo dobry produkt!

don't hate the rider, hate the legs

Dodaj odpowiedź