Podczas jazdy, początkowo przy mocnym pedałowaniu, a teraz przez większość jazdy coś mi strasznie skrzypi. Dzisiaj stojąc na światłach, zauważyłem że jak mocniej nacisnę na pedał to wygina się przednia zębatka wraz z korbą do zewnątrz... Rower to LEADER (http://szosa.org/top...auchan-za-1300zł/) Przebieg 600 km. W dodatku najechałem na miedziany drut i złapałem gumę wracając do domu, całe szczęście miałem tylko 10 min spacerkiem w deszczu xD
Skrzypiący Problem - Suport?
Napisano 01 maj 2014 - 07:38
Niestety dokręcenie korby nie pomogło, filmik z odgłosami:
Skoro to rower z oszołoma to przydałoby się z nim pojechać od razu na jakiś przegląd. Pewnie połowa części jest niedokręcona i stąd te trzaski.
Napisano 04 maj 2014 - 19:56
Powodow skrzypienia moze byc duzo, ja dzis odkrylem w swoim po paru dniach dlaczego u mnie cos trzeszczy. Okazalo sie ze siodelko mialem na mocowaniu do sztycy niedokrecone i gdy mocniej docisnalem na naped to sie takie denerwujace pykniecie trzaski wydobywaly
Caly czas podejrzewalem korbe a siodelko pomalu sie przesuwalo do tylu
Jesli chesz wykluczyc korbe to zdemontuj lancuch i popedaluj tak na sucho w miejscu. Zeby zrobic wieksze obciazenie stan na pedalach i krec tak ze jedna noga stawiasz opor. Jesli nie skrzypi to raczej nie to. W ten sposob izolujsze korbe od innych elelmentow.
Gosc_solid_crank_*
Napisano 04 maj 2014 - 21:59
Podobny temat już tu na forum zaistniał wcześniej. Warto odszukać i prześledzić.
Nie podejrzewam, żeby akurat taka okoliczność zaistniała u dawid'a060, ale u mnie przyczyną były
nowe, cudne zaciski tytanowe. Oszczędzę Wam szczegółów, Wszakże jak wróciłem do cięższych, ale firmowych zacisków
... rozumiecie ;-) "suport" ucichł, jak ręką odjął.
Do końca moich dni będę coś nowego wykrywał w takim prymitywnym mechaniźmie jak rower! ;-)
P.S. Zaciski leżą w szufladzie. Jest ktoś chętny za pół ceny... :-) :-)
Napisano 14 maj 2014 - 12:47
dawid060, mam dokładnie 100% ten sam dźwięk w swoim Leaderze :/ lada dzień zamontuje do niego dobre pedały Look, więc w razie co pedały będzie można wykluczyć. Ten dźwięk jest na 100% emitowany przez układ napędowy z okolic korby, napewno nie przez jakiś zacisk koła, ani nie przez siodełko, gdyż przy tym "pykaniu" czuć lekkie przesunięcie, przeskoczenie korby/pedałów - nie wiem jak to odczucie dokładnie nazwać. Powiedzmy tak jak ABS się załącza w aucie i czuć utwardzanie i odpuszczanie pedału co powoduje wrażenie stukania pedału w podeszwę buta. W tym rowerze na peadałach jest podobne odczucie tylko 5x mniej intensywne, i podczas jednego mocniejszego naciśnięcia na pedał odczuwalne są 1-2 stuknięcia. Zmienie po weekendzie pedały, to powiem Wam czy to pedały. Na dzień dzisiejszy jedyne co mogę wykluczyć to zaciski kół i siodełko/sztyce.
Gosc_marvelo_*
Napisano 14 maj 2014 - 18:52
Obstawiam, że to cały suport (wciąż nie wiemy, jakiego typu, ale pewnie jakiś pakiet na kwadrat) rusza się w ramie, bo był za słabo wkręcony. Konieczny demontaż korb, wykręcenie suportu, sprawdzenie gwintów w mufie i na miskach (mogły się już trochę "ubić"). W zależności od stanu gwintów, wkręcić wszystko ponownie mocno na smarze lub dać jakiś klej do gwintów (średni - nebieski).
Zanikanie odgłosów po dłuższym nieużywaniu roweru może wynikać z tego, że wilgoć, która dostanie się pomiędzy miski a mufę suportu powoduje korozję, która działa jak klej i na jakiś czas unieruchamia miski w ramie. Tak moja hipoteza.