Tani carbon z Chin. Daje radę.
Sam koszyk, czy butelka również?
Napisano 14 lipiec 2016 - 05:53
Butelka z Decathlonu. Może być, ale trochę twarda.
http://www.aliexpres...08.3.207.jgp7xh
https://www.decathlo...id_8356213.html
Napisano 09 styczeń 2017 - 14:22
Taka ciekawostka do mnie przyjechała: https://rowerplus.pl...o-ramy.html?s=1
"Koszyk" faktycznie waży 3 gramy, bidon o ok. 5 g więcej od porównywalnych bidonów ze względu na wyżłobienia. Tak czy inaczej, wychodzi wariacko lekko i tanio, a w dodatku wygodnie, szczególnie w CX.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 10 styczeń 2017 - 13:50
Napisano 10 styczeń 2017 - 15:15
Nie jeżdżę po ciężkim terenie (MTB), więc nie wiem - ale na szosie i w przełaju jest OK.
Cena - niby wysoka, ale zamówisz koszyk klasy Custom Race i bidon klasy Corsa i wychodzi ta sama kwota.
Dla mnie ten koszyk to "zjeść ciastko i mieć ciastko" - jest możliwość jazdy z dwoma bidonami, ale jednocześnie nie ma kłującego w oczy pustego koszyka, kiedy jedzie się z jednym. Z początku sam zamówiłem go jako ciekawostkę, ale jestem bardzo zadowolony - funkcjonalnie też jest bardzo dobrze
Napisano 10 styczeń 2017 - 15:53
Tak, to na pewno jest minus. Coś za coś...
Napisano 11 styczeń 2017 - 09:24
Jak pokażę kumplowi, to dostanie zawału. W grudniu kupił koszyczek Elite (karbon) - 190zł. Teraz musi dźwigać całe 15g .
Mam nadzieję, że w komplecie są tulejki do przykręcenia w ramie. I bidon jest przystosowany do mycia w zmywarce?
@sirkozi - uzależnienie od firmy (rozwiązania) pozostaje, to fakt. Ciekawe tylko, czy FABRIC to opatentował i ma wyłączność na produkcję tego bidonu. A może inne firmy np Elite będą mogły z tego rozwiązania korzystać po uiszczeniu odpowiedniego haraczu.
Co do ceny, to faktycznie szczelny bidonik Elite 550ml można kupić za 20zł. Ale już przy pojemności 750ml różnice w cenie są mniejsze.
53zł na sezon (może dwa) to chyba nie są wielkie pieniądze. Sprawdzałem po sezonie swoje bidony i spokojnie jeszcze w 2017 roku będę je użytkował.
Napisano 11 styczeń 2017 - 09:32
Napisano 11 styczeń 2017 - 10:14
Nie ma, po prostu od ramy odstaje plastikowy "grzybek".
Napisano 11 styczeń 2017 - 12:05
Nie ma, po prostu od ramy odstaje plastikowy "grzybek".
Źle się wyraziłem (napisałem). Chodzi mi o zakrętkę (pokrywkę) bidonu. Jak patrzymy na bidon z góry, czy jest tam jakiś znacznik po stronie wycięć montażowych. I najważniejsza sprawa. Czy bidon jest szczelny? Pytam, bo miałem już bidon z bardzo podobną nakrętką i rama była notorycznie zalewana przez płyn. Od tamtej pory kupuję tylko Elite i nie narzekam na szczelność.
Napisano 11 styczeń 2017 - 12:22
Nie, wcięć czy oznaczeń nie ma. Ale przecież biorąc bidon do ręki, raczej go nie obracasz, więc wkładając bidon z powrotem do ramy nie powinieneś mieć problemu z trafieniem - a przynajmniej mnie się nigdy taki problem nie zdarzył.
Bidon jest szczelny, nie zauważyłem żadnych problemów czy zacieków.
Napisano 30 styczeń 2017 - 08:08
Napisano 01 luty 2017 - 17:50
Tacx tao - pod zwykłe bidony z plastiku, aluminiowe ( termoaktywne ) tacx też dobrze trzyma, tyle że dzwonią na wertepach. Pod bidony termoaktywne z alu ściankami dobre są koszyki Specializeda z masy plastycznej Ribe cage pro,tak to się chyba nazywa. Używam obu rodzajów - dobre koszyki.