Jump to content

Jaki Kask??

1933 replies to this topic

#861 vanluke

vanluke
  • Użytkownik
  • 40 posts
  • SkądKrK

Posted 22 February 2013 - 15:41

a czy ten bell lumen będzie w miarę wąski bo mam dość wąską głowę i ciężko mi jest coś dobrać fajnego. Przyjże się tym metom jeszcze. Co możecie powiedzieć jeszcze o Specialized align lub PROPERO ?

#862 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Posted 23 February 2013 - 00:51

http://allegro.pl/ka...3044070864.html
Co sądzicie o tym kasku? Nadawał by się jeszcze do czegoś?

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#863 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 February 2013 - 01:14

Osobiście jestem radykalnym przeciwnikiem kupowania używanych kasków. Nigdy nie wiesz, co się z nim wcześniej działo i czy nie ma uszkodzeń wewnętrznych.

Nowy kask spełniający normy kupisz nawet za 60-70 zł - to sporo więcej, ale wciąż nie fortuna, więc moim zdaniem kupienie kasku używanego byłoby dużym błędem.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#864 Michal.przemysl

Michal.przemysl
  • Użytkownik
  • 16 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 23 February 2013 - 10:24

Spróbuj "załapać" się na ofertę rowerową lidla, ludzie chwalili tamte kaski a ich ceny były w granicach 50-70 zł (poprawcie mnie jeżeli sie myle), jeżeli chcesz dobry kask za małe pieniądze, ładnie wyglądający i bezpieczny (+ dodatkowo z tyłu była świecąca dioda) to może ten będzie ok.
Myślę ze w marcu/kwietniu na pewno wejdzie oferta rowerowa do sklepów wiec trzeba sprawdzać ich stronę. Kask produkuje firma crivit, z tego co pamiętam jest ona jakoś podpięta pod cratoni, jest masa informacji o nim na forach.

Popieram mikrosa, lepszy droższy nowy niż taki o którym nic nie wiesz, mój kask po 2 latach oddałem komuś z rodziny, ale nic nigdy się z nim nie działo wiec jest pewność ze jest bezpieczny. Na pewno wiele osób jeździ w swoich kaskach po kraksach bo "nic się z nimi nie stało" ale wiadomo ze już skorupa jest jakoś naruszona, tak samo mogą je sprzedawać dalej.

#865 vanluke

vanluke
  • Użytkownik
  • 40 posts
  • SkądKrK

Posted 23 February 2013 - 17:17

ja się chyba zdecyduję na bella lumena mierzyłem giro transfer ale on jest za duży (za szeroki) oglądając na zdjęciach tego bella jest węższy, ale to może dlatego że zakłada się je płyciej

#866 kate29

kate29
  • Użytkownik
  • 13 posts
  • SkądTarnobrzeg

Posted 01 March 2013 - 18:44

a jeśli chodzi o malutkie rozmiary, MET MYTHOS unismall myślicie, że warto ?

#867 Canyon990

Canyon990
  • Użytkownik
  • 184 posts

Posted 01 March 2013 - 20:51

a jeśli chodzi o malutkie rozmiary, MET MYTHOS unismall myślicie, że warto ?

Myślę, że za tą cenę warto, bo MET to w miarę popularna marka kasków. Nigdy nie używałem kasków z tej firmy, ale słyszałem od posiadaczy, że są zadowoleni.

A jak z innymi kaskami dostępnymi w małych rozmiarach ?

#868 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 19 March 2013 - 20:53

Panowie jaki kask szosowy za max 250 zł. Chciałbym żeby wyglądał PRO :mrgreen:

Co powiecie o tym ?

http://www.synkros.p...ALIGN-2013.html

#869 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 19 March 2013 - 21:33

ditom zobacz Rudy Project w Air Bike - modele aryon + lub kontakt masz w tej cenie, to dobre kaski, przecenione mocno.

#870 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 20 March 2013 - 17:39

Przez neta nie będę kupował bo muszę przymieżyć . Ogólnie Rudy jest ,,płytki" a ja szukam czegoś podobnego do Specialized. Niestety ich kaski są za drogie :/

#871 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 posts
  • SkądPoznań/Inowrocław

Posted 20 March 2013 - 18:00

Spece też tam masz ;)

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#872 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 posts
  • SkądSomewhere In Poland

Posted 20 March 2013 - 19:49

niedawno stałem przed podobnym dylematem i przymierzałem kilkanaście (dziesiąt?!) kasków nie patrząc na ich cenę a kierując się wyłącznie wygodą a na drugim miejscu dopasowaniem do dominującego stroju,
stwierdzam, że dla każdego łba będzie coś innego pasowało, a niektóre kaski z górnej półki mogą totalnie być niedopasowane,
z kolei niektóre tańsze niby extra ale chwile postałem przed lustrem i zaczęły mi wyłazić kropelki potu :mrgreen: [dobre chyba na zimę] ...
więc lepiej przymierz w sklepie i kup to co Ci się spodoba, bo w necie detali nie widać a każda sroka swój ogon na forum chwali ;-)

btw, na razie nie kupiłem żadnego ... w starym pojeżdżę ..

#873 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 29 March 2013 - 23:02

Wiecie może gdzie w Krakowie znajduje się sklep z kaskami firmy MET? Chciałem przymierzyć przed kupnem ,a nie moge nigdze znaleźć miejsca z tymi skorupami .

#874 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts

Posted 29 March 2013 - 23:31

Co sądzicie o kaskach firmy Author? Przymierzałem model Rocca i idealnie na mnie pasuje a i cena jest wysoce kusząca.

#875 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 30 March 2013 - 07:29

@elcidx - kask Rocca spełnia te same normy bezpieczeństwa co każdy inny dostępny w UE, więc jeżeli Tobie odpowiada pod względem dopasowania, to go bierz :)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#876 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 posts
  • SkądRzeszów

Posted 30 March 2013 - 13:11

elcidx - z kaskiem Authora nie mam najmilszych wspomnień. Mi nie leżał dobrze na głowie, a po przejechaniu 4h, lub jakiegoś lepszego podjazdu chciało się go zdjąć i wyrzucić do rowu, już nie mówiąc o tym, że prawie zawsze miałem go krzywo na głowie, bo nie dało się go docisnąć. Dodatkowo nie wiem jak w modelu Rocca, ale w tym, co ja jeździłem (z tego co pamiętam był to model vento) nie było dziur, w które można by włożyć okulary. Niby mało istotne, ale jednak chowanie za każdym razem okularów do kieszonki (o ile było w nich miejsce) nie jest zbytnio komfortowe.

To tyle jeśli chodzi o moje odczucia. Wcześniej może nie miałem tak złej opinii o nim, ale teraz jeżdżę w kasku Rudy Projecta i wnioski wyciągnąłem już po pierwszej przejażdżce :lol: Ale najważniejsza rzecz to zawsze lepsze to niż nic, w końcu 75zł to nie są wielkie pieniądze, a bezpieczeństwo zapewni.

#877 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts

Posted 30 March 2013 - 13:39

Problem z okularami u mnie odpada, jestem okularnikiem :) i mam okulary z wkładkami korekcyjnymi więc zdejmuję je bardzo rzadko. Co do przylegania to kaska pasował na mnie idealnie, mam dużą głowę 62 cm, i np. model Author Skipp w tym samym rozmiarze już na mnie nie pasował, uciskał bok głowy, a Rocca idealnie.

#878 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 30 March 2013 - 23:23

Witam ponownie . Mam pytanie czy ktoś z Was miał styczność z tym kaskiem i czy może mi go polecić ?
http://www.bikekatal...alized.ECHELON/

#879 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 31 March 2013 - 09:33

Jezeli kask pasuje na glowe to oznacza, ze jest dobry.

#880 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 09 April 2013 - 08:41

Author SKIFF... ma ktoś lub widział ktoś jak leży na głowie ?
Przede wszystkim interesuje mnie to czy leży zgrabnie na głowie, tzn. czy sprawia wrażenie małego, zgrabnego kasku i czy jak się patrzy na przód (jak jest założony), czy nie jest za szeroki...
Będę wdzięczny na jakieś info...

Reply to this topic