Jump to content

Jaki Kask??

1933 replies to this topic

#1401 Robert74

Robert74
  • Użytkownik
  • 546 posts
  • SkądSANOK

Posted 01 October 2015 - 10:42

Witam ,czy na obwód głowy 54cm kask w przedziale 54-58 będzie dobry czy może być za duży?Chodzi mi konkretnie o ten :

http://allegro.pl/ka...5697842482.html

#1402 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Posted 01 October 2015 - 12:47

Powinien być dobry ale bezpieczniejsza byłaby rozmiarówka 52-56 wtedy będzie na pewno idealny :) 

#1403 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 October 2015 - 14:25

Nie wiem jak to jest u Abusa, ale w moich dotyczasowych kaskach (Cratoni, Casco, Giro, Limar) i w prawie wszystkich, które mierzyłem (a było tego sporo) zawsze było tak, że realny zakres tolerancji był jeszcze o 1 cm w każdą stronę większy.

Krótko mówiąc: jeżeli jesteś na granicy, to i tak na 99% kask dopasuje się do Ciebie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1404 koriolan1

koriolan1
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądStalowa Wola

Posted 23 November 2015 - 20:01

Witam!

Chciałbym kupić w najbliższym czasie kask szosowy. Zależy mi na tym, żeby był dość głęboki. Dotychczas jeździłem w Giro Indicator. Kupiłem go przez internet bez mierzenia, bo mi był pilnie potrzebny. W zasadzie nie jest zły, ale wyglądam w nim delkiatnie mówiąc średnio.

Może ktoś doradzi z jakiej marki najlepiej szukać głębokiego kasku, takiego który nie będzie leżał na czubku głowy.

Wiem, że najlepiej przymierzyć i to jak największą ilość, ale nie za bardzo mam możliwość.

Może ktoś doradzi jakiś konkretny model. Ma być to kas budżetowy do 250 zł.

#1405 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 23 November 2015 - 21:00

Met robił przeważnie kaski na szerokie/wysokie łepetyny.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#1406 koriolan1

koriolan1
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądStalowa Wola

Posted 23 November 2015 - 21:23

Met robił przeważnie kaski na szerokie/wysokie łepetyny.

Dzięki, szerowkiej nie mam tylko raczej podłużną. Na razie obczajam Uvexy z seri Race model Boss jest w rozssądnej cenie. Może ma/miał ktoś ten kask?

#1407 Shah

Shah
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • SkądSandomierz

Posted 24 November 2015 - 07:49

A może BBB? Mam jeden i jest nawet na sprzedaż bo na mnie jest trochę za duży. Jest dosyć głęboki w porównaniu Rob innego kasku z 4F.

#1408 koriolan1

koriolan1
  • Użytkownik
  • 42 posts
  • SkądStalowa Wola

Posted 24 November 2015 - 14:09

Propozycja Shah niestety jest nie dla mnie(za duży rozmiar) Może ktoś inny chce się pozbyć kasku. Rozmiar 55-60 w tym przedziale mnie interesuje. ok 56 cm mam w obwodzie.

#1409 bambaryła

bambaryła
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 26 November 2015 - 09:43

Myślicie, że oryginał? http://www.bikemulti...Id=webepartnersNiby taniej dużo niż normalnie a jednak nie spotkalem sie z podróbkami na aliexpress.

#1410 Kamil66

Kamil66
  • Użytkownik
  • 1 posts

Posted 21 December 2015 - 13:23

Zakupiłem Catlike Mixino. Jestem bardzo zadowolony z samego kasku ponieważ jest bardzo lekki wygodny no i oczywiście te okrągłe otwory które odróżniają się od innych marek to na pewno pozytyw jeśli chce się być rozpoznawalnym na drodze, pozytyw.

Wyedytowałem, bo pachniało mi to reklamą. 

S.

Edited by Siara_iwj, 21 December 2015 - 17:11.

#1411 maciekm88

maciekm88
  • Użytkownik
  • 3 posts

Posted 05 January 2016 - 00:31

Witajcie,

kupiłem po okazyjnej cenie kask Carrera Razor, niestety nie bardzo mogę znaleźć opinię. Szczerze mówiąc nie bardzo też kojarzę Carrerę z kolarstwem. Miał ktoś do czynienia z tym kaskiem?

http://www.ivelo.pl/...rera-razor-blue

Kupiłem okazyjnie w TK Maxx, mam 28 dni na oddanie, poki co leży sobie na półce, i zastanawiam się czy warto go zostawić? (Kosztował 140 zł.)

Pozdrawiam!

#1412 Tarmac

Tarmac
  • Użytkownik
  • 9 posts
  • SkądWarszawa

Posted 01 February 2016 - 00:29

Cześć, wiecie może gdzie w Polsce, a najlepiej w Warszawie można przymierzyć kaski firmy Kask (konkretnie model Mojito). Szukam dosyć długo i nigdzie nie ma, a w sklepach jest możliwość zamówienia ale beż możliwości zwrotu, a nie chcę kupować bez mierzenia.

#1413 Moody

Moody
  • Użytkownik
  • 171 posts

Posted 01 February 2016 - 02:00

We Wrocławiu sklep sportowy-rowerowy - mają kaski tej firmy, Mojito również. Najlepiej zrobisz jak zamówisz w jakimś dużym sklepie internetowym np. Wiggle lub amazon w rozmiarze odpowiednim obwodu Twojej głowy. Ze zwrotem nie będziesz miał żadnych problemów. Swoją drogą te kaski są uważane za bardzo wygodne. Mojito to model starszy. Sam używam Kask Infinity i jest bardzo wygodny a kupiłem go jak to mówią "w ciemno".

#1414 Jarython

Jarython
  • Użytkownik
  • 119 posts

Posted 03 February 2016 - 19:39

Ostatnio czytałem artykuł, a raczej reklamę kasku, gdzie tylna część była porównana do sportowej sylwetki szybkiego samochodu/odrzutowca. Generalnie chodziło o kask z wyższej półki, niestety nie mogę sobie przypomnieć modelu.

Może ktoś kojarzy, czytał niedawno i podsunie nazwę modelu? 

-----

Znalazłem. W 5 numerze magazynu "SZOSA"(Listopad/Grudzień) jest odrzutowy tył kasku Bontrager Ballista. ;-)

#1415 Tarmac

Tarmac
  • Użytkownik
  • 9 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 February 2016 - 20:13

Macie może opinie na temat kasków Mavic? Jeździ ktoś, albo jeździł? Warto kupić?

#1416 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,634 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 February 2016 - 20:26

Podobno całkiem wygodne i bardzo przewiewne, ale przy tej cenie ich waga brzmi jak ponury żart.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1417 canon

canon
  • Użytkownik
  • 30 posts
  • SkądKielce

Posted 10 February 2016 - 18:54

Wyprzymierzałem na jesiennych targach Bike-Expo w Kielcach wiele kasków i powiem szczerze, że rozmiar rozmiarem, ale dużo zależy od marki i modelu. Mam obwód głowy 57cm, z tym że czacha raczej szersza i krótsza. Przymierzałem różne rozmiary i niby prawidłowe i niby większe. 

I tak np. Catlike dla mnie całkowicie odpada, bo właściwy rozmiar po prostu nie wszedł mi na głowę na szerokość, a rozmiar większy na szerokość był ok, ale znowu na długość był za długi.

RH+ część modeli było wygodnych i fajnych, a część niezbyt pasowała nie tyle wizualnie co praktycznie.

Uvex, 1 model był fajnie dopasowany, a kilka dobrze, ale bez szału.

Giro, Alpina odpadają, niedopasowane do głowy.

Lazer niby ok, ale były wygodniejsze.

Scott,1 model bardzo dobrze pasował, drugi średnio dobrze.

Met nie bardzo pasował.

Kross w ogóle do bani.

Casco, SpeedAiro ideał, tylko ta cena, SpeedSter w tym samym rozmiarze i większy totalnie nie pasował.

No a w końcu wybór padł na Selev mp3 w bardzo korzystnej cenie. Dopasowany idealnie, a na żywo wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach.

Tak, że jak ma się trochę nieforemną głowę to przymierzać, przymierzać i jeszcze raz przymierzać, zresztą tak jak i buty.

#1418 Tarmac

Tarmac
  • Użytkownik
  • 9 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 February 2016 - 14:02

Jeździ ktoś w kaskach SH+?  Ostatnio widziałem model Shabli i wygląda całkiem fajnie. Macie jakieś opinie?

#1419 Szolantic

Szolantic
  • Użytkownik
  • 112 posts

Posted 14 February 2016 - 15:26

Kupić ten kask?​4fede0bbbc135de7b854f3f2a34aef8f.jpg

http://www.allegro.p...item=5000207282

#1420 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2,297 posts
  • SkądGdańsk

Posted 14 February 2016 - 16:45

Lepszy taki, niż żaden. Powinien spełniać swoje zadanie.

Reply to this topic