Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wheeler - Pierwsza Szosówka

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 03 maj 2014 - 14:00

Witam.

Mój pierwszy temat. Drogą kupna nabyłem rower Wheeler. Człowiek z dobrego serwisu z Brwinowa doradził, żeby brać pomimo, że rama za mała o 2cm (w pionie zmierzył 58cm) do mojego wzrostu 191cm.

Stan całkiem dobry, do generalnego przeglądu, ja się słabo na tym znam.

Z mankamentów:

- siodełko wheeler po którym boli dupsko,

- wybite stery (mają wyraźny punkt podczas jazdy na wprost gdzie jakby wpadają - nie wiem jak to określić, ale z początku myślałem że to taki ficzer w kolarzówkach, żeby cisnąć na wprost bez skręcania :)

- opony do wymiany (popękane).

Aha, gość mówił o tym, że kaseta jest 8 a manetki 7biegowe, nie wiem czym to grozi i jak

to wyprostować, żeby było cacy..?

Oprócz tego świetnie się jeździ, nie odczuwam żeby rama była za krótka,

nie dotykam łokciami o kolana w żadnym położeniu, jedynie mostek mógłby być ciut wyżej...

Sztyca i mostek w maksymalnym położeniu... Więc pewnie muszę szukać wyższego i dłuższego

mostka - jakiego? Też cinelli?

Doradźcie Panowie i Panie, czy warto to odnawiać i ile to może kosztować, tak na tip top.

Znając siebie robiąc cokolwiek, będę szukał oryginalnych części... Jak ten rower się w ogóle nazywa???

Obecnie na rowerze jest:

Zaciski tył: BR-1055

Zaciski przód: BR-1055

Oś przód: HB-1055

Oś tył: FH-1056

Przerzutka tył: BD-6401

Przerzutka przód: FD-6207

Manetki SL-6400

Łańcuch: Regina

Korba: FC-1055

Mostek: Cinelli

c9xd.jpg

8i7p.jpg

k322.jpg

hy73.jpg

zlpd.jpg

5207f.jpg

nsat7.jpg

yacni.jpg

• admsk lubi to

#2 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 03 maj 2014 - 17:11

Człowiek z dobrego serwisu z Brwinowa zebrałby ode mnie w papę za dawanie głupich rad. Kupiłeś rower za mały do swojego wzrostu, a w przypadku stalówek znalezienie wystarczająco dużego rozmiaru to nie jest trudna rzecz..Jak zaczniesz dobierać dłuższe sztyce i fajki to w pewnym momencie przestanie to ładnie wyglądać, już wygląda średnio, a piszesz, że jeszcze jest krótko - to nie sloping, gdzie takie zabiegi przejdą. Rama ewidentnie za mała, ma być 60cm podsiodłowej (c-c, a nie c-t) i jakieś 59-60 poziomej. Ty masz zapewne 58/57. Żeby mieć 8 przełożeń musisz znaleźć manetkę 8sp. (są starsze Sory, albo zwykłe SIS-y, możesz spróbować znaleźć 600 tricolore, ale nie pojawiają się zbyt często). Stery trzeba będzie zmienić, bo rowków po kulkach na miskach nie ominiesz niczym. Jak nie chcesz efektu "zindeksowanej" kierownicy, trzeba założyć nowe.

Ja bym się nie brał za odnawianie. To nie jest brzydki rower, jest nawet bardzo ładny, ale w klasycznej geometrii rozmiar trzeba (i można) dobrać dość dokładnie. 

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#3 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 03 maj 2014 - 17:17

Doradził żeby za te pieniądze brać i potem spokojnie odsprzedać z zyskiem.
To może szukać ramy i przełożyć graty?

#4 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 03 maj 2014 - 17:29

No to jest dobra koncepcja. Szukając uważaj na montowanie przedniej przerzutki, albo poszukaj też przerzutki Shimano 600 na obejmę, jeśli nie będziesz mógł znaleźć ramy z hakiem. Nie są drogie. Będziesz miał mały kłopot z manetką 8 sp, ale jest do znalezienia. Przy większej ramie nie trzeba będzie wymieniać bardzo ładnej fajki, którą masz teraz. Twoja kierownica ma 42 cm szerokości. Przy wzroście 191 możliwe, że lepsza będzie 44 - nie będziesz tak zamykał klatki piersiowej i oddech będzie głębszy. Wymiany sterów uniknąć będzie ciężko, bo najczęściej są one zajechane w starszych ramach stalowych i najprawdopodobniej będą również do wymiany w ramie, którą kupisz. Piszę cały czas stal, bo na aluminium ten osprzęt, który posiadasz nie będzie dobrze wyglądał. 

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#5 bassride

bassride
  • Użytkownik
  • 76 postów
  • Skądkrk

Napisano 03 maj 2014 - 18:02

czy tylko ja widzę mikropęknięcie główki ramy przy dolnej bieżni sterów?

#6 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 03 maj 2014 - 18:50

Aż wyszedłem sprawdzić czy to brud i nie mogłem tego zdrapać... :(
Nie znam wieku, ale wygląda mi to na rower już pełnoletni w którym takie uszkodzenia to norma? Jak niebezpieczne jest takie pęknięcie? Czy rama to złom?
Tak sobie patrzę na ten rower o chyba nie będę więcej nic robił ponad założenie siodełka (które przyda się w ewentualnie innym rowerze) wymianę opon, poszukanie takich samych sterów i nowej owijki. Do tego generalny serwis z rozlożeniem na części. Będę szukał czegoś w lepszym stanie i jak się trafi to ten sprzedam i tyle...
Ktoś wie jak on się nazywa?

#7 MaRcIn30

MaRcIn30
  • Użytkownik
  • 440 postów
  • SkądPomorskie

Napisano 03 maj 2014 - 19:07

Pęknięcie w tym miejscu jak dla mnie dyskfalifikuje ramę, tym bardziej że zapewne nie ważysz 75 kg ;-)  

#8 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 04 maj 2014 - 21:23

Zapomniałem dodać, że do roweru dostałem dodatkowe pedały PD-7401.

#9 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 05 sierpień 2014 - 10:40

ixmag0916.jpg
Rower został doczyszczony. Dostał nowe dętki i opony vittoria rubino pro. Nowa owijka i siodełko colnago prologo scratch.

#10 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 14 sierpień 2014 - 06:54

Update.
Rower ma naprawione stery. Z dwóch słabych kompletów udało się złożyć jeden cały. Pęknięcie mufy wchodzi do połowy jej przekroju. Rama jest ok. Zdecydowałem dalej brnąć w temat. Łańcuch był skończony więc rower dostał HG91. Kaseta jest Dura ace 8b, jednak została zryta przez poprzedni łańcuch i nowy skacze po niej :-(
Miałem w planach klamki jednak teraz musze na szybko szukać kasety 8b. Doradźcie!

#11 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 09 listopad 2014 - 07:29

Rower ma nową (NOS) kasetę HG90 (ultegra) którą ściągnąłem z holandii. Śmiga aż miło. Obecnie wygląda tak:

dd6948aeadbecd8d.jpg

#12 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 09 listopad 2014 - 11:57

W imieniu fanów stalówek poproszę o zdjęcia w kolorze. ;-)

• admsk lubi to

#13 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 11 listopad 2014 - 13:16

Proszę bardzo. Z dzisiaj.

bd99d1d5dd73f.jpg

#14 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 30 listopad 2014 - 18:13

Temat do usunięcia. Rower idzie na sprzedaż. Zastąpi go caad10 105 2015 :-)

Dodaj odpowiedź