Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czym Wyczyścić Tłusty Ślad Z Koszulki

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 05 maj 2014 - 13:31

witam! mam taki problem z plamą która nie zeszła w praniu... jest na koszulce ślad po czarnym smarze

czym polecilibyście to wyczyścić? wybielaczem/ benzyną czy jeszcze czymś innym?

pozdrawiam

#2 Macko

Macko
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 maj 2014 - 13:46

odtłuszczaczem, ale raczej ślad już zostanie na koszulce i się go nie pozbędziesz.

#3 baronek1

baronek1
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądMagdeburg

Napisano 05 maj 2014 - 14:45

Maslem. Nakladasz maslo, zbierasz troche smaru, potem znowu troche masla i znowu troche smaru zlezie.

Na sam koniec do pralki zeby pozbyc sie plamy z masla. Ja tak uratowalem kurtke z membrana po plamach z czarnego smaru.

#4 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 05 maj 2014 - 14:54

jak plama jest dość stara to tez maslem?

#5 baronek1

baronek1
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądMagdeburg

Napisano 05 maj 2014 - 15:03

Moja miala dobre pare(nascie) dni. Mysle ze niczym nie ryzykujesz (wspolczesny proszek usunie plame z masla bez najmniejszego problemu)

Jedynce co tracisz do pyszne masleko ktore lepiej zjesc (a takiego z rozpuszczonym smarem juz raczej nie mozna zjesc :)

#6 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 05 maj 2014 - 15:31

Spróbuj szarym prawdziwym mydłem. Lepiej sobie radzi niż najdroższe proszki.  pozdr

#7 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 05 maj 2014 - 15:45

Benzyną próbowałeś? Do smarów, to najlepszy rozpuszczalnik.

#8 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 05 maj 2014 - 20:47

ostatnio na onecie było, że coca-cola - nalać na plamę, odczekać i do pralki (nie testowałem)

#9 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 maj 2014 - 20:53

Benzyną próbowałeś? Do smarów, to najlepszy rozpuszczalnik.

Nie polecam, substancje ropopochodne rozpuszczają wiele rodzajów włókien.

Przykro mi to powiedzieć, ale nie znam skutecznej metody na usuwanie takich plam. Ślady po smarze traktuję po prostu jak blizny - niby nie są piękne, ale świadczą o tym, że swoje przeszedłeś jako rowerzysta :D

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#10 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 05 maj 2014 - 21:18

Może spróbuj Vanishem?

W pracy po tygodniu używania serwisowego spodnie mam bardzo brudne - służą choćby do wycierania w nie rąk :)

Po dodaniu odplamiacza spodnie są bez żadnych tłustych śladów, materiał nie ma żadnych przebarwień. 

#11 dawit

dawit
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • Skądstamtąd

Napisano 06 maj 2014 - 07:34

Polecam odtluszczacz cytrusowy ktory spokojnie sobie z tym powinien poradzić. Resztę można wykorzystac do czyszczenia łańcucha :-)

#12 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 06 maj 2014 - 09:33

Mikroos, wystarczy przeczytać oznaczenie na metce. Na ok 10 rodzajów odzieży na rower, którą mam: BCM Nowateks, Rogelli, 4F, BTwin, Brugi, AST, Stanteks, Go Sport i kilka NN z Lidla, tylko Brugi podaje, żeby nie czyścić chemicznie ich odzieży - w tym wypadku, spodenek. Benzyna ekstrakcyjna (rozpuszczalnik benzynowy w każdym sklepie chemicznym) to jeden ze środków stosowanych w tego rodzaju zabiegach. Doświadczenie uczy, żeby jednak wykonać próbę na mało widocznym fragmencie materiału. Radzę spróbować. Benzyna może być skuteczna w usunięciu Twoich "blizn".

#13 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 07 maj 2014 - 19:42

dzięki, próbuję benzyną

sprawa jest taka że to droga koszulka którą ktoś ode mnie kupił i po obejrzeniu zauważyłem plamy (dawno nie noszona przeze mnie)

tak więc zalezy mi na bezproblemowym usunięciu plamy

dzięki i pozdRower

#14 mobilo

mobilo
  • Użytkownik
  • 41 postów
  • Skądsilesia

Napisano 10 maj 2014 - 20:26

Polecam CIF pink flower. Miałem kilka takich trudnych plam ze smaru itd - jak na razie najlepiej sie sprawdził z wszystkich tu wymienionych.

#15 graybruno

graybruno
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądAndrychów

Napisano 11 maj 2014 - 16:42

Spróbuj włoskiego specyfiku Meglio odtłuszczacz uniwersalny. Wywabił już wiele czarnych plam od smaru na moich ciuchach, z którymi inne odtłuszczacze jak bezyna ekstrakcyjna nie dawały rady.

#16 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 13 maj 2014 - 01:09

Wszelkie odtłuszczacze "ekologiczne" nie oparte na benzynie (Fenwick, Muc-Off). W stanie stężonym służą do czyszczenia napędu, więc do plamy też się nadadzą i powinny być delikatne.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

Dodaj odpowiedź